JOSE BRETON/Pics Aaction/NurPhoto
Hrvatski ‘insajder‘ otkriva

‘Real Sociedad stiže Rijeci u najgori trenutak, a jedna je stvar njihova najveća prednost‘

Dalićev skaut iz Ovieda prati što se zbiva u Primeri, pa ima podrobne informacije o Sociedadu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. listopad 2020. 18:09

Nikola Jerkan je u Španjolskoj, Dalićev skaut iz Ovieda prati što se zbiva u Primeri. Shodno tome, dobro zna i kako diše Real Sociedad.

- Punim plućima, možemo reći - reći će Jerkan na samom početku priče o današnjem protivniku Rijeke.

- Real Sociedad je momčad koja predvodi Primeru u situaciji kada svi klubovi nemaju isti broj odigranih utakmica, ali time ne umanjujem njihov uspjeh. Tim više što sam ih gledao protiv Betisa i još jednom se uvjerio koliko su moćni.

Momčad predahnula

Prošlonedjeljnih 0:3 iz Seville veliko je upozorenje i za Rijeku. Jer upravo bi taj dvoboj mogao biti ogledni primjerak igre Sociedada u gostima.

- Znate što je najveća prednost Sociedada? To što imaju nekoliko varijanti igre. Kada je njihov trener Alguacil shvatio da ne mogu stalno igrati visoki presing, da se ekipa puno troši, promptno je povukao promjenu. Momčad je predahnula, pričekala u obrambenom bloku i do kraja napunila mrežu Betisa. Nije lako nikoga u Primeri dobiti s tri razlike u gostima, a kamoli momčad poput Betisa. Zato nije pretjerivanje kazati da Sociedad stiže na Rujevicu u najgori trenutak za Rijeku.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Napadački potencijal

Nema dobrog trenutka za susret s takvom momčadi, svima je to jasno. Ali, Sociedad nakon 35 dana Primere zrači pobjednički.
- Uigrani su, imaju momčad koja se ovog ljeta malo mijenjala. Otišao je Odegaard, došao David Silva, super iskusni i trofejni igrač Cityja. Prodan je Llorente u Leeds i svi ostali su praktički na broju. Uz to, trener Alguacil je bivši igrač kluba. Ima DNK Real Sociedada u svom nogometnom razmišljanju i shodno tome, kvalitetno je posložio momčad.

Odakle vreba najveća opasnost?

- Kapetan Mikel Oyarzabal i vezni Mikel Merino osovina su ekipe. Oyarzabal ima slobodu, može lijevo, može desno, a često ćete ga zateći u sredini. Osim njih dvojice koji kreiraju najveći broj prigoda, u napadu su dva odlična rješenja. Šveđanin Isak posebno me se dojmio. Igrač koji se kreće između linija, ima odličnu brzinu za svoju visinu i premda je naizgled spor i nezainteresiran, često ulazi u prigode. Jako zanimljiv je Šveđanin, a ništa manje opasan nije Brazilac sa španjolskom putovnicom Willian Jose. Veliki je napadački potencijal u redovima Sociedada i, moram reći, Španjolci su veliki favoriti sutrašnjeg ogleda.

Ne podcjenjuje pritom Jerkan činjenicu da je Rijeka domaćin i da je nogomet nepredvidljiva igra “11 na 11”.

- Ne poznajem Rijeku u detalje, znam da su standardizirana momčad, ali Sociedad zaista djeluje moćno u Primeri. Uz to, moram naglasiti kako za baskijski klub Europa nije poligon za igru onih s manjom minutažom. Imaju velike ambicije u Europskoj ligi i neće kalkulirati s početnim sastavom. Žele rezultat, žele prolaz skupine i pokušat će od prve utakmice u Rijeci pokazati da su njihove ambicije na realnim osnovama.

Toliko smo toga rekli o dobrim stranama vodeće ekipe Primere, ali sigurno imaju i nekih slabih strana. Koje su manjkavosti Sociedada, gdje je prostor za protivnički udar?

- Poznato je da momčad koja igra visoki presing kompletna izlazi visoko od svojih vrata. Ekipa koja uspije kvalitetno iznijeti loptu sa svoje polovice ima prigodu napasti iz preciznih i brzih kontri. Tu je svakako šansa i Rijeke. Dakako, nije Sociedad nepobjediv, ali u dva zadnja susreta s jakim Getafeom i Betisom utrpao je šest komada, a nijedan nije primio. U Španjolskoj te pobjede imaju značenje i ujedno pokazuju kako kontinuirani rad dolazi na naplatu. Dolazi kao nagrada Alguacilu koji stvara ovu momčad.

Granice mogućnosti

U konačnici cijele priče pred ogled na Rujevici jasno je da Rijeci neće biti lako.
- Nikada nije lako protiv organiziranih i ozbiljnih momčadi kao što je Sociedad, ali s druge strane, užitak je igrati utakmice s jakim suparnicima. Da vidiš gdje si, koliko možeš i kakve su ti granice mogućnosti. Zato vrijedi vidjeti i Rijeku u izazovnoj utakmici.

Linker
18. travanj 2024 02:46