DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
BORBA ZA KOEFICIJENT

To bi bio scenarij iz snova: Samo Dinamov dolazak u Gdanjsk vraća Hrvatskoj pet europredstavnika

Još nisu podijeljena mjesta za iduću sezonu u euro natjecanjima, a Dinamo može poremetiti raspored
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 08. travanj 2021. 10:16

Sljedeće sezone Hrvatska bi u Europi trebala imati četiri predstavnika. Osvajač Prve HNL ide u 1. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka, a osvajač Hrvatskog kupa te drugo i treće plasirana momčad prvenstva u 2. pretkolo novopokrenute Europske konferencijske lige.

Dinamo, doduše, može malo poremetiti taj raspored osvajanjem Europske lige ove sezone. Ako to učini automatski će se plasirati u skupinu Lige prvaka sljedeće sezone. Bude li Dinamo u takvom raspletu i prvak Hrvatske, ostalim hrvatskim klubovima to ne bi za sljedeću sezonu ništa značilo, no osvoje li Modri Euroligu, a Osijek prvenstvo, Hrvatska bi u sezoni 2021./22. imala dva predstavnika u elitnom natjecanju.

Dinamo bi nastupio u skupini, a Osijek krenuo s prve kvalifikacijske stepenice LP.

Dinamo je ove sezone opet napravio ogroman posao za hrvatski europski koeficijent, ali to je još uvijek nedovoljno da bi HNL opet imao pet predstavnika u Europi u sezoni 2022./23. za koju se sada skupljaju bodovi. Cipar je na 15. mjestu, posljednjem koje omogućava pet klubova u Europi, i više nema nijednog europskog predstavnika, no prednost u odnosu na konkurenciju omogućava mu dosta miran san.

U lovu na Ciprane je osim Hrvatske i Češka, koju predstavlja Slavia Prag. Hrvatska zaostaje 1.475 bodova, što se nakon Dinamovih ogleda s Villarrealom može smanjiti na 0.475 bodova. Ako Modri dvaput pobijede Španjolce zaradit će četiri boda, pa još jedan dodatni za plasman u polufinale te se onda tih pet bodova dijeli s pet jer je toliko predstavnika Hrvatska imala u Europi ove sezone.

Dinamo bi zaostatak od 0.475 mogao nadoknaditi u polufinalu, gdje su mogući suparnici Arsenal ili Slavia Prag, samo ako na bilo koji način izbaci i sljedećeg suparnika te se plasira u finale. Tada bi u najlošijem mogućem raspletu zaradio dodatnih 0.600 bodova i Hrvatska bi preskočila Cipar, a iza nje bi, u svakom slučaju, ostala i Češka, čiji se bodovi ove sezone također dijele s pet.

Dakle, plan je jasan, dolazak na stadion Miejski u Gdanjsku 26. svibnja i sve je riješeno.

Nacionalni ranking UEFA-e
15. Cipar 27.750 (bez predstavnika)

---------------------------------

16. Srbija 26.750 (bez predstavnika)

17. Češka 26.400 (Slavia Prag)

18. Hrvatska 26.275 (Dinamo Zagreb)

*
Pobjeda Slavije ili Dinama 0.400 bodova
Remi Slavije ili Dinama 0.200 bodova
Prolaz u polufinale Slavije ili Dinama 0.200 bodova

Linker
21. travanj 2024 04:53