DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
TKO SE NE SJEĆA?

Tad je 20.000 gledatelja klicalo junacima: ‘Ponovite večeras naš uspjeh! Ovaj Dinamo može i u finale‘

Tog rujna 2010. godine pao je Villarreal golovima Rukavine i Sammira
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. travanj 2021. 11:20

Tko se ne sjeća 16. rujna 2010. godine? Dinamo je tada na Maksimiru pred 20.000 gledatelja pod vodstvom Vahida Halilhodžića pobijedio Villarreal s 2:0 pogocima Ante Rukavine i Jorgea Sammira. Tada je to bila utakmica u skupini Europske lige. Žuta podmornica bila je moćna, u momčadi koju je vodio Juan Garrido igrali su između ostalih Borja Valero, Santi Cazorla, Marcos Senna, Cani, branio je Diego Lopez... Nitko nije vjerovao da Modri mogu do uspjeha, ali, eto, dogodilo se, Maksimir je te večeri klicao plavim junacima!

Jučer, a i prethodnih dana razgovarali smo s nekim bivšim Dinamovim igračima koji su bili ti "rujanski heroji", te s Halilhodžićem, koji ih je kao trener doveo do velikog trijumfa.
- Kako se ne bih sjećao te utakmice? Desetak dana prije vratio sam se iz Lokomotive s posudbe. Prvo vatreno krštenje sam imao na Poljudu protiv Hajduka, a onda odmah - Villarreal. Prije utakmice bili smo u Čatežu u mini-karanteni. Tada nam je trener Halilhodžić usadio vjeru da možemo pobijediti Žutu podmornicu, a usput je posložio savršen taktički plan, secirao je sve njihove mane i naše prednosti - kaže nam Ivan Kelava, koji danas brani u grčkom Xanthiju.

Priča nam da je Villarreal tada bio sjajan, ali...
- Skroz smo ih nadigrali. Ta utakmica će mi uvijek ostati u pamćenju. Dinamo može to napraviti i danas, može poput nas onda pobijediti Villarreal. Modri imaju već nekoliko sezona kontinuitet vrhunskih predstava, oni su momčad koju svi moraju respektirati. Nitko se više ne može lagano prošetati po Maksimiru! Dinamo se nakon Tottenhama dignuo na još višu razinu, mislim da su igrači spoznali svoje vrijednosti, sad znaju da jako puno vrijede. Za Dinamo ništa nije nemoguće, vjerujem da Španjolci danas padaju u Maksimiru - zaključio je Kelava.

Luis Ibanez, današnji igrač mostarskog Zrinjskog, na toj je zagrebačkoj utakmici ušao u drugom poluvremenu...
- Villarreal je tada igrao vrhunski nogomet. Međutim, mi smo odigrali najbolju utakmicu sezone. Navijači su nas nosili do pobjede, svi smo odigrali na svom maksimumu. Bilo je na kraju ogromne radosti, znali smo što smo napravili. Pobijedili smo velikog favorita.

Lučo drži da Modri i danas mogu ponoviti istu priču...
- Dinamo može večeras nokautirati Villarreal! Baš sam pričao s nekim dečkima iz svlačionice, kažu mi da su svi spremni za okršaj, da svi vjeruju da će Španjolci pasti. Također, danas svi dečki u svlačionici pušu u isti rog, nema one priče "ja sam veliki igrač, a ti manji" ili "ja imam veći ugovor od tebe". Dinamo je danas velika obitelj i zato sam ogromni optimist. I još nešto.. Modri imaju kapetana Arijana Ademija, taj čovjek je pravi vođa, koji dugo igra na vrhunskoj razini. On gura momčad, on je taj koji danas može biti, naravno, uz ostale, detonator pobjede i mogućeg plasmana u polufinale Europske lige - rekao je Ibanez.

Strijelac ondašnjeg prvog gola Ante Rukavina pred novu utakmicu s Villarrealom nam je kazao...
- Iskreno, nismo tada imali dovoljno samopouzdanja, nismo vjerovali da možemo pobijediti Villarreal, cijela atmosfera u Dinamu je prije utakmice bila nekako razdrmana. Ali, eto, uspjeli smo doći do ogromnog trijumfa. Danas je Dinamo jak, jači nego u vrijeme kad je igrala naša generacija. Villarreal, pak, nije jak kao tada, tako da u te dvije utakmice može biti svega. A kad je Dinamo već došao do četvrtfinala, kad je izbacio Tottenham, onda može i do polufinala - podvukao je Rukavina.

S dobrim emocijama na taj sraz iz 2010. osvrnuo se i Sammir, autor drugog gola u Villarrealovu mrežu...
- Sjećam se te utakmice... Lijepo je to sjećanje. Villarreal je tada bio favorit, nitko nije očekivao da ćemo ih pobijediti. A pobijedili smo. To je, jednostavno, bio takav dan, kao onaj kad je Dinamo pobijedio Tottenham s 3:0. Ponekad dođu takvi dani, poklope se neke stvari i zato mislim da Dinamo danas može sve, pa i osvojiti Europsku ligu! Kad je već stigao do četvrtfinala, kad je izbacio Tottenham, onda može do kraja - optimističan je Sammir.

Tadašnji trener Vahid Halilhodžić je, pak, rekao ovo..
- Da, znam da sad u Dinamu vlada određena vrsta euforije nakon izbacivanja Tottenhama. Međutim, ne treba nikako prerasti u razmišljanje: “Mi smo sad najbolji na svijetu!”. Ovo samopouzdanje treba pripremiti za drugi pothvat, za izbacivanje Villarreala i plasman u polufinale Europske lige. Znam da Dinamo može u polufinale, možda i u finale!

Linker
23. travanj 2024 16:50