DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
OTVORILI IM OČI

Rusi u depresiji nakon ispadanja u Maksimiru: ‘Ovo više nije ni nesreća, ni slučajnost, već obrazac‘

‘Što se tu ima za komentirati? Igrači nastupaju, treneri nastupaju i stalno jedno te isto‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. veljača 2021. 16:25

Ne plaču samo navijači Krasnodara, plače cijela Rusija. Ne samo za Krasnodarom, već za kompletnim ruskim klupskim nogometom. Naime, pazite ovaj podatak. U europsku sezonu ušlo je šest ruskih klubova, čak tri su bila u Ligi prvaka, odigrali su svi ti klubovi 30 europskih utakmica i ostvarili - tri pobjede!

Da, samo tri pobjede. I sve tri su djelo tog Krasnodara, te momčadi koju je Dinamo u dvije utakmice nadigrao i posramio. Lokomotiv i Zenit nisu pobijedili nikoga u Ligi prvaka, CSKA nikoga u Europskoj ligi, Dinamo i Rostov ispali su na prvim kvalifikacijskim preprekama. Krasnodar je u pretkolu Lige prvaka s dvije pobjede izbacio PAOK, svladao u Ligi prvaka Rennes. I, to je to, uz nekoliko remija.

- Znate, ne želim ni reći ništa. Toliko sam puta govorio o ovoj temi. Što se tu ima za komentirati? Igrači nastupaju, treneri nastupaju i stalno jedno te isto. Opet smo izgubili, opet bez rezultata. Ne možemo stalno tvrditi da su to slučajnosti. Toliko razgovora, ali stvari još uvijek stoje. Apsolutno nema razvoja i pomaka naprijed - komentirao je legendarni trener Valerij Gazajev, dok je bivši generalni direktor Lokomotiva Ilija Gerkus ovako komentirao ispadanje Krasnodara.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Iscpljen sam i bolestan. Završili smo neslavnu eurosezonu!

Novinar Sport Expressa Goša Černov u svom je komentaru vrlo katastrofično, bez uvijanja, govorio o stanju u ruskom klupskom nogometu. Između ostaloga napisao je ovo:

- Nije strašno izgubiti. Nije sramotno ispasti iz Europe. Samo, moramo shvatiti: iako smo i dalje među prvih sedam u Europi na UEFA-inoj ljestvici, nismo toliko jaki... Zastrašujuće je mirno stajati i ne razvijati se. A to se, nažalost, događa s našim nogometom. Prije godinu dana niti jedan ruski klub nije ušao u europsko proljeće, a onda smo svi to smatrali nesporazumom i čak se nasmijali kako smo se spasili od logističkih problema u pandemiji. Bila je to prva od pet faza - poricanje. Onda nas je u jesen nakon ispadanja Dinama i Rostova obuzeo bijes. Treća faza bilo je "cjenkanje". Ostao je u igri Krasnodar, ipak smo imali tri kluba u Ligi prvaka, ima nade, Dinamo nije težak suparnik, kao recimo Arsenal ili Milan. Ali, onda smo nakon prve utakmice upali u četvrtu fazu - depresiju! Da, i u četvrtak dočekali i petu fazu - poniznost. Kažu da je jednom nesreća, drugi put je slučajnost, a treći put - obrazac. Još uvijek želim vjerovati da su europske noćne more ruskih klubova samo slučajnost. Ali zastrašujuće je shvatiti da se nakon godinu dana neuspjesi mogu pretvoriti u obrazac.

Dakle, da rezimiramo, sam Dinamo upisao je više nego dvostruko pobjeda (sedam) od svih šest ruskih klubova. Modri su Rusima otvorili oči.

Linker
17. travanj 2024 14:08