CROPIX
MNOGI NISU SVJESNI TOG PROBLEMA

TOMO ŠOKOTA OTKRIO KAKAV JE ZAPRAVO UDARAC DOŽIVJELA BENFICA U PORAZU OD DINAMA 'Nevjerojatno! Ne mogu vjerovati da je takav klub napravio nešto takvo

TOMO ŠOKOTA ZA SN Bivši napadač Dinama i Benfice smatra da je Seferovićev izostanak velik hendikep za lisabonski klub
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. ožujak 2019. 17:15

Gledao je Tomo Šokota sučeljavanje svojih dvaju bivših klubova, Dinama i Benfice, uživao je u Dinamovoj dobroj igri i pobjedi. Putuje s obitelji na uzvrat u Lisabon, Benficin je gost, a o zagrebačkom nam je dvoboju rekao:

- Potvrdilo se sve ono što sam rekao i prije utakmice: Benfica je došla u Zagreb prepuna sebe, smatrali su Portugalci da će se lako obračunati s Plavima. Posjetio sam ih dan prije dvoboja u hotelu, razgovarao sam s njima i osjetio se taj podcjenjivački odnos prema hrvatskom prvaku. A sad su vidjeli da nije baš lagano doći u Zagreb i pobijediti, nije to baš tako kako su si bili zamislili - rekao je Šokota i istaknuo:

- Drago mi je što je Dinamo odigrao sjajnu utakmicu i pobijedio, iako mi je pomalo žao što Plavi nisi malo žešće napali Portugalce, koji su se doista ponudili na pladnju. Pogotovo nakon izlaska Seferovića, tada su bili posve nemoćni, jednostavno, nisu mogli pronaći put do Dinamovih vrata. No i ovako je to bila grandiozna pobjeda.

Zagreb, 261217. 
Prisavlje, zgrada HRT-a. 
Proglasenje najboljih sportasa Hrvatske u 2017. godini u 66. izboru Sportskih novosti.
Na fotografiji:  Tomo Sokota.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Nemaju zamjenu

Benfica sa Seferovićem i Benfica bez Seferovića - to su dvije posve različite momčadi! Potvrđeno je da ga neće biti ni na uzvratu protiv Dinama, portugalski mediji ističu da je Benfica teže podnijela Seferovićevu ozljedu nego zagrebački poraz...

- Logično, jer Benfica je u prvenstvenoj utrci s Portom za naslov prvaka. A Seferović je zabijao i asistirao, na njemu je trener Bruno Lage mnogo toga temeljio u napadačkoj igri. I kad je izašao s terena, vidjelo se što im zapravo znači, bili su poslije toga sasvim bezopasni, nisu došli do Dinamova 16-erca. Seferovićev izostanak svakako je odlična stvar za Dinamo, koliko znam, nemaju sličnog igrača i to me čudi - kaže Šokota.

Da, zanimljivo je da su se nedavno, 1. veljače, rastali s Argentincem Ferreyrom (posudba u Espanyol) i Čileancem Castillom (prodaja u meksičku Americu), koji su bili Seferovićeve zamjene.

- Nevjerojatno... Ne mogu vjerovati da je klub poput Benfice napravio nešto takvo. I sad su ostali bez rješenja za jednu od ključnih pozicija u njihovu uhodanom način igre.

Izostanak Seferovića utjecat će i na igru Joaa Felixa, koji sad neće ispred sebe imati “buldožer” koji mu otvara prostor...

- Naravno! I u Zagrebu se vidjelo da Felix kao prva špica ne može baš ništa! Općenito sam više očekivao od tog malog, tako su ga razvikali, kao, vrijedi 120 milijuna eura... Ma nije ni blizu te napuhane procjene! Vidi se da ima kvalitetu, talentiran je, ali mora sazrijeti kao igrač. Još je uvijek klinac i mora odigrati barem sezonu-dvije na najvišoj razini da bi se moglo govoriti da će biti takva igračka klasa kakvom ga Portugalci već sad smatraju.

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Haris Seferovic
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Olmo je svjetska klasa

A Dani Olmo?

- Fantastičan je igrač! Razvio se u svjetsku klasu i siguran sam da će još napredovati. Dečko je imao pravi razvojni put, nije bilo lako doći iz Barcelone u Dinamo, no Olmo je riskirao i povukao pravi potez. Ovdje igra već treću sezonu zaredom, diže se iz utakmice u utakmicu i to je jedini ispravni put za mladoga igrača. Nije uopće dvojbeno da je Olmo trenutačno znatno bolji igrač od Felixa - procjenjuje Šokota.

Što Dinamo čeka na Luzu?

- Vruće ozračje, bit će pun stadion jer je Benfica vodeća u prvenstvu. Da je treća ili četvrta, ne bi bilo više od 40.000 ljudi, ali sad će doći 60.000! Benfica će željeti pobjedu, napadat će, tražit će rani pogodak ne bi li usmjerila utakmicu. A Dinamo mora ostati miran, mora biti hrabar, ne smije se preplašiti. I ne smije srljati, nego strpljivo pričekati svoju priliku. Vidjelo se u Zagrebu da Dinamov obrambeni blok sjajno funkcionira, tako mora biti i u Lisabonu, a onda treba koristiti svaku zgodu za odlazak pred njihova vrata...

Gol otvara vrata

Zabije li Dinamo gol u Lisabonu, otškrinuo bi vrata plasmana u četvrtfinale Europske lige?

- Naravno! Tada bi, naime, Benfica morala zabiti čak tri gola! A to nije lako zabiti nikome, a posebno ne ovakvom, pametnom i čvrstom Dinamu, koji je svake sekunde zagrebačke utakmice znao što hoće i kako doći do svog cilja. Dinamo se u Lisabonu ne smije samo braniti, treba ponoviti recept iz zagrebačke utakmice i ne se preduboko povlačiti, taj prvi obrambeni blok mora biti postavljen daleko od Livakovića.

Kakve su sad Dinamove šanse za prolaz? Je li Benfica još uvijek favorit?

- Prije utakmice procijenio sam da su izgledi 55:45 za Benficu. A sad smatram da su šanse izjednačene, sad je 50:50! Dinamo je sad u ‘egalu’ i odlučit će nijanse. Tko će više željeti pobjedu i prolaz, veselit će se u Lisabonu - smatra Šokota.

Linker
08. svibanj 2024 06:25