Rijeka, 161021.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - GNK Dinamo, 12. kolo, 1. HNL.
Na fotografiji: Komnen Andric zabio gol.
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
KOJI JE PRAVI RECEPT?

Što Dinamov trener sprema za Beč: Hoće li momčad koja je preokrenula derbi biti Krznarova formula?

Hrvatski prvak priprema se za bečko sučeljavanje s austrijskim velikanom koji je u krizi
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. listopad 2021. 08:19

Svaki tekst o Rapidu u austrijskim medijima počinje uglavnom s pesimizmom. Kritike na račun svih u klubu su postojane, zanimljivo smo zapažanje primijetili u jednom komentaru u Krone Zeitungu:

“U Rapidu još nisu svjesni situacije u kojoj se nalaze. Trener Kühbauer govori da nema dovoljno gladi za golovima, ali da igra nije loša, da atmosfera nije narušena. Sve je to zavaravanje jer ako svi žive s dojmom da još situacija nije tako ozbiljna, onda je to loše. Ako ne zapale vatru, u Rapidu će svi, od trenera Kühbauera nadalje, uskoro izgorjeti”.

Nije svaki remi isti

Nadnaslovi mnogih tekstova o Rapidu u zaglavlju imaju riječ “Kriza”, malo se i priča o utakmici s Dinamom, neki će zaključiti da će taj dvoboj biti “više pitanje kvalitete nego mentaliteta”, da je ona protiv Hartberga u prvenstvu važnija.

Sve je to pravi primjer kako nije svaki remi isti i kako onaj koji je Dinamo na kraju izborio na Rujevici (3:3) vrjedniji od ovog Rapidovog protiv Austrije Klagenfurt (1:1). Tko zna u kakvom bi stanju uoči Beča bio Dinamo da je gadno izgubio kao na kraju prvog poluvremena, kakva bi bila atmosfera. Analizirajući situaciju u dvije momčadi prije tog važnog dvoboja na Allianz stadionu, dojam je da je Dinamo favorit, da je preokret u Rijeci dao Modrima novi vjetar u leđa, da, za razliku od defetističkog Rapida, u Maksimiru vlada optimizam, samopouzdanje je do neba.

Međutim, ne treba posebno ni naglašavati da sve to može biti “dvosjekli mač”, da Rapidove muke ne smije opustiti Dinamove igrače i trenera, ne smiju se u Dinamu uopće baviti time što se događa iza kulisa bečkog protivnika.
Rapidove igre, po mišljenju onih manje oštrih kritičara, bolje su od rezultata i negdje to mora doći na naplatu. Bilo bi loše da to bude u četvrtak! Eto, prošlog tjedna je u Osijek došla još pesimističnija Slovačka pa je Hrvatskoj napravila nered i poremetila računicu na putu za Katar. Oprez je nužan, možda i veći nego inače, znate onu o ranjenoj zvijeri...

No, ionako, nema Dinamo niti pravo na neki apsolutni spokoj i pogled svisoka, ono drugo poluvrijeme na Rujevici jest donijelo preokret i potencijalno pozitivne efekte za momčad, međutim, dogodilo se i ono prvo poluvrijeme. Ne može se u pripremi za utakmicu s Rapid izbrisati tih očajnih, katastrofalnih 45 minuta, postoje razlozi zašto je momčad odigrala tako loše i Krznar ih mora pronaći, ako već nije. I, što će poduzeti, kakvu će formulu pronaći za travnjak Allianz stadiona?

U nastavku utakmice u Rijeci Krznar je pretumbao momčad. Ušli su s klupe Menalo, Šutalo i Andrić, izišli Leovac, Čop i Lauritsen.

Odmah na odmoru. Franjić se iz veznog reda vratio u zadnju liniju, u kojoj su bila tri igrača, bio je to 3-5-2 sustav, s Oršićem i Andrićem naprijed, Petkovićem iza njih... Šutalo i Andrić pritom su najviše donijeli, mladi stoper odigrao je sigurno u obrani, a na njemu je bio i kazneni udarac, Andrić je zabio gol za 3:3 i bio stalna opasnost.

