DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
VELIKI IZAZOV

Težak posao za Modre! Evo kad je Dinamo zadnji put ‘iščupao‘ 0:2, tradicija nije baš na strani Dinama

Modri su tri puta prošli i tri puta ispali nakon 0:2 poraza u prvoj europskoj utakmici u gostima
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. ožujak 2021. 10:20

Naravno, svima je jasno da će tih 0:2 biti u Maksimiru teško nadoknaditi. Tottenham je u Londonu odradio velik dio posla na putu prema četvrtfinalu, a opet prednost je to koja Mourinha i igrače tjera da i u Zagrebu budu ozbiljni, da se ne opuste i zaigraju u nižoj brzini. No, logično je da se i Modri ne smiju predati, zašto ne vjerovati u preokret, bez obzira na činjenicu da su Spursi pokazali da su kvalitetnija “grupa”.

Nije ni tradicija nešto pretjerano na strani Dinama. Rijetko su Modri u svojoj povijesti uspijevali u drugoj utakmici u Maksimiru nadoknaditi zaostatak od 0:2, zadnji put to su učinili još u sezoni 1970./71., dakle, prije pola stoljeća. Nakon što su u prvoj utakmici kod portugalskog Barreirensea izgubili 0:2, u uzvratu su bili efikasni i ubojiti, bilo je 6:1.
Tih je davnih godina Dinamo takve preokrete znao češće priuštiti svojim navijačima. U sezoni 1964./65., u Kupu kupova, izgubili su Zagrepčani tim rezultatom u Ateni od AEK-a, a onda u uzvratu slavili 3:0. Sjećamo se i onog “Zambatinog novčića” protiv Spartaka iz Brna, 0:2 u Češkoj pa 2:0 u Zagrebu i sretna kovanica za prolazak.

Teško uspoređivati

A na putu do osvajanja KVG-a te godine okrenuo je Dinamo i Eintrachtovih 0:3 u legendarnih 4:0, prije toga i Dunfermlineovih 2:4 u 2:0. U sezoni 1977./78., u Kupu UEFA-e uspio se Dinamo vratiti nakon pirejskih 1:3 i slaviti u Maksimiru 5:1 protiv Olympiacosa, no 0:2 nakon Barreirensea više nije uspio izvući.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

A bilo je takvih utakmica i u novijoj povijesti, recimo, kad je u kvalifikacijama Lige prvaka u Donjecku slavio Šahtar. Nadali su se Modri da u Zagrebu mogu nešto učiniti, no i u Maksimiru su Ukrajinci bili uspješniji (1:3). No, kad se prisjećamo tih 0:2 poraza i maksimirskih uzvrata, prva uspomena iz novijeg doba sigurno su oni dvoboji s Parmom. Teško je uspoređivati tu odličnu Parmu s današnjim Tottenhamom, kao i tadašnji Dinamo s ovim sadašnjim, bilo je to 2000. godine, ali možemo zaključiti kako je Parma tada bila favorit za prolaz, kao što su i sad Spursi. Momčad u kojoj su igrali Buffon, Cannavaro, Thuram, Mboma, Milošević, Amoroso, Almeyda... bila je na papiru mnogo jača od Dinama u kojemu se odvijala smjena generacija.

Ona velika momčad koja je dvaput igrala Ligu prvaka polako je odlazila sa scene, u svlačionici pod jugom tek se sklapala nova momčad. Parma je pogocima Amorosa u prvoj utakmici slavila 2:0, malotko je Dinamu davao šanse u uzvratu, nije niti Maksimir bio posebno ispunjen. No, nakon utakmice zaključak je bio da su Modri bili blizu senzacije.

Neiskorištene prigode

Šokota je u 32. minuti zabio za 1:0, Dinamo je imao još nekoliko prilika, nije ih iskoristio, Parma je izdržala i prošla dalje. Međutim, ostala je potvrda da nije ni sad još ništa riješeno, da tih 2:0 ne mora biti nedostižno. Recept je brzi gol za 1:0 i onda je sve otvoreno, ne djeluje tako neizvedivo.

Naravno, nešto će se pitati i Tottenham, Mourinho sigurno ima drugačije planove od Dinamovih za tu utakmicu. A i sam zna da tih 2:0 može biti varljivo...

Dinamo nakon 0:2 u gostima

PROŠLI
1964./65. KPK
Dinamo - AEK Atena 3:0
1966./67. KVG
Dinamo - Spartak Brno 2:0
1970./71. KVG
Dinamo - Barreirense 6:1

ISPALI
1976./77. KU
Dinamo - Magdeburg 2:2
2000./01. KU
Dinamo - Parma 1:0
2008./09. LP
Dinamo - Šahtar 1:3

Linker
20. travanj 2024 03:01