SRDJAN VRANCIC/CROPIX
IVAN RAKITIĆ ZA SN

‘Tata je dinamovac, pobjednik je kako god završi. A kaže li netko nešto loše o Maksimiru, dobit će po ušima!‘

Jedan od najvećih hrvatskih nogometaša ikad sa svojom Sevillom u veljači dolazi u Zagreb
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. prosinac 2021. 16:09

Ivan Rakitić hvali Dinamo kao jak europski klub s kojim Sevilli neće biti lako i ne krije da utakmice s Modrima za njega nisu poput bilo koje druge. Nakon što je u ponedjeljak dao prve izjave, naručio nas je za intervju u utorak u devet ujutro.

- Moj dan rano počinje. Imao sam doručak, odvezao kćeri u školu, a sad idem na trening - smije se Rakitić, koji se drži stare poslovice - tko rano rani, dvije sreće grabi.

Tu je sve počelo

Marca je odmah nakon ždrijeba konstatirala “olakšanje za Sevillu”, ustvrdivši da je u ždrijebu prošla bolje od ostalih španjolskih klubova. Je li to doista za vas olakšanje?

- Mislim da sam dobro objasnio već u prvim izjavama da su u ovoj fazi natjecanja svi suparnici ozbiljni i zahtjevni, a ujedno znamo kakve je rezultate Dinamo napravio zadnjih godina u Europi. Zato će ove dvije utakmice biti za Sevillu jako teške i neugodne. Pogotovo će meni biti teško igrati protiv momčadi iz moje domovine. Razlog je jasan - volio bih da i Sevilla i Dinamo odu puno dalje u međunarodnom natjecanju, a samo jedan će u tome uspjeti. Ali, eto, kad je došlo do tog para, jako mi je drago što ću se moći vratiti u Hrvatsku i ponovno zaigrati na Maksimiru, gdje je za mene sve počelo u reprezentaciji.

image
DAX IMAGES Nurphoto Via Afp

Kakve su reakcije suigrača i ostalih u klubu na to što igrate protiv Dinama?

- S kim god sam razgovarao, svi su realni. Sevilla ima poseban odnos prema Europskoj ligi, ne samo zbog uspjeha koje je postigla u proteklih petnaest godina, nego i finala 2022. godine, budući da se ta zadnja i najljepša utakmica ovaj put igra na našem stadionu. Reakcije mojih u klubu su da će pred nama biti dvije utakmice za koje ćemo se morati dobro pripremiti, svima je jasno da ćemo biti prisiljeni igrati svoj najbolji nogomet kako bismo prošli dalje.

Finale je na Sanchez Pizjuanu, ali htjeli ste u osminu finala Lige prvaka. Jeste li jako razočarani nakon poraza od Salzburga i ispadanja?

- Naravno da jesmo. Naš cilj je bio da prođemo skupinu u Ligi prvaka, to, nažalost, nismo uspjeli. Ponovno se pokazalo da Liga prvaka ne oprašta. Sve pogreške se kažnjavaju, nama se previše stvari dogodilo u tih šest utakmica, nismo mogli to spasiti na kraju. Ako pobijediš u samo jednom od šest susreta, nećeš proći.

image
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Sa Salzburgom imali ste na startu doma 3:3, na kraju i izgubili u Mozartovom gradu, on vam je presudio...

- U prvom susretu suđena su tri kaznena udarca protiv nas i crveni karton, potom je bilo još “penala” i isključenja, tako smo i završili s crvenim u Austriji. Kad se to dogodi, jako je teško...

Kad ste već u Europskoj ligi, jedan od najvažnijih ciljeva sezone vam je doći do borbe za trofej...

- Kad imaš finale na svojem stadionu, moraš priznati da razmišljaš o tome, ali do te prve utakmice s Dinamom ostala su dva mjeseca, puno je vremena. Ovog časa najbitnije nam je prvenstvo, idemo pozitivnim putem, a kako nam je Europska liga uvijek u fokusu, siguran sam da ćemo biti pravi za nokaut-fazu.