Puno opcija

Dinamo je u toj formaciji bio konkretniji, bolji, mogao je čak i dobiti utakmicu. Hoće li ti zaključci i Krznara navesti da Rapid “iznenadi” sa Šutalom i Andrićem i sličnom formacijom kao u nastavku riječkog derbija? U tom bi slučaju mogao iz momčadi ispasti Lauritsen, koji u zadnje vrijeme i nije u onoj sjajnoj formi u kojoj smo ga naviknuli gledati. Opet, je li njegovo iskustvo i, generalno, defenzivna stabilnost, ipak jači adut za kojim će se voditi Krznar? Nije ni Theophile u nekoj velikoj formi, u obrani možda ima i najviše mjesta za pretumbacije. Teško se odreći njih dvojice, ali, bude li tako, Šutalo, Perić i Dilaver igrači su koji čekaju priliku. Iako je po sastavu s Rujevice jasno da je Šutalo tu prvi u redu, sve što je dosad odigrao, bilo je dobro. Naravno, tu je i Franjić, za kojega se nikad ne zna na kojoj će poziciji osvanuti.

O Andriću smo već pisali kao o čovjeku koji je napravio najveći pomak u odnosu na status u kojemu je bio na početku sezone. Sad je i on u ozbiljnim planovima za udarni sastav, ako će Krznar dati prednost onima koji su donijeli preokret na Rujevici, neće ga zaobići.

Suparnik u nokdaunu

U svakom slučaju, Dinamov trener ima malo drugačije brige od Rapidova stratega Kühbauera, sigurno razmišlja o svim ovim opcijama, svjestan da mora odabrati pravu. Jer, Rapid se nedvojbeno “nudi”, suparnik je u “nokdaunu”, Dinamo treba to iskoristiti. S momčadi koja je okrenula Rijeku ili s nekim miksom onih koji su gubili 0:3 i onih koji su u 45 minuta bili jednako uvjerljivi (3:0).

Inače, Dinamo će sigurno u Beču imati veliku, valjda i glasnu podršku svojih navijača. Naime, do ponedjeljka prijepodne prodano je 1530 ulaznica od njih ukupno 1781 koliko ih je maksimirski klub dobio od Rapida za svoje navijače. Kupiti ih se može jedino na Dinamovu ticket-pointu do utorka u 19 sati, a pretpostavlja se da će sve ulaznice za bečki euroligaški dvoboj biti rasprodane.
No, kako čujemo, imat će Dinamo svoje navijače i na drugim tribinama, dosta je dinamovaca u Austriji, koji mogu kupiti karte za drugi dio stadiona pa će modrih fanova sigurno biti više tisuća na toj važnoj utakmici.

MOMČAD KOJA JE IZGUBILA 0:3 PRVI DIO NA RUJEVICI
Livaković - Ristovski, Theophile, Lauritsen, Leovac - Mišić, Franjić - Ivanušec, Petković, Oršić - Čop.

MOMČAD KOJA JE DOBILA 3:0 DRUGI DIO NA RUJEVICI
Livaković - Šutalo, Theophile, Franjić - Ristovski, Mišić, Ivanušec, Menalo - Petković - Andrić, Oršić.

DINAMO S AUSTRIJSKIM KLUBOVIMA

Sezona 1999./2000., skupina D Lige prvaka:
Croatia - Sturm 3:0, Sturm - Croatia 1:0.
Sezona 2009./2010., 3. pretkolo za ulazak u LP:
RB Salzburg - Dinamo 1:1, Dinamo - RB Salzburg 1:2.
Sezona 2013./14., doigravanje za Ligu prvaka:
Dinamo - Austria Beč 0:2, Austria Beč - Dinamo 2:3.
Sezona 2014./2015., skupina D Europske lige:
RB Salzburg - Dinamo 4:2, Dinamo - RB Salzburg 1:5.
Sezona 2016./2017., doigravanje za ulazak u LP:
Dinamo - RB Salzburg 1:1, RB Salzburg - Dinamo 1:2 (nakon produžetaka).
Sezona 2020./2021., skupina K Europske lige:
Dinamo - Wolfsberger 1:0, Wolfsberger - Dinamo 0:3.

3 zadnje utakmice s austrijskim klubovima Dinamo je pobijedio

Linker
19. travanj 2024 01:06