Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
UŽIVO OD 20.15

RIJEČANI SPREMNI ZA SVE TURSKE ZAMKE 'Rujevica će stajati iza njih i neka ih to nosi'

Rijeka večeras u 20.15 sati dočekuje Istanbul Basaksehir na Rujevici, a izravan tekstualni prijenos UŽIVO možete pratiti i na portalu Sportskih novosti. Prvi ogled završen je rezultatom 0:0, a domaći trener Matjaž Kek nada se prolasku u Play-off i slavlju na ispunjenoj Rujevici
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 04. kolovoz 2016. 17:02

Očekivani sastavi:

Rijeka: Prskalo - Ristovski, Mitrović, Elez, Zuta - Bradarić, Maleš - Vešović, Gavranović, Tomasov - Bezjak.

Istanbul: Babacan - Ucar, Ayhan, Epureanu, Albayrak - Tekdemir, Emre - Višća, Mossoro, Doka - Batdal.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I Rujevica je dočekala svoju europremijeru. Press-centar ispunjen kao malokad ranije dočekao je trenera Matjaža Keka i kapetana Matu Maleša koji su najavili današnju utakmicu. Još jednu koja bi mogla dobiti epitet povijesne jer Bijelima može odškrinuti vrata grupne faze Europske lige.

Naravno, najprije treba pobijediti Basaksehir, onda proći i play-off, ali ako prođu preko Turaka, onda im još malokoji suparnik može tjerati strah u kosti.


Tko će od hrvatskih klubova ove sezone napraviti najbolji rezultat u Europi?

Dinamo

Rijeka

Hajduk

Lokomotiva

Psihološki segment

Naravno, o pobjedi je lakše pričati nego je i ostvariti, Basaksehir i njihov trener Abdullah Avci na travnjak Rujevice sigurno će postaviti mnoge zamke.

- Još od samog izvlačenja znamo da je pred nama izazovna utakmica, nakon Istanbula sve skupa je dobilo jednu novu dimenziju. Svjesni smo njihove individualne i momčadske kvalitete, njihove moći, a na nama je da napravimo sve što možemo, možda i malo više od toga, ali s puno odgovornosti, pameti, s velikim motivom i željom. Naša želja, motiv i cilj je prolaz, ovo je velika utakmica i tako se moramo ponašati - kaže Matjaž Kek, koji je jednom upitniku nad početnom postavom za Basaksehir, onome vezanom uz Marina Tomasova, dodao još jedan.

- Bradarić vjerojatno neće igrati, tu su kandidati Čanađija i Mišić. Bradarić nije trenirao, napravit ćemo pretrage pa ćemo vidjeti. Svi ostali su zasad zdravi, malo umora je prisutno od putovanja i utakmica, ali kada se istrči na Rujevicu, sve pada u zaborav, mora nas voditi ta silna pozitivna energija do cilja. Onda se možemo nadati pozitivnom rezultatu.

Ne treba sumnjati da će Bradarić stisnuti zube postoji li i minimalna mogućnost da zaigra, nije tip koji će se predati, baš kao i Marin Tomasov. Ipak, u slučaju krilnog ofenzivca nastup ne diktira ozljeda koljena s obzirom na to da je trenirao u utorak, već priča oko sve izvjesnijeg transfera u Al Nassr.

- Tomasov putuje u Fužine (u karantenu, op.a), a njegov nastup je stvar koju sam već prelomio u sebi. Ne bih s time u medije, momčad mi je puno važnija nego neki pojedinac. U konkurenciju za ovakvu utakmicu dolaze samo igrači koji su fizički i psihički sto posto spremni.

Procjena je da nije psihološki spreman?

- Porazgovarat ćemo s njim i vidjeti. Kod svakog pojedinca želja je prisutna i dobro je što ih ta želja nosi.

Nakon što je objasnio situaciju s dva igrača čiji bi eventualni izostanak bio značajan udarac za riječke ambicije, osvrnuo se Kek i na suparnika, odnosno na način na koji im se suprotstaviti. Rezultat iz prve utakmice (0:0) ne ostavlja puno mogućnosti za puno rizika, primljeni pogodak znači da Rijeka mora postići dva za prolaz, što će uvelike diktirati postavke na današnjoj utakmici.

- Rezultat je aktivan za obje momčadi i ne mijenja puno od onoga što je bilo u Istanbulu. Očekujem dosta sličnu utakmicu.


Osijek, 310716.
Stadion Gradski vrt. 
Utakmica 3. kola MAXtv Prva liga 3 kolo izmedju NK Osijek - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Kek Matjaz, trener HNK Rijeka.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
CROPIX

Neka ih Rujevica nosi

To bi u praksi trebalo značiti da Rijeka neće krenuti grlom u jagode, već u Istanbulu su iz kompaktne formacije nekoliko puta opasno izašli pred Volkana i kreirali opasne prilike, što bi i danas mogao biti recept za rješavanje Turaka.

- Važnija je kvaliteta suparnika nego to igraš li kod kuće ili u gostima. Sve je manje razlike u tome, nama će sigurno dobro doći pomoć s tribina, ali samo ako to uzmemo kao nešto što nas nosi naprijed, a ne neko opterećenje. Pritiska nema, nogomet će se igrati i u petak. Svjesni smo kvalitete suparnika, ali i mi igramo zanimljiv nogomet i dobro smo ušli u sezonu.

Kapetan Rijeke Mate Maleš istaknuo je da je osjećaj momčadi nakon 90 minuta u Istanbulu bolji nego što je bio uoči utakmice jer su Bijeli vidjeli da se mogu kvalitetno nositi sa suparnikom i parirati mu, ali da je Basaksehir definitivno pokazao kvalitetu. Složio se s takvom konstatacijom kapetana i Matjaž Kek.

- Utakmica u Istanbulu nije otkrila ništa novo, samo nam je potvrdila moć Basaksehira i kvalitetu pojedinaca - dodao je trener Bijelih otkrivši da u glavi već ima sastav za današnju utakmicu.

Istaknuo je da ga veseli govor tijela igrača.

- Ne razmišljam o nekim promjenama, u glavi imam složen sastav, jednu i drugu varijantu, što će odrediti tijek samog susreta. Mene kao trenera prije svega veseli pozitivan pogled igrača koji su svjesni težine zadatka i koji djeluju hrabro i odgovorno. Cijela Rujevica će stajati iza njih i neka ih to nosi - zaključio je Matjaž Kek.

Linker
12. svibanj 2024 00:03