Hoće li Lovro Majer biti spreman u četvrtak?
 RONALD GORSIC/CROPIX
VRHUNAC JESENI

Tko će uopće moći igrati: Mobilizacija u Maksimiru uoči jednog od ključnih mečeva, ali i velike brige!

Velike i važne utakmice izmjenjuju se ubitačnim ritmom, ali iduća bi mogla biti prijelomnica sezone
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. studeni 2020. 10:27

Poraz u Osijeku Dinamu jest neugodan, sam po sebi, a pogotovo gledajući ga u kontekstu tog nadmetanja s Nenadom Bjelicom, nemoguće je izbaciti iz komentara i stavova taj segment priče i dodatan teret koji Modrima donosi pad kod bivšeg trenera.

No, to je nešto na što se moglo računati, a nogometno gledano šteta nije nepopravljiva, dugo je prvenstvo, Dinamo još ima bodovnu prednost. Nekoliko puta ove sezone Mamićeva je momčad ugrabila rezultat bolji od igre i dojma, sad je bilo obrnuto, napadači nisu zabili, Ivušić je sjajno branio, Osječani su iskoristili prilike i slavili. Nogomet obično takve rasplete ravnomjerno raspoređuje, nekad uzme, nekad vrati. Klackalica, može dolje, može gore.

A već za tri dana Modri imaju priliku taj poraz u Osijeku maknuti u zaborav, velike i važne utakmice se izmjenjuju ubitačnim ritmom, a upravo ta u Austriji protiv Wolfsbergera može biti prijelomnica sezone. Nećemo reći da je povijesna, najvažnija, presudna... To su opisi koji su prečesto korišteni.

No, da ona može Dinamu donijeti dublje pozitivne i negativne efekte, to je jasno. Dakle, pobjeda u Klagenfurtu Modre bi sasvim približila cilju, europskom proljeću, bio bi to velik korak na tom putu. S osam bodova Dinamo još ne bi bio siguran, ali bi bio na pragu da to postane. Naravno, ovisi i o drugim rezultatima, još uvijek sve momčadi imaju ambicije i izglede za prolaz. Kad se samo sjetimo da je prošle godine Atalanta nakon tri kola u Ligi prvaka bila bez ijednog boda...

Trijumf u Austriji bio bi i prva Mamićeva pobjeda na gostovanjima u skupinama nekog od europskih natjecanja, dosad je u gostima pobjeđivao samo u pretkolima. Da ne govorimo koliko bi pobjeda utjecala na atmosferu u momčadi, samopouzdanje, bio bi to pravi ‘bingo’.

S druge strane, poraz bi unio nemir i brige. Drugi zaredom, to u Dinamu nikad ne donosi mirne dane, već brige i nemir, nakon što je izgubio dio prednosti u HNL-u, sad bi imao i lošiju situaciju u Europskoj ligi, a idući je ispit gostovanje u Rotterdamu. Dakle, poraz u Osijeku, kao izoliran slučaj, ne znači nikakvu dramu, ali u kombinaciji s neuspjehom u Austriji, to bi već bila druga priča. Dosta toga stane u tih 90 minuta s WAC-om. Takav je nogomet, pogotovo u ovo nemirno doba, do subote je sve izgledalo idealno za Dinamo, sigurno na vrhu HNL-a, vodeći u Europskoj ligi, ne treba puno da se sve promijeni i okrene.

Novo iščekivanje

Naravno, uvijek neizvjesnost pojačava i ta priča oko koronavirusa. Novo testiranje, novo iščekivanje rezultata, nikad se ne zna tko će biti pozitivan, na koga će Mamić moći računati. Teško je očekivati da će ozlijeđeni Dino Perić biti spreman, hoće li na raspolaganju biti Majer i Gvardiol, zatim Franjić, Kastrati? Ta sva pitanja u nedjelju još nisu imala odgovore. Uglavnom, sva je mobilizacija u Maksimiru sad na toj utakmici, WAC je glavna preokupacija, Dinamov stožer traži najbolji sastav, 11 najboljih i najspremnijih koji mogu u Zagreb donijeti pobjedu.

U svakom slučaju nema puno vremena za razgovor o utakmici u Gradskom vrtu, slijedi Austrija. Vrhunac Dinamove jeseni u punom je zamahu.

Linker
09. svibanj 2024 01:49