Damir Krznar
 JOHAN EYCKENS Afp
GJDE JE ZAPELO?

‘Svaka čast Damiru Krznaru, bio je dobar igrač, ali... Zoran Mamić je bio faca, on je imao autoritet‘

‘Svi očekuju da će Petković riješiti utakmicu. Oršić bi isto trebao biti bliže golu‘, kaže Besek.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. listopad 2021. 22:10

Dinamo je u Beču bio loš, izgubio je utakmicu, vratio Rapid u igru za europsko proljeće, a sebi otvorio brojne upitnike. Dražen Besek, iskusni trener i nekadašnji igrač Modrih, o susretu na Weststadionu kaže:

- Prezentacija na terenu govori više od bilo kojeg komentara. Zbog čega se dogodila takva izvedba teško je izvana reći jer ne znamo što se događa unutar ekipe u pripremi utakmice. Modri su krenuli dobro, prvih 5-6 minuta iznenađujuće ofenzivno i agresivno, ali nakon toga nisu mogli odgovoriti na agresiju Rapida. Dinamo je imao bljeskova u kojima je bio sposoban parirati i klubovima iz Petice. Zašto to nije stalno? Kroz HNL bi trebao imati veće napore, morao bi uvijek igrati presing bez obzira tko je suparnik. Imaju problem u igri jedan na jedan i u prostoru, a to se ne može ispraviti bez jakih utakmica. Rapid nije ekstra ekipa, nego je Dinamo bio loš u reakciji nakon izgubljene lopte, te u odgovoru na agresivnu igru.

Koliko je to stvar pristupa?

- Ne poznajem igrača koji je u utakmicu ušao s idejom da neće dati sve od sebe. No, ono što prezentiraš posljedica je svega što si učinio u pripremi za susret. Dinamo nije toliko podcijenio suparnika, koliko nije bio spreman odgovoriti zahtjevu trenutka.

Damir Krznar često rotira i formacije i pozicije igračima, je li to dobro ili loše?

- Pokazalo se da nije dobro. Danas s pet izmjena možete puno toga eksperimentirati, nekad se dogodi da u završnici riješite utakmicu, a prije toga ste napravili mnogo pogrešaka. Najvažnija je stvar da igrač mora biti na prirodnoj poziciji. Tijekom igre on sam traži svoje mjesto koje mu odgovara, gdje god ga ti postaviš. Zato se događa da nekad nije na poziciji koju je trener zamislio, pa suparnici ostaju sami u kaznenom prostoru. Nekad je bolje staviti onoga koji nije u optimalnoj formi, međutim, zna i želi igrati što se od njega traži. Dinamo ima objektivnih problema, ali mislim da je stručni stožer radio pogreške i sam si stvarao još više poteškoća. Neki se igrači nisu najbolje snalazili u ulogama koje su im namijenjene. Sustav nije toliki problem.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Nema bježanja

Što treba učiniti da se svlada Rapid u Zagrebu?

- Pobjede su najbolji lijek za podizanje samopouzdanja. Po tom pitanju Dinamo ima sreću što u HNL-u ispred sebe nema suparnike koji bi trebali dodatno pojačati nervozu. Najvažnije je dobro analizirati što se događa jer već su se propusti ove sezone ponavljali. To govori da Dinamo nije na putu da stabilizira ekipu. Jedan od zadataka je naći zamjene za one koji nedostaju. Ne sumnjam da će se igrači htjeti dokazati, ali moraju naučiti igrati s puno više obveza.

Koliko šanse dajete Modrima?

- Dinamo je sam sebe prije prve utakmice stavio u ulogu favorita, što nije dobro. No, bolja su ekipa od Rapida jer on je isključivo koristio njihove propuste. Treba više agresivnosti i odlučnosti. Neće se Austrijanci sami predati…

Tko je od igrača najviše ispod razine?

- Svi očekuju da će Petković riješiti utakmicu, a on se izvlači dalje od vrata i ne dolazi u situacije za pogodak. Oršić bi trebao također biti bliže golu, i on, i Menalo, i Ivanušec stajali su previše defenzivno. Najviše drskosti je pokazivao Theophile, ostali su više-manje podbacili…

Potom je Besek dodao:

- Porazi bole, ali ovo je Dinamo. On nema pravo kiksati u dvije utakmice. Privilegij je biti u Dinamu, tako se onda treba znati i ponašati, svaku utakmicu igrati na nož.

Odgovornost je i trenera i igrača?

- Je, ne može se bježati od toga.

Hoće li Damir Krznar isplivati iz ovoga?

- Sigurno želi najbolje, ali autoritet kod nas trenera jer jedan od ključnih faktora. Svaka čast Damiru, vrhunski je potkovan, bio je dobar igrač, no drugo je doći pred igrača i imati na njega autoritet. Nakon Zorana Mamića, koji ga je svakako imao, moraš pokazati da si ti ta faca i da to možeš. To nije lako. Osim toga…

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Što?

- Kad se okrene prema klupi, kad vidim govor tijela stožera, tu uočavam dosta problema. Ne bih javno o tome...

O čemu? Podijelite s nama.

- Samo se pitam od koga na klupi može dobiti savjet - retorički će Besek, koji je u HNL-u vodio Varteks, Slaven Belupo, Zagreb i Osijek. Radio je i u Poljskoj, Sloveniji, na Malti, a najduže u Kini....

Linker
23. travanj 2024 02:54