JOSEF BOLLWEIN
TKO JE TRENER WOLFSBERGERA?

Učenik BiH-velikana otkrio je kako će se suprotstaviti Dinamu: ‘Ne brine me nitko, imam svoj plan‘

Ferdinand Feldhofer nedvosmisleno je u razgovoru za SN poručio da ga u Maksimiru zanimaju bodovi.
Piše: Andrea BurićObjavljeno: 05. studeni 2020. 18:17

Trener Wolfsbergera, Ferdinand Feldhofer, igračko ime stekao je u Sturmu iz Graza, u vremenu kad ga je putevima uspjeha i slave vodio priznati stručnjak Ivica Osim. Upravo je ovaj trenerski mag u braniču koji je tada igrao za drugu momčad prepoznao potencijal za udarnu postavu. Naravno, budućnost će pokazati koliko će Feldhofer biti uspješan u trenerskoj ulozi, no njegov dosadašnji rad i posljednji rezultati govore da je na dobrom putu, da bi đak mogao dostići učitelja...

Wolfsberger je, naime, vodeća momčad skupine K nakon dvije odigrane utakmice. Jeste li to očekivali prije početka natjecanja?

- Naravno da nisam. Kad se na izvlačenju vidjelo koji će nam se moćni protivnici suprotstaviti na europskom putu, nitko nije na nas računao kao na lidere skupine. Činjenica jest da su sva tri preostala kluba na izvlačenju s pravom označena kao favoriti.

Iznenađenje europskog odjeka bila je vaša pobjeda u Rotterdamu (4:1) protiv velikog Feyenoorda. Kako komentirate taj uspjeh?

- Vrlo, vrlo hrabro su moji igrači nastupili u toj utakmici. Došli su na granicu svojih mogućnosti. Smatramo, pogotovo u ovakvim vremenima, da je važno biti hrabar, ići naprijed i vjerovati u to da je sve moguće.

Na koji način ste pripremili i motivirali igrače prije toga meča?

- To je prilično jednostavno u Europskoj ligi. Okolnosti su takve da igrači "gore" za igru, žele se dokazati. Više ih se u takvoj situaciji treba smirivati nego motivirati...

Tko vas je više namučio, ruski CSKA kod kuće u prvoj utakmici ili Feyenoord u drugoj na gostovanju?

- Pa, iskreno, nije nitko. Mi smo se kao i uvijek pripremali, znali smo što nas čeka i prema tome smo pokušavali dovršiti naš plan, što nam je i uspjelo.

Na što ste posebno ponosni kod svojih igrača poslije dosadašnjih uspješnih rezultata?

- Jako su hrabro agirali, to me je impresioniralo. Zrela smo momčad, unatoč promjenama postajemo bolji, radimo na sebi, nas timski duh živi...

image
JOSEF BOLLWEIN

Vi ste učenik trenerskog velikana Ivice Osima, koji vas je uspješnih godina vodio u Sturmu. Jeste li usvojili nešto od tog uspješnog trenera?

- Puno je igrača i prije mene postalo trenerima, svi smo mi bili Osimovi učenici. Od svakog trenera nešto naučiš, nešto poneseš sa sobom. Naravno da je u moje vrijeme pod Osimom bilo puno toga što sam naučio.

Koja je, zapravo, trenerska filozofija Ferdinanda Feldhofera?

- Jednostavno: volim imati loptu, a ako je nemam, onda je želim nazad! Mi u Wolfsbergeru igramo moderan nogomet, varijabilni smo u posjedovanju lopte, to nas ističe. Tijekom igre možemo promijeniti bazu pravila, tako da smo za protivnika teško predvidljivi.

U četvrtak ćete se suprotstaviti prvaku Hrvatske, Dinamu, u Zagrebu. Koronavirus se pojavio i u Wolfsbergeru, jeste li spremni za to gostovanje?

- Nadam se. Oni su odlična, najtrofejnija hrvatska momčad, na čelu su ljestvice u hrvatskom nogometu, apsolutni format za Champions League. Mi smo godinama već autsajderi, no svi znamo da favoriti ne pobjeđuju baš uvijek.

Koliko ste upoznati o igri i snazi Dinama?

- Naravno da smo ih analizirali. Oni su vrhunska ekipa, jak kolektiv, slabosti imaju vrlo malo ili gotovo nimalo. To su u grupnoj fazi i dokazali.

Brine li vas nešto u igri zagrebačke momčadi?

- Ne brine me. Želimo sličnu igru kao u prve dvije runde, želimo opet doći do svojih granica. Razmišljamo optimistično...

Na koji način ćete igrati protiv Zagrepčana?

- Naravno da imamo plan. Uvijek različito igramo, nekad s trojicom straga, nekad u rombu, nekad 4-3-3. Uglavnom imamo svoj plan, a što će to biti vidjet ćete u četvrtak...

Jeste li se s nekim posebno posavjetovali kad je u pitanju utakmica s Dinamom?

- S više stručnjaka, ali ne želim ih imenovati...

Mislite li da ste spremni za još jedno europsko iznenađenje?

- Naravno! Zašto ne!? Mi želimo pozitivne događaje, energiju, želimo još više razbuktati euforiju. Dakle, zašto ne!? Nitko se ne smije precijeniti, bez obzira na ime...

Koliko uopće poznajete hrvatski nogomet?

- Dosta dobro. S puno sam Hrvata igrao u svojoj karijeri, s nekima još imam kontakt. Pratim hrvatsku ligu, tako da mogu reći da se snalazim u hrvatskom nogometu.

Poznato nam je da ste u karijeri imali mnogo suigrača Hrvata. Koga ćete izdvojiti?

- Ne mogu samo jednog istaknuti! Puno je njih bilo vrhunskih, čak bih rekao da je svaki pojedinačni umjetnik. I ja sam igrao jednom protiv Dinama u Ligi prvaka, tad sam se zagrijavao pored velikog Prosinečkog. Koja čast!

Negdje smo pročitali da ste prve ozbiljne nogometne korake najprije napravili kod Miše Petrovića u TSV Pöllan, kod trenera koji ima i Dinamovu prošlost...

- On mi je bio kao hranitelj. Imamo jako blizak odnos. Sad se manje čujemo, ali i dalje imamo odličan odnos. Bio je moj veliki pokretač, njemu imam puno toga za zahvaliti. Bio mi je mentor, čovjek koji mi je uvijek davao potporu u svemu, pripremio me za profesionalnu karijeru. Toliko toga njemu zahvaljujem!

Linker
05. svibanj 2024 11:48