RONALD GORSIC/CROPIX
RETROVIZOR SN

Rusima se ovo neće svidjeti: Samo su veliki Guardiola i Švicarci uspjeli baciti Dinamo na koljena...

Samo su dva kluba u novije vrijeme u Maksimiru Modrima zabila više od dva pogotka.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. veljača 2021. 13:44

Pobjeda od dva razlike ili barem 3:2 i produžeci. To je misija s kojom Krasnodar dolazi u Zagreb, pokušati u Maksimiru okrenuti ukupan rezultat i spasiti čast ruskog klupskog nogometa, kako to voli reći tamošnja nogometna javnost. No, znajući pritom sve one fraze kako je “nogomet nepredvidljiv” i kako “tradicije postoje da bi se rušile”, moramo istaknuti da je Dinamo u Europi zadnjih godina u Maksimiru suparnicima pružao puno manje prilike za radost, no što je to znalo biti u nekim prijašnjim razdobljima.

Bile tribine Maksimira pune kao u protekle dvije europske sezone, prazne kao ove ili nešto između, malo se momčadi može pohvaliti da je u Maksimiru bacilo Dinamo na koljena. Pogotovo rezultatom koji bi Krasnodaru bio dovoljan za prolaz. Krenimo redom...

image
Slavlje Young Boysa u Zagrebu
SRDJAN VRANCIC Cropix

U zadnjih 20 europskih utakmica u Maksimiru, Dinamo je samo samo dvaput izgubio - sretnici su bili Young Boysi (1:2) i Manchester City (1:4). U tih zadnjih 20 utakmica, a radi se o razdoblju od ljeta 2017. do sad, dakle, o vremenu od tri i pol godine, samo dvaput Dinamo nije zabio gol, Anderlecht i Feyenoord napustili su Maksimir rezultatom 0:0.

Idemo još korak dalje. U svim tim dvobojima samo su dva kluba, Manchester City i Šahtar, uspjeli zabiti tri ili više golova Dinamovim vratarima, Young Boysi zabili su dva. Ostali, nitko više od jednog. I prije tih 20 utakmica, u Ligi prvaka 2015. i 2016. godine, kroz Maksimir su s minimalnim pobjedama (0:1) prošli Lyon, Sevilla i Olympiacos, a tek su europski velikani Juventus (0:4) i Bayern (0:2) iskočili iz pravila.

Sve su to brojke koje pokazuju koliko je težak zadatak pred Krasnodarom. Dakako da takav niz nije slučajan, Dinamo je u Europi na svom terenu uvjerljiviji nego u HNL-u. Ako znamo da je u domaćem prvenstvu, samo u zadnjih pola godine, izgubio tri utakmice u Maksimiru, u svakoj primio barem dva gola (Hajduk 2:3, Rijeka 0:2, Šibenik 1:2), onda je jasno da ova momčad u europskim dvobojima igra napadački, ali istovremeno i opreznije, s neupitnim pravim pristupom. Bude li tako i u četvrtak, Rusi bi se trebali uklopiti u tu uspješnu seriju.

Linker
26. travanj 2024 15:09