REUTERS/Ronen Zvulun / REUTERS
OBA SE MOGU PROĆI!

TKO ČEKA HAJDUKE I LOKOSE Najtrofejniji izraelski klub i Belgijanci koji traže povratak u elitu

Piše: Toni RončevićObjavljeno: 05. kolovoz 2016. 15:55

Hajduk će prvu utakmicu protiv Maccabi Tel Aviva odigrati u gostima, a Lokomotiva doma protiv belgijskog Genka.

Maccabi Tel Aviv je najtrofejniji izraelski klub s 21 naslovom prvaka u 110 godina dugoj povijesti, a u Europsku ligu su se plasirali kao drugoplasirani u prvenstvu s tri boda zaostatka za Hapoel Beer Shevom koja je nekidan izbacila grčki Olympiakos u kvalifikacijama Lige prvaka. Lani su igrali skupine Lige prvaka, ali nisu osvojili ni boda protiv Chelseaja, Dynama Kijev i Porta uz gol-razliku minus 15.

Prema Transfermarktu vrijede 24 milijuna eura, gotovo jednako kao i Hajduk, a većinu kadra im čine domaći igrači poput Ben Haima i Albermanna, ali imaju i nekoliko kvalitetnih stranaca u vidu Harisa Medunjanina i Nose Igiebora. Trener im je bivši gruzijski reprezentativac Shota Arveladze koji je tamo od ovog ljeta nakon epizoda u AZ-u, Kasimpasi i Trabzonsporu. Na putu do Play-offa su izbacili slovensku Goricu, kazahstanski Kairat i rumunjski Pandurii.

Lokomotivin protivnik Genk je prošle godine zauzeo 5. mjesto u belgijskoj ligi, a kadar im je mješavina domaćih i stranih igrača (50-50 u postocima). Vrijede 46.5 milijuna eura prema Transfermarktu (Lokomotiva 11.5 milijuna eura), a vrijedi istaknuti pojedince poput Onyinye Ndidija, 19-godišnjaka koji ima tri nastupa za seniorsku reprezentaciju Nigerije, grčkog napadača Nikolaosa Karelisa koji ima 12 nastupa i dva pogotka za reprezentaciju Grčke, ali tu su i Jamajčanin Leon Bailey i Kongoanac Neeskens Kebano.

Trener Genka je 52-godišnji belgijski stručnjak Peter Maes, bivši trener Lokerena i Mechelena, a na putu do Play-offa su izbacili podgoričku Budućnost i irski Cork City. Posljednji europski nastup su imali u sezoni 2013/2014 kada su prošli skupinu Europske Lige s Dynamo Kijevom, Rapid Bečom i Thunom, a zatim ispali od Anžija Mahačkale. Isti doseg su napravili i godinu ranije, a u sezoni 2011/2012 igrali su i Ligu prvaka osvojivši tri boda u skupini s Chelseajem, Valencijom i Bayer Leverkusenom.

Linker
06. svibanj 2024 19:24