Najveće poštovanje

Nakon što ste poraženi od Reala u Madridu, oni su otišli na osam bodova prednosti. Vas čekaju novi derbiji s Atleticom i Barcelonom. Je li Kraljevski klub osigurao titulu prvaka?

- Na neki način mi smo pogurali Real, nakon pobjede protiv nas počeli su dobivati sve. Iako smo u toj međusobnoj utakmici na Bernabeuu možda malo više zaslužili tri boda nego oni. No, Real je i u tom susretu još jednom pokazao i dokazao tko je, što je, i što može napraviti. Sad za njih sve izgleda lijepo, međutim, uvjeren sam da ima još vrlo mnogo posla.

S nekim dinamovcima ste dijelili svlačionicu u reprezentaciji. Koliko poznajete aktualnu modru momčad?

- Dobro. I dalje pratim što se događa u Hrvatskoj ligi, znate da posebno gledam utakmice Hajduka jer imam jako puno prijatelja u Hajduku. Igrao sam s Livakovićem, Petkovićem, Oršićem… Osobno znam još neke, bio sam u tijeku događaja i kad je u pitanju promjena trenera. Imamo informacije o Dinamu, iako ne izravne jer nisam očekivao da ćemo se naći jedni nasuprot drugih u europskom natjecanju. Imam najveće moguće poštovanje prema Dinamu i svemu što je učinio za hrvatski nogomet. To je fantastična stvar.

image
ODD ANDERSEN Afp

Od 106 reprezentativnih nastupa mnogi su bili na Maksimiru. Koji vam je još osim tog debitantskog ostao u posebnom sjećanju?

- Srećom, bilo ih je jako puno. Prva utakmica je za mene nevjerojatna, a od ostalih teško bih jednu istaknuo iznad drugih. Imali smo u kvalifikacijama fenomenalne derbije, izborili europska i svjetska prvenstva. Sad će mi biti malo čudno jer prvi put idem na Maksimir kao gost, ali uspomene na reprezentaciju su fantastične.

Uživao u Prosinečkom

Zabili ste pet pogodaka, dva Andori, jedan Bjelorusiji, Bugarskoj i Turskoj s bijele točke. Zadnji nastup bio je s Azerbajdžanom u ožujku 2019. Eto, proći će otprilike tri godine.

- Pamtim da sam dao nekoliko golova....

Odrasli ste u Švicarskoj, u Möhlinu, a vaš otac nikad nije skrivao da je dinamovac, štoviše, obiteljski klub nazvao je Dinamo, kasnije su ga on i brat Dejan preimenovali u Pajde. Za koga će tata Luka navijati?

- Da, da, moj tata je dinamovac od malena. Mislim da će uživati svakako, tko god pobijedi. Bit će sretan i zadovoljan, tata će biti pobjednik kako god završi. To je kod njega uvijek bilo tako, voli Dinamo, a ako uspješnija bude Sevilla bit će mu drago zbog mene.

image
JOAQUIN CORCHERO Dppi Via Afp

Često je znao pričati kako je vas i brata Dejana 1997. godine, kao devetogodišnjaka, vodio u Zürich na utakmicu Dinama, tada pod imenom Croatia, s Grasshopperom, kako vas je cijeli susret držao na ramenima jer htio je da vidite što je Hrvatska, da je zavolite, kao i što je hrvatski nogomet. Nije mogla biti bolja prigoda jer Croatia je slavila čak 5:0. Je li to trenutak kad ste se zaljubili u Hrvatsku i Roberta Prosinečkog, kojeg ste isticali uzorom?

- Da. Tko god poznaje mojeg oca, jasno mu je koliko on voli našu domovinu. Svaku priliku koju je imao koristio je da nama, svojoj djeci, pokaže koliko je bitna, lijepa i dobra naša Hrvatska. Te večeri uživao sam u Zürichu, pogotovo u Robertu Prosinečkom, njegov je nogomet bio nevjerojatan. Moji prvi dojmovi bili su fantastični.

Tata je uspio da kao dijete steknete jake emocije prema Hrvatskoj, što je kasnije imalo ključan utjecaj kod odabira nacionalne vrste za koju ćete igrati.

