DENIS LOVROVIC Afp
ODBROJAVANJE DO OKRŠAJA

Riječi Dinamovog ‘Konana Barbarina‘ bude nadu pred uzvrat: ‘Kada ćemo, ako ne večeras? Pa moramo...‘

Optimizam nikada nije bio upitan u redovima Modrih. Momčad Dinama uvjerena je da može do prolaza.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. travanj 2021. 17:12

Kristijan Jakić ratnik je bez mane i straha, veznjak koji u svom prostoru djelovanja djeluje poput Arnolda Schwarzeneggera u kultnom filmu Konan Barbarin. Ruši sve pred sobom, od njega se suparnici uglavnom odbijaju kao od zida, davi im sve ideje o organizaciji napada, a često kreće i u osvajanje protivničke tvrđave. Jakić će svakako biti bitna karika u današnjem ogledu protiv Španjolaca, morat će što češće razbijati Villarrealov posjed lopte, oduzeti ih što više, te ih distribuirati prema modrom napadačkom spektru. Pitamo ga je li spreman za sve to?

- Pa kakvo je to pitanje? Normalno da sam spreman. Što očekujem? Pobjedu! Samo pobjedu. Znamo kakav je ulog u današnjoj utakmici, polufinale Europske lige. To prije početka natjecanja nismo mogli niti sanjati. Pobjeda, pobjeda, samo pobjeda. To nas zanima - kaže za početak.

Gdje li se samo napunio takvim optimizmom, a znamo da Modri kreću na gostujućem terenu s 0:1?

- Ja sam uvijek optimist. Ne plašimo se nikoga, nemamo se razloga plašiti ako budemo igrali svoju igru. Onda će to biti to, samo trebamo igrati onako kako znamo.

Što znači kad kaže da “Dinamo mora samo igrati svoju igru”? Što je to točno Dinamova igra?

- Naša igra je - napadačka! Moramo držati posjed, stvarati prilike, izlaziti agresivno na igrače Villarreala, muški odigrati utakmicu. To je naša igra, takva igra nam može donijeti pobjednički rezultat.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Dobro, pita se nešto i Villarreal, zar ne? Neće vas Španjolci sigurno pustiti da radite što hoćete, imaju oni sjajnih igrača...

- Jasno je da nas neće pustiti da radimo što hoćemo. Jest, dobri su oni, ali držim da ćemo mi odlučivati kako će se utakmica odvijati, hoće li scenarij biti “iz kontranapada u kontranapad” ili ćemo malo lukavije stajati, izlaziti u napad tranzicijom igre, mijenjati ritam. Villarreal ima pogodak prednosti, možda se oni i malo opuste. No, to je njihova stvar, o tome ne razmišljamo. Mi znamo svoj cilj, idemo ga ostvariti.

Jedna stvar je definitivno jasna. Dinamo mora zabiti pogodak ili više njih ako želi proći.

- Naravno... Ma, neka ga mi zabijemo i u devedesetoj... Ili u produžetku. Međutim, mi nećemo igrati da zabijemo samo jedan pogodak, da bismo prošli moramo zabiti više. Idemo po to, želimo jako to polufinale, želimo još jedan trijumf - zaključio je Jakić.

Optimist je i desni bek Stefan Ristovski, reprezentativac Sjeverne Makedonije. Pokazao se kao pojačanje Dinama, igra sve bolje bolje i bolje...

- Kako ne bih bio optimist? Ako nećeš biti optimist prije utakmice koja nam može osigurati polufinale Europske lige, kada ću onda biti? Veći izazov od ovoga trenutačno ne postoji. Idemo se nadigravati s Villarrealom, nadamo se pobjedi i prolasku, još jednom velikom rezultatu - kaže nam Ristovski.

Neviđeno kretanje

Gdje je bio problem u Maksimiru, zašto je Dinamo poražen?

- Mi smo u toj utakmici odigrali vrhunsko prvo poluvrijeme. Stvorili smo dosta situacija iz kojih smo mogli postići pogodak. U drugom poluvremenu Villarreal je bio bolji, ponudili su zaista sjajan tehnički nogomet. Neviđeno dobro se kreću između linija. To im je forte, iz takve igre stvaraju dobre prilike. Moramo tu njihovu igru dobro analizirati i neutralizirati. Danas moramo biti bolji i jači nego što smo bili u Maksimiru.

Je li Villarreal bolji od Tottenhama?

- Po igračkom kadru Tottenham ima bolje pojedince, to nije sporno. Međutim, kad sagledate kompletnu momčadsku igru, onda je Villarreal ozbiljnija momčad od Spursa. Španjolski nogomet je izvrstan, zahtjevan za svakog protivnika. Taj nogomet je poznat po odličnim rotacijama, to je Villarreal pokazao u Zagrebu. Zato danas moramo biti jako oprezni. A nadam se da će nam igrati i Ademi i Petković, ma, Ademi sigurno.

Pitamo ga kako mu je u Dinamu, s obzirom da zaista nudi sve impresivnije igre?

- Izabrao sam Dinamo zbog njegovih sjajnih rezultata, zato što taj klub stalno želi ići naprijed, biti sve bolji i bolji, uspješan u europskim natjecanjima. Dinamo ima visoke ciljeve, a to je i meni trebalo u karijeri. Mislim da mogu dosta toga pokazati u europskom nogometu i zaista sam presretan što sam igrač Dinama.

Ide mu sjajno i s reprezentacijom, Sjeverna Makedonija je hit, plasirali su se na Europsko prvenstvo, a u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru šokirali su Njemačku pobjedom od 2:1.

- Eto, baš taj rezultat od 2:1 s kojim je naša reprezentacija pobijedila Njemačku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo je Dinamu dovoljan za poufinale Europske lige. Neka tako bude i danas. I još nešto. Nije slučajno da smo mi izbacili Tottenham, kao što neće biti slučajno ako danas izbacimo Villarreal. Prije uzvratne utakmice s Tottenhamom potajno smo se nadali da ih možemo nokautirati i dostići tu prednost od dva pogotka. Svi mi u Dinamu znamo kakvu kvalitetu posjedujemo. Znamo to i sada. Zato držim da danas navečer možemo slaviti ulazak u polufinale. I da, vjerujte, neće to biti slučajno, na sreću, mi to možemo ostvariti jer smo kvalitetni i u takav rezultat apsolutno vjerujemo!

Linker
24. travanj 2024 19:45