Olaf Kraak/ANP/AFP
KRIVA STRATEGIJA

Rijeci su presudile kardinalne pogreške obrambenih igrača, ali i sasvim pogrešna taktika Simona Rožmana

Slovenac je riskirao i - izgubio! Njegova postava u gradu poznatom po siru sličila je na Ementaler
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. listopad 2020. 08:02

Rijeka si je sama pucala u koljeno! AZ je uzeo dva gola u dvadesetak minuta iz Rijekinog butika “Sve po pet kuna“ i koncepcija Simona Rožmana otišla je u alkmarški vjetar.

Slovenac je riskirao i - izgubio! Osim što mu je obrana bila na godišnjem odmoru, ovaj put nije pomogao ekipi jer njegova strategija otvorenog garda u rasporedu 3-5-2, sa špicama Kulenovićem i Menalom, te napadački nastrojenim srednjacima Andrijaševićem, Pavičićem i Lončarom, bez čovjeka na terenu verziranog za igru defenzivnog veznog, u gradu poznatom po siru nije sličila na lokalnu Goudu nego švicarski Ementaler.

Rijekini mladići još jednom su se pošteno borili, njihov angažman nije upitan, ali taktika je bila pretjerano hrabra i ofenzivna, a svaku su nadu dotukle kardinalne pogreške zadnjeg reda. Franko Andrijašević je nekad bio klasični igrač sredine terena, međutim s razlogom odavno to nije u najtežim susretima i odluka da ga se iz napada, pa još rovitog, u izostanku radilice Čerina, povuče unatrag, nije donijela ništa dobroga. Više je rupa otvoreno, nego što je s Menalom u napadu dobijeno na brzini i dubini.

Plan po kojem je nužno ‘preživjeti‘ petnaest minuta pao je već u šestoj kad je Koopmeiners s bijele točke matirao Nevistića nakon pogreške Velkovskog. Makedonac je sklon kiksevima, što je ovaj put plaćeno. Pribojavali smo se Rijekine večeri u Alkmaaru jer protivnici poput AZ-a, dobri i uigrani, bez velikih imena, ali s kvalitetnom idejom igre, iz jakih zemalja poput Nizozemske, za naše vrlo često bivaju otrov od kojeg padaju kao pokošeni.

AZ nije impresionirao, ali je ovaj put, za razliku od ligaških nastupa, održao koncentraciju i pobjedu. Nije točno da su bitno oslabljeni iako je petnaest njihovih igrača bilo pozitivno na COVID-19 jer Arne Slot ima golemu većinu prvotimaca. Od standardnih startera nedostaju mu jedino centarfor Boadu te zbog ozljede Clasie. Sa šest bodova vode na ljestvici, međutim daleko su od prolaza.

Kulenovićev gol za gram je popravio dojam i spriječio ponavljanje najtežeg poraza u europskim skupinama od Vitorije Guimaraes 2013. godine 0:4. Jasno je da Rijeka ne može pucati na prva dva mjesta, a u igri za prestiž imala je što naučiti u Alkmaaru. I mladi trener i njegova mlada momčad. Napoli će na Rujevici biti izvrsna prilika da se predstave u boljem svjetlu. Pojačani Tiborom Halilovićem koji se vratio.

Linker
18. travanj 2024 13:16