- Je, uspio je, a što se tiče Prosinečkog, moram reći da smo mnogi obožavali način na koji je igrao nogomet. Robi je imao ideja kao nitko. Nije bilo drugo nego da se fasciniraš i opčiniš sa svime što radi. Gledati njega nije bilo gledati nogomet, nego kako čovjek pleše s loptom, kako uživa s njom, to je bila nevjerojatna poezija i romantika. Od prvog trenutka kad sam ga vidio i ostalo je tako dokle god je igrao...

Aplauz za sreću

U jednom času Dinamo se zanimao za njega Rakitića, ali do prijelaza među Modre nije došlo. To se zbivalo početkom 2007. godine. Toga ljeta potpisao je za Schalke. Neće mu biti prvi put da igra protiv Modrih jer kao 18-godišnjak zabio je Dinamu u prijateljskoj utakmici u švicarskom Solothurnu 2006. godine kad je završilo 2:2. Drugi strijelac za Basel bio je Mladen Petrić, a za zagrebački klub Davor Vugrinec i Eduardo da Silva. Očekuje li da će ga Maksimir dočekati pljeskom?

- Volio bih da bude tako. Cijenit ću kako god publika bude osjetila moj dolazak i odlučila. Moje poštovanje je maksimalno, a naravno da bih bio sretan da dobijem pljesak.

Maksimir je toliko oronuo, nakon potresa istočna tribina nije u funkciji, to nije stadion kakav je nekad bio. Tragedija je Zagreba što nema pravi nogometni objekt. Kako to doživljavate kao čovjek koji ne živi u Hrvatskoj, ali živi s Hrvatskom?

- Isto kao i svi ostali. Šteta, šteta, šteta što se europske utakmice moraju igrati pod tim uvjetima. Šteta za hrvatski nogomet, za državu i grad Zagreb. Mi preko nogometa puno možemo pokazati Europi i svijetu, a nemamo stadion. Nadam se da će se ipak uskoro naći rješenje. Ako bude i malo manji stadion, neka bude pravi nogometni na kojem ćemo svi zajedno moći uživati. To bi bilo jako lijepo.

image
JOAQUIN CORCHERO Dppi Via Afp

Rekli ste da ćete pokazati kolegama i prijateljima iz Seville gdje ste započeli karijeru, ali hoće li vam biti neugodno jer taj stadion nije nimalo reprezentativan?

- Ne, neee… Za mene je Hrvatska broj jedan, a sve hrvatsko najljepše i najbolje. Kako god bilo, to će biti tako. Ako netko bude nešto loše rekao, dobit će po ušima - nasmijao se Rakitić, koji danas (srijeda) ima kup-susret kod trećeligaša Andratxa na Balearima.

- Igrat ću sigurno, preskočio sam zadnju prvenstvenu utakmicu u Bilbau zbog kartona.

PRVA NA MAKSIMIRU

Prvi izlazak na maksimirski travnjak bio vam je 8. rujna 2007. godine na utakmici s Estonijom. Debi za Vatrene. Slaven Bilić dao vam je šansu zadnjih 25 minuta. Koliko se sjećate tog dana i nastupa?

- Kako se ne bih sjećao, kao da je bilo jučer. To je bio za mene svečan, poseban i lijepo trenutak. Sad jedva čekam pokazati svojima iz Seville gdje mi je počela reprezentativna karijera. Prelijepo i preemotivno će biti, jako se veselim novom dolasku na Maksimir baš iz tog aspekta.

106

utakmica odigrao je Rakitić u dresu hrvatske reprezentacije

15

pogodaka dao je Rakitić igrajući za hrvatsku državnu selekciju

RAKITIĆEVI GLAVNI KLUBOVI

Barcelona (Španjolska)

310 odigranih utakmica

35 postignutih golova

42 upisane asistencije

Sevilla (Španjolska)

217 odigranih utakmica

43 postignuta gola

48 upisanih asistencija

Schalke (Njemačka)

135 odigranih utakmica

16 postignutih golova

29 upisanih asistencija

Basel (Švicarska)

50 odigranih utakmica

11 postignutih golova

1 upisana asistencija

Linker
19. travanj 2024 10:41