Emica Elvedji / CROPIX
EUROPSKA LIGA

SLUŽBENO: HAJDUK JE NOSITELJ U DRUGOM PRETKOLU, A EVO TKO BI MU SVE MOGAO BITI SUPARNIK Na Poljud stiže legendarni Gerrard ili prijatelji iz Poljske?

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 08. lipanj 2018. 10:08

Već smo apostrofirali, zbog novog formata kvalifikacija Hajduka čeka pravo kreševo na putu prema pokušaju plasmana u skupinu Europske lige. Šteta jer smo se prethodnih godina četiri put zaustavljali u nizu u play-offu (Dnipro, Slovan Liberec, Maccabi Tel Aviv, Everton) na završnoj stepenici i ostao je onaj osjećaj da smo barem jednom srušili tu barijeru da bi se puno toga izokrenulo. A bilo je prilika, sve tu to bili minimalni porazi, možda i najbolji onaj protiv Izraelaca i eliminacija nakon izvođenja jedanaesteraca, prenosi Slobodna Dalmacija.

Isplati se nadati, UEFA je osjetno povećala prihode klubovima u ovosezonskoj Europskoj ligi. Tako bi Hajduk u slučaju da se kao proteklih sezona domogne play off runde Europske lige mogao zaraditi oko 6,2 milijuna kuna, odnosno 840 tisuća eura. A plasman u skupinu donio bi Hajduku najmanje čak 3,5 milijuna eura.

Put je trnovit. Hajduk će se u kvalifikacije prema Europskoj ligi uključiti u drugom pretkolu, no ne znači da će mu zbog toga biti lakše. "Pirija" se suzila i sada će i prije play-offa trebati izbaciti nekog jačeg. Jer u toj trećoj rundi Hajduk nije nositelj, a u tu rundu će pristizati i oni eliminirani iz kvalifikacija za Ligu prvaka. Mala bara puna krokodila, samo 13 klubova će se istim putem kao i Hajduk probiti prema Europskoj ligi.

U drugom pretkolu je Hajduk izravno kao nositelji. Posebno sada kada se doznalo da spadaju u skupinu "odabranih". Neki od potencijalnih protivnika u toj fazi su Glasgow Rangers trenera Stevena Gerrarda i poljski Gornik Zabrze čiji su navijači u prijateljskim odnosima s Torcidom, od koji su uzeli i ime. Tu su i stari znanci iz nekadašnje zajedničke lige Spartak iz Subotice i Radnički iz Niša, prošlosezonski protivnik Levski iz Sofije, bivši osvajač Kupa pobjednika kupova škotski Aberdeen...

Uz Hajduk izravno su u ovoj rundi Hapoel Haifa, AEK Larnaka, Jagiellonia, Aberdeen, IF Djurgardens i Dynamo Brest, dok se kroz "sito" prvog kola očekuju još polovica iz ovog društva Beitar Jerusalem, Anorthosis Famagusta, Dinamo Tbilisi, Viitorul Constanta, Gornik Zabrze, AIK Stockholm, Nomme Kalju, BK Häcken, Slavia Sofia, CSKA Sofia, Levski Sofia, Neftchi, FK Kesila, Radnički Niš, Spartak Subotica, FK Ventspils, Shakhtyor Soligorsk, Glasgow Rangers, Hibernian, Tobol, Irtysh, Kairat, CS Fola Esch, Lilleström, Sarpsborg 08, Rabotnički, Sarajevo, Domžale, Mladost Podgorica, Željezničar i Rudar.

Vrlo brzo ćemo znati tko je potencijalni prvi protivnik, ako Bijeli izvuku pobjednika para iz prvog kruga. S nestrpljenjem se čeka europsko otvaranje.

A poslije? Poslije će biti jako teško jer u narednim rundama nismo nositelji, a potencijalni protivnici su baš europski jaka imena. Nećemo predviđati, izazivati sreću ili "čarati". Prvo recimo "hop", prvo otvaranje, pa poslije što bude. Ždrijeb 20. lipnja, prvi dvoboji 26. srpnja i 2. kolovoza.

--------------------------------------------------------------------

Europski termini

20. lipnja – ždrijeb 1. i 2. pretkola (Nyon)

23. srpnja – ždrijeb 3. pretkola (Nyon)

26. srpnja i 2. kolovoza – utakmice 2. pretkola

6. kolovoza – ždrijeb playoffa

9. i 16. kolovoza – utakmice 3. pretkola

23. i 30. kolovoza – utakmice playoffa

31. kolovoza - ždrijeb skupina u Monte Carlu

20. rujna – utakmice 1. kola natjecanja po skupinama

-----------------------------------------------------------------------

Linker
08. svibanj 2024 01:22