Zagrljaj Ivana Leke i Josea Mourinha
 YORICK JANSENS/BELGA PHOTO VIA AFP
IVAN LEKO ZA SN

Slavni trener će sada dobro zapamtiti ime Hrvata: ‘Prije utakmice Mourinho nije ni znao kako se zovem..‘

‘Nismo samo pobijedili, mi smo Tottenham potpuno nadigrali! A to je momčad složena za naslov!‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. studeni 2020. 08:22

Večer prije utakmice u Antwerpenu Mourinho je sipao komplimente na računa domaće momčadi: - Igra odličan nogomet, ne znam kako se zove trener, ali očito radi dobar posao.

Nakon 1:0 poraza dobro zna kako se zove. Tottenham je uoči četvrtka bio u seriji od deset utakmica bez poraza, s tim da je u gostima posljednji put poražen još 2. srpnja. Zato će Mourinho dobro zapamtiti da se trener Royal Antwerpa zove Ivan Leko.

- I u najavi utakmice ispričao sam vam koliko ga cijenim i respektiram kao trenera revolucionara. Nakon utakmice bio je iznimno korektan, čestitao mi je na zasluženoj pobjedi i poručio da se vidimo u Londonu. Naravno da su mi njegove riječi godile, da sam ponosan na sve što su moji igrači odigrali protiv moćnog Tottenhama.

Rekli ste nam uoči utakmice da ćete igrati svoju igru tko god bio s druge strane. Međutim, takvo što je puno lakše najaviti nego odigrati.

- Tri ključne točke podvukli smo u pripremi utakmice: 1. držati se plana igre bez uzmicanja; 2. izaći na teren s čvrstom vjerom da mi to možemo dobiti; 3. zaboraviti tko je s druge strane terena. Uporno sam igračima govorio da misle samo na naš stil igre, da se ne trebaju bojati zato što s druge strane stoji igrač vrijedan 50 ili 100 milijuna. I ne mogu vam opisati koliko sam ponosan na to kako su dečki odigrali, kako su se borili, igrali jedan na jedan, išli u presing, u duele...

image
JEAN CATUFFE

Malo vam je pomogao i Mourinho koji je nekoliko glavnih igrača ostavio na klupi?

- Ha, ajmo reć da je, ali tko je zamijenio te igrače? Gareth Bale, Carlos Vinícius... I onda je u poluvremenu uveo četiri igrača poput Sona ili Moure, da bi brzo uveo i Kanea. A mi smo u drugom poluvremenu promašili dva čista zicera.

Jeste li ga taktički iznenadili?

- Mislim da nisam, jer igrali smo baš onako kako i inače igramo. Maksimalno brzo, okomito, s puno energije. To je moj nogomet, to smo igrali i u četvrtak. Jesu li oni mislili da mi to ne možemo igrati protiv njih? Moguće, ali ne znam odgovor na to pitanje. Jedino vam mogu reći da oni nisu imali odgovor na našu igru. Pazite, Tottenham je ljetos zadržao sve igrače i doveo pet pojačanja. To je momčad slagana za lov na naslov prvaka. A mi smo ih igrom nadigrali, mi smo bili bolji u polju.

Vidimo da je i nogometna Belgija u transu. Dio medija piše da ne pamte kada je posljednji put neka belgijska momčad na takav način dobila europsku utakmicu s tako jakim suparnikom.

- Navikli su na taktiku "parkiranog autobusa", ali to nas ne zanima. Igrali smo svoj nogomet pa neka bude kako bude. Naravno, kada pobijediš onda sve poprima jednu drugu dimenziju.

U nedjelju je na redu novi težak ispit, gostujete kod Anderlechta?

- Iskreno, bolje da imamo tako jaku utakmicu nego neku u koju bi igrači možda olako ušli. Igramo u paklenom ritmu s jako smanjenom rotacijom, ali ne pada nam na pamet tražiti alibi. Sat vremena nakon pobjede protiv Tottenhama već smo naveliko pričali o Anderlechtu. I to je naša velika pobjeda, jer stalno igračima objašnjavamo da je i Tottenham samo jedna utakmica te da nakon nje dolazi nova. Kada svi u klubu to prihvatimo, onda imamo jedan veliki preduvjet da pobjeđujemo u serijama.

Ivan Leko i Royal već jesu u velikoj seriji, dobili su posljednjih šest utakmica ili sedam od zadnjih osam uz jedan remi. Za momčad koja je prvenstvo otvorila s četiri boda u četiri utakmice nije loše. Trebalo im je malo vremena, momčad je potpuno nova u odnosu na prošlu sezonu, a nov je i trener. Belgija ga odavno dobro poznaje, a sada ga poznaje i Mourinho. U četvrtak ga je Leko ozbiljno nadigrao...

- Nije Leko nadigrao Mourinha, nego je Royal nadigrao Tottenham. Igrači su ti koji pobjeđuju, a treneri su tu da stvore preduvjete...

Linker
23. travanj 2024 02:10