VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
MUČENJE U EUROPI

Svaka je utakmica za ovaj Hajduk teška, današnji protivnik vjerojatno ne bi preživio Prvu HNL

Sve osim gola i pobjede ide u zaborav, bila je to takmica bez ritma, bez intenziteta, i bez kvalitete
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. rujan 2020. 17:44

Hajduk se plasirao u 3. pretkolo (1:0), ali namučili su se Bijeli i strepili do zadnje minute protiv jako skromne Renove. Protivnik koji bi teško sačuvao opstanak u Prvoj HNL držao je Hajduk u neizvjesnosti do kraja utakmice, jer Bijeli nisu postigli drugi pogodak s kojim bi riješili utakmicu. Samo će se pobjeda pamiti iz Skopja i jubilarni 10. zgoditak kapetana Mije Caktaša u europskim utakmicama.


Nije za usporedbu sa protivnicima kojima su zabijali Zlatko Vujović i Žungul koji su ispred Caktaša, ali broji se i Miji 10 europskih golova za Bijele. Sve ostalo osim gola i pobjede ide u zaborav, jer Hajduk nas je još jednom podsjetio koliko su mu teške europske utakmice pa makar s druge strane bila i makedonska Renova. Svaka je za današnji Hajduk teška, zato je i eliminacija kluba iz predgrađa Tetova pozitivan rezultat.


Slab nogomet, čak štoviše, jako negledljiv morali smo ispratiti u prvih 45 minuta na stadionu Petar Miloševski. Renova malih mogućnosti, a Hajduk tek nešto bolji. Kao da su se Bijeli zadovoljili ranim vodstvom, pa su odmah nakon pogotka Caktaša prebacili u nižu brzinu. Utakmica bez ritma, bez intenziteta, a mora se priznati, i bez kvalitete. Vrućina može biti opravdanje, ali samo za intenzitet igre.


Hajduk je poveo u 4. minuti, a već pet minuta kasnije mogao je Gyurcso povećati vodstvo. Shala mu je idealno servirao loptu, pogriješio je lijevi bek domaćina u trenutku kada je htio vratiti loptu svom čuvaru mreže, pa se Gyurcso našao sam ispred Veliija. Međutim, mlako je ušao u šansu, nije krenuo odlučno i vratar je obranio njegov pokušaj.

Na sljedeću prigodu Bijelih čekali smo do 15. minute kada je opasan udarac Diamantakosa sa 18 metara ponovno u korner izbio vratar Hadis Velli. Nakon pokušaja Grka primirio se Hajduk, do kraja prvog poluvremena nismo vidjeli ozbiljniji udarac prema vratima Renove. Koncentrirao se Hajduk gusto u sredini, napravili su Bijeli blok u veznom redu i time onemogućili Renovu da se približi Posavcu koji je u prvom dijelu ostao bez intervencije.


Renova je dvaput zapucala u prvom dijelu, preko Gavezaja u 12. minuti kada je veznjak pogodio vanjski dio mreže, te preko Shefitija čiji je pokušaj sa 25 metara otišao pored vratiju. Statistički je prvi dio završio 6-2 u udarcima prema vratima, od čega su četiri splitska išla u okvir, dok je Renova morala sačekati drugo poluvrijeme za takav doseg. Pritom su Bijeli u kornerima vodili 2-0, a imali su i posjed 54-46 u siromašnoj predstavi prvog dijela skopske utakmice.


U nastavku je trener Islami uveo Muharemija umjesto desnog beka Fetaia i bolje je izgledala Renova. Hajduk je i dalje čekao, dok su domaćini pokušavali koliko su znali i umjeli. Kreirali su u 69. minuti opasniju akciju, sa 14 metara pucao je Gavazaj, ali pored gola. Hajduk se probudio tek u 70. minuti kada je Diamantakos pobjegao obrani domaćina, izašao pred vratara Vellija s kojim je došao u kontakt, ali portugalski sudac je pokazao da se igra nastavi bez jedanesterca mada je mogao mirne duša zasvirati i kazneni udarac.

Minutu kasnije šansu je imao i Jairo, pokušao je asistirati sa desne strane, ali u šesnaestercu nije pronašao natrčalog Dolčeka. Renova je više imala loptu u nogama, međutim limitirani tehničkim segmentom nisu uspjevali domaćini skrojiti pravu šansu sve do 84. minute kada je Veliju sa lijeve strane prvi put šutirao u okvir vratiju, a Posavec njegov pokušaj izbio u korner. Dvije minute potom spašavao je Mujakić ispred natrčalog Shefitija, a domaćin je u sudačkoj nadoknadi prijetio iz nabacivanja i kornera. Srećom, nakon četiri minute sudačkog dodatka, Portugalac Pinheiro je svima skratio muke.

Hajduk je prošao, i brzo ćemo Renovu arhivirati.

Linker
20. travanj 2024 07:40