Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
LOV NA OSMINU FINALA

STRAŠAN NIZ DINAMOVOG TRENERA! NENAD BJELICA RUŠIO JE VELIKANE POPUT SPALLETIJA I COCUA Samo jedan čovjek uspio je 'pobjeći' velikom modrom strategu!

UZVRAT U MAKSIMIRU Hrvatski prvak protiv češkog u maksimirskom grotlu traži nadoknađivanje -1 iz Plzena i prolaz u novu rundu natjecanja
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. veljača 2019. 19:28

Danas vjerujemo Nenadu Bjelici! Kao trener Austrije Beč pobjeđivao je Heimira Gudjonssona, Krunoslava Jurčića i Luciana Spallettija, kao trener Lecha Naci Sensoya i Eirika Hornelanda, ali s Dinamom je upisao najveći broj europskih trenerskih “skalpova”, skinuo je Baraka Bakhara, Romana Grigorčuka, Phillipa Cocua, Heina Vanhaezebroucka i Radoslava Latala. Izgubio je od Gerarda Seoanea, trenera Young Boysa, ali njemu više ne može vratiti, ne može mu se revanširati. Ali zato danas može svom dužniku iz Plzena - Pavelu Vrbi.

Vrba najviša razina

Na listi onih koji su ga u Europi uspjeli pobijediti su i Paulo Fonseca, Diego Simeone, Eirik Horneland i - Zoran Mamić! Ipak, kad smo kod ova dva posljednja, njima pobjeda nad Bjelicom nije donijela radost jer je Bjelica kao trener Lecha u dvije utakmice izbacio Haugesund, a kao trener bečke Austrije - Dinamo. Neka tako danas bude i s Pavelom Vrbom, neka mu ostane ona pobjeda u Plzenu, ali neka se na koncu veseli Bjelica...

- O Pavelu Vrbi govore njegovi rezultati, ne samo s Viktorijom, nego i s češkom reprezentacijom. Iskusan je trener koji je prošao mnogo toga u karijeri, Vrba je svakako najviša trenerska razina - kaže Bjelica.

Bjelica je, onog trenutka kad je došao u Dinamo, sigurno znao da je došao u nezgodnu, čangrizavu sredinu koja pamti velike pobjede, velike rezultate i velike igrače. Dinamo su, među ostalima, trenirali veliki treneri poput Branka Zebeca, Tomislava Ivića, Ćire Blaževića, Vahida Halilhodžića, bivši hrvatski izbornici Zlatko Kranjčar, Ante Čačić, najveći ljubitelj navijača Josip Kuže... Zbog toga je zagrebačka publika uvijek bila kritična prema trenerima.

Bilo je skeptika i kad se radi o Bjelici, postavljali su pitanja zašto prije dolaska u Dinamo nije osvojio niti jedan trofej, zašto su mu bježali za dlaku. Ali Bjelica je u Maksimiru stvorio momčad i upisao se na listu najvećih maksimirskih trenera, ostvarivši povijesni rezultat.

Koliko je u današnjoj utakmici bitan okršaj trenera?

- Sve odlučuje! Odlučuju igrači, odlučuju treneri, odlučuje atmosfera... Ne odlučuje samo jedan aspekt, odnosno samo trener ili samo igrači, odnosno atmosfera. Tko sve komponente danas bude imao na razini nastavit će svoj europski put. Vjerujem da će danas Dinamo biti bolji u svim aspektima, ali sigurno neće odlučiti samo jedna odluka trenera ili potez jednog igrača. Vrba ima problem na stoperskim pozicijama, vidjet ćemo što će tu napraviti...

Po onome što smo slušali od igrača, Dinamo će pokušati poentirati ofenzivnim nogometom. Ipak, poznajući Bjelicu i njegove taktičke zamisli, nekako nam je teško povjerovati da će u maniri okorjelog kockara staviti glavu na panj, sve na jedan broj. Ali danas će Bjelica tražiti ratnike, poput Ademija, Dilavera, Gojaka ili Hajrovića, uz dodatak plemenitosti Olma, brzine Oršića, snalažljivosti Petkovića...

Svi znamo da je svih tih silnih godina ovdje bilo boljih momčadi, kada su u Maksimiru igrali Modrić, Mandžukić, Eduardo da Silva, Ćorluka, Vrsaljko, Badelj ili Brozović. Ali ni jedna nije napravila ovakav europski rezultat kao ova.

- Vjerujem da će danas Dinamo pred prepunim Maksimirom napraviti još jedan povijesni iskorak - zaključio je Bjelica.

Biti će lakše kad se u igru uključi i “dvanaesti igrač”. Njegova forma nije upitna, Zagrepčani su željni velikih europskih utakmica, baš kao i mi, vjeruju Bjelici i njegovim dečkima.

Golovi plod dekoncentracije

U Plzenu je Dinamo imao problema kod prekida. Je li se ovog tjedna radilo na tome?

- Dali su nam pogodak iz kornera, ali ne zbog visine, nego zbog dekoncentracije. Naravno, kad netko ima napadača koji je visok skoro dva metra, u minimalnoj je prednosti. No, ja uvijek kažem da u takvim situacijama do lopte dođe onaj koji je uvjeren da će je dohvatiti, a ne onaj koji je viši. Vjerujem da će moj igrači danas biti mnogo bolji u tom aspektu.

Nenad Bjelica u Europi: ukupno 29 13-9-7 47:28

Austria Beč 10 3-3-4 10:13

Lech Poznan 6 3-2-1 13:5

Dinamo Zagreb 13 7-4-2 24:10

Linker
04. svibanj 2024 05:31