VLADO KOS/CROPIX
Rijekina utakmica godine

Trener Rijeke dobro snimio protivnika u ‘finalu Svjetskog prvenstva‘: Znam unaprijed svaki njihov potez!

Nogometaši s Rujevice u Kopenhagenu traže prolaz u skupnu fazu Europske lige
Piše: Ivan VrankovečkiObjavljeno: 30. rujan 2020. 18:39

Bitka s ukrajinskim Kolosom bila je žestoka, nakon više od dva sata igre Riječani su izborili mogućnost igranja play-offa Europske lige. Ulaznica se dijeli u četvrtak od 20 sati na Parken stadionu u Kopenhagenu, protiv istoimenog domaćina, koji je favorit. U sastavu Danaca i dva Hrvata, Darko Bartolec i Robert Mudražija. Danci su prije toga eliminirali Göteborg 2:1 i poljski Piast 3:0. Popravka nema, jedna utakmica, devedeset minuta, možda produžeci i rulet jedanaesteraca. Bez gledatelja!


Rijeka lovi svoju četvrtu Europsku ligu, nakon što je jednom prošla preko Stuttgarta, drugi puta preko Šerifa iz Tiraspolja, a treći put igrala Europsku ligu nakon što je ispala iz kvalifikacija za Ligu prvaka. Zanimljivo jest da je Kopenhagen prošle sezone ispao u kvalifikacijama Lige prvaka od Crvene zvezde na jedanaesterce, a nakon toga u Europskoj ligi stigao do četvrtfinala gdje je ispao od Manchester Uniteda u produžecima. Fernandes je bio strijelac u 90. minuti iz kaznenog udarca.

Simon Rožman je dan prije susreta s Ukrajincima obilježio prvu godinu na klupi Rijeke. Razdoblja u kojem je osvojio Rabuzinovo Sunce i treće mjesto u prvenstvu. Promovirao nekoliko mladih igrača...
- Danci su favoriti, mi nismo opterećeni, idemo igrati finale Svjetskog prenstva. Moj je moto da se moramo usuditi živjeti svoje snove. Oni moraju, mi možemo - govori Rožman.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX


Što je pokazala analiza igre suparnika koji godinama igra zapaženu ulogu na europskoj sceni.
- U grubim crtama. Imaju jako prepoznatljiv stil. Da igram PlayStation znao bih unaprijed svaki potez... Idu na visoki pritisak. Iz sredine brzo ulaze u dubinu. Kompletna su ekipa srednjoeuropske razine! Nije to europski vrh, ali bogati su i moćni. Znaju, imaju svoj stil. Dobro je da se igra bez gledatelja. Ne volim utakmice bez gledatelja, ali sada nam ide u prilog. Na Parken stadion areni publika ih je nosila... Moramo se postaviti muški, hrabro...


Kako se suprotstaviti ekipi koja je bogatija, uigranija, kvalitetnija. Jer, više od deset godina igra zapaženu ulogu na europskoj sceni.
- Ne smijem kazati... U grubim crtama, moramo igrati! Ne smijemo se samo braniti, čekati što će se dogoditi. U ofenzivnom dijelu moramo pokazati inicijativu i hrabrost. Čekati u bunkeru bilo bi samoubojstvo. Moramo držati loptu, napraviti nekoliko brzih tranzicija, posebice kada su oni visoko na našoj polovini terena. Hrabrost s loptom u nogama bit će veoma bitna.


Što ste dobili od ekipe u utakmici protiv Kolosa nakon slabijih predstava u prvenstvu...
- Maksimalnu koncentraciju na utakmicu. Igrači su živjeli i radili za tu utakmicu. Bili smo dovoljno agresivni, oduzeli smo im prostor, mislim da su jednom pucali na naša vrata. Neću kazati da smo bili ubojiti u fazi napada, ali znali smo što nam je činiti u svakom trenutku. Bili smo hrabri s loptom, iako bez pravih rješenja.


Kopenhagen ima na okupu prošlosezonsku ekipu, a vratio se Kamil Wilczek, rasni strijelac, te Andersen. Wilczek napada nogama i glavom...
- On će biti najveća prijetnja. Dao je najviše golova ove sezone. Danci su jaki u prekidima. Iz auta dobace lopte do kaznenog prostora. Vole napasti. Sigurno su u većim mentalnim problemima od nas s obzirom na to da su loše krenuli u prvenstvo, osvojili jedan bod u tri utakmice. Europa im je prilika za popravak. Mi smo napravili sve, dobro smo se pripremili za sve njihove kombinacije.

Rijeka je protiv Kolosa konačno dobro zaigrala fazu obrane. Capan, Velkovski i Smolčić, kao tri zadnja čovjeka, odradili su posao bez pogreške.
- Slažem se. Bili smo kompaktni. Ukrajincima smo oduzeli prostor. Nikad nitko nije ostajao sam jedan na jedan, uvijek smo imali osigurača... Faza obrane bila je besprijekorna, što je dobar znak uoči susreta u Kopenhagenu.


Kulenović je, ako zbrojimo minute u regularnom vremenu, produžetke i sudačke nadoknade, bio na terenu gotovo sat vremena. Ostavio je veoma dobar dojam. Protiv Danaca bi trebao početi kao “devetka”, a Andrijašević bi trebao zauzeti svoju poziciju iza napadača.


- Kulenović je ostavio jako dobar dojam. Brzo je pohvatao konce igre. Vidim u njemu veliku želju, potencijal je za duže razdoblje. Kandidira za prvi sastav. Posebice zbog toga što se Murić malo ozlijedio. Ali, nećemo o taktičkim detaljima. Tko ne bude maksimalno spreman, neće zaigrati. Ozlijeđenih nema, samo oni prije susreta s Kolosom. Danci su osvojili bod u tri prvenstvena susreta, sigurno nisu u top izdanju. A igrali su protiv slabijih suparnika. Moraju se vaditi protiv nas...


Imali su sjajne rezultate prošle sezone u Europi.
- Iskusni su, jaki, i tako se ponašaju. Imaju budžet od 40-50 milijuna eura. Sve je na njihovoj strani. Na našoj je inat. Želja igrača za dokazivanjem, žele napraviti iskorak u svojim karijerama, tako da igraju Europsku ligu. Pred nama su dva lijepa dana. Oči uprte u nas, velika očekivanja. Ne želim razmišljati što će biti poslije utakmice... U četvrtak očekujem hrabre ratnike.


Zadovoljan pripremama za ove dvije utakmice, Kolos i Kopenhagen?
- Apsolutno. Vratio se fokus već protiv Kolosa, a do tada su igrači s glavama bili u transferima ili ne znam gdje. Odlaskom Čolaka ekipa se ujedinila, pričamo samo o nogometu. Kako bi bili bolji u tranziciji, brži u realizaciji. Bilo je to najboljih deset dana otkako sam trener Rijeke u smislu energije, želje, fokusa... Nikakve negative, osmijeh na licu i onih koji nisu igrali. Pamtit ću ova dva tjedna. Idemo dobiti to finale Mundijala, a dalje neću razmišljati...

Linker
26. travanj 2024 18:56