Tea Cimas / Cropix
INFORMACIJE IZ NORVEŠKE

RIJEKA DOBILA ZANIMLJIVU ANALIZU EKIPE KOJA IM STOJI NA EUROPSKOM PUTU 'Preslika su Simeoneovog Atletica, njihov trener ga pokušava kopirati'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 07. kolovoz 2018. 10:52

HNL-u će se rijetki sjetiti imena Denisa Ljubovića. Središnji branič koji je u mlađim uzrasnim kategorijama kao igrač Rijeke često bio dio i reprezentativnih selekcija, u HNL-u je igrao za Rijeku, Karlovac i Zadar, okušao se i u Domžalama, a silno ga je razočarala jedna epizoda u Istri 1961 kada je potpisao ugovor kojeg klupsko vodstvo nije verificiralo pa se nakon završetka prijelaznog roka našao “na cesti”.

I to je bio trenutak kada ga je put odveo u Norvešku, danas igra za trećeligaša Lyskelostera (prošle sezone bili su u drugoj ligi), uz to obnaša i funkciju sportskog direktora pa bi mogao biti od velike koristi struci Rijeke u pripremi utakmica protiv Sarpsborga.

"Rekao sam već ranije u jednom razgovoru da je Sarpsborg norveška verzija Atletico Madrida i ova utakmica protiv St. Gallena u četvrtak je to najbolje pokazala. Igraju 4-4-2, preslika su Simeoneovog Atletica što je posljedica trenera Geira Bakkea koji se na njih ugledao. Pokušava ih kopirati i u ovoj utakmici im je to pošlo za rukom. Osobno mislim da je Sarpsborg za Rijeku puno bolji suparnik od St. Gallena, samo moraju biti strpljivi, ne srljati", kaže Ljubović prema čijoj će se procjeni Sarpsborg i protiv Rijeke opredijeliti za kontranapad jer je to ono u čemu su najbolji.

"Imaju dva napadača koji su brzi i izrazito neugodni, mislim da će se protiv Rijeke odlučiti za kontru, opasni su iz tih dalekih ubačaja iz auta, igraju s puno centaršuteva. Cijelu prošlu sezonu su igrali tako, dobro su posloženi, nema tu previše iskakanja iz sustava, ali Rijeku smatram favoritom. Sada su šesti u prvenstvu, lani bili iznenađenje, ali sada je taj njihov način igre malo pročitan i nemaju puno rješenja kada se moraju nametnuti igrom. Puno toga se svodi na improvizaciju i zbog toga mislim da ne mogu previše iznenaditi Rijeku koja će posebno morati obratiti pažnju na ta dugačka ubacivanja iz auta. Vidjeli smo na SP-u u onoj utakmici Hrvatske i Danske koliko to može biti jako oružje."

Rijeka je favorit

Kada je riječ o igračkom kadru Ljubović je posebno apostrofirao tri imena.

"Mortensen im je najopasniji igrač, napadač koji je odličan u igri glavom, dobro reagira kod tih prekida, na kraju tako je i St. Gallenu zabio. Nigerijac Muhammed je brzanac, opasan u kontri, a veznjak Kristoffer Zachariassen jedan od ključnih igrača jer povezuje linije, ulazi u završnicu."

Ipak, kada se sve stavi na papir, Ljubović smatra velikim favoritom klub u kojem je ponikao.

"Rijeka je definitivno favorit, Sarpsborg je klub ranga Slaven Belupa. To znači da Rijeku ne očekuje lagan zadatak, ali kvaliteta je apsolutno na njihovoj strani. Bitan će biti taj psihološki element, Sarpsborg je došao dalje nego što je očekivao, oni su svoje napravili, pobjedu protiv St. Gallena su slavili kao ulazak u grupnu fazu. Nije ni čudo ako znamo da im je ovo prva sezona u Europi, sve im je novo i može im se dogoditi da protiv Rijeke dožive katastrofu, ali i da im sve ovo bude veliki poticaj. Treba računati i da Hrvate gledaju drugačije nakon SP-a, sigurno će biti motivirani."

Istaknuo je Ljubović da ga je pomalo iznenadio stav koji je mogao iščitati iz norveških medija u kojem se Sarpsborg ne zamara previše Rijekom.

"Rijeku ne spominju previše ili kažu da ne znaju ništa o njima, a kao svoj adut ističu činjenicu da se igra na umjetnoj travi. Nadaju se da će to biti problem za Rijeku, ali ja osobno mislim da će se puno teže oni snaći na Rujevici nego Rijeka na njihovoj umjetnoj travi", zaključio je Ljubović.

Linker
18. svibanj 2024 06:25