Vahid Halilhodžić i Ivan Kelava
 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
ZNA KAKO SRUŠITI ŠPANJOLCE

Vaha za SN: ‘Neka me Dinamo angažira za prvu utakmicu, ha, ha, ha... Ali, onda neka me odmah smijene!‘

‘Formula je ista kao i kad smo ih mi dobili, neka je Dinamo sada ponovi i polufinale je na vidiku!‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. ožujak 2021. 18:37

Vahid Halilhodžić zna kako se potapa Žuta podmornica. Zalijepio ju je za dno 2010. godine.... Inače, razgovarali smo s Vahom prije uzvratne utakmice Dinama i Tottenhama, kazao nam je da je sve moguće, da Dinamo može izbaciti Spurse, da samo u to treba vjerovati. I, bogme, Vaha je bio u pravu.


- Vidite, ja sam navijač Dinama, ali sam i dobar poznavatelj Dinama, zar ne? He, vidite, ne pričam ja samo gluposti, nekad kažem i dobru stvar, ha, ha, ha... I to se dogodi kod mene.


Kao što ste mogli razaznati, Vaha je sjajno raspoložen, i njega je jako razveselila pobjeda Modrih.
- Da, zaista je u nogometu sve moguće. Posebno kad je momčad s druge strane prepotentna, a Tottenham je bio prepotentan. Podcijenili su oni Dinamo, mislili su da je sve gotovo. A nije gotovo, bilo je gotovo kad je Dinamo kazao da je gotovo. Mataforički kazano, mali je pobijedio velikoga, David je skinuo glavu Golijatu. Naravno, da se krivo ne shvati, nije Dinamo mali klub, ali je Tottenham nevjerojatno skupa momčad, među boljim europskim momčadima.

Položeni kipovi

Onda je dodao jedno svoje zapažanje...
- Iznenadilo me ponašanje igrača Josea Mourinha. Najbolji primjer je onaj treći pogodak Oršića. Prolazio je Mislav pored igrača Tottenhama kao pored kamenih kipova. Ali, ne uspravnih kipova, nego položenih. To je poražavajuće za momčad kakva je Tottenham, ali to ne umanjuje izvanrednu veliku pobjedu Dinama.


Pa, kako je Mourinho dozvolio da mu se momčad tako ponaša?
- Dajte danas manje poznatim trenerima Manchester City, Real, Bayern ili Barcelonu, pa će i oni imati rezultate. Trebaš kao trener upasti u klub koji ima kvalitetu. Uloga trenera je jako važna, međutim, kad treniraš skupinu mladih ljudi koji zarađuju ogromne cifre, koji žive u blagostanju, sportski motiv nije uvijek na najvišoj razini. Nije prisutna konstantna faza motivacije. Zato se može dogoditi da stradaju velike momčadi kao što su Spursi. Ma, oni su sigurno mislili: “Ma, što nam mogu ti Hrvati?”. Da, i to bez obzira što ih je Hrvatska izbacila u polufinalu Svjetskog prvenstva. Takvo razmišljanje je jače od njih, tako razmišljaju nogometne velesile. I, eto im sad prepotencije! Nije tu mogao pomoći niti Mourinho...


Kazao je nešto o bivšem treneru Mamiću i novom Krznaru.
- Krznar je nastavio rad Zorana Mamića. Sa Zokijem sam pričao prije utakmice protiv Krasnodara. Zoki ima veliko iskustvo, te je znao dati i samopouzdanje igračima, koje je vrlo važno. Dinamo je u posljednje tri sezone akumulirao dozu samopouzdanja za velike stvari. Prije, u prvim godinama kad je igrao Europu, nije bilo tako, bilo je katastrofalnih poraza. Ta se škola platita, ali sad je sve drukčije, Dinamo je spreman za nove pothvate. Ja inače ne znam Krznara, ne znam je li konzultirao sa Zokijem, ali velika pobjeda nad Englezima je nastavak rada u Dinamu.


Tako smo, eto, stigli do Villarreala i njegove velike pobjede. Rapoloženi Vaha se sjetio da je Dinamo pod njegovim vodstvom drugu utakmicu sa Žutom podmornicom nakon pobjede od 2:0 izgubio s 0:3.
- Da, znam da sad u Dinamu vlada određena vrsta euforije nakon izbacivanja Tottenhama. Međutim, ne treba prerasti u razmišljanje: “Mi smo sad najbolji na svijetu!”. Sad ovo samopouzdanje treba pripremiti za drugi pothvat, za izbacivanje Villarreala i plasman u polufinale Europske lige. Znam da Dinamo može u polufinale, možda i u finale. Vjerovanje u vlastite mogućnosti je presudno, ali treba utakmice sa Španjolcima pripremiti u taktičko-tehničkom smislu. Naravno, to sam vam rekao i prije uzvrata s Tottenhamom, mora Dinamo imati i malo sreće, kao što su Modri imali u zadnjim minutama, kad je Livaković branio nemoguće. No, sreću treba zaslužiti, ona prati hrabre. Krznar i njegov stručni stožer trebaju dobro prostudirati Villarreal, koji igra drukčiji nogomet od Tottenhama. Igraju oni pas-igru, lopta je stalno na zemlji. U defenzivnom bloku treba biti čvrst, imati višak igrača na svakoj lopti. Lopta kod Španjolaca ide vrlo brzo, tu treba biti koncentriran. Treba Dinamo čuvati dubinu i širinu, blokirati ih. Villarreal ima kvalitete, ali i slabosti koje se moraju iskorstiti. Naravno, ne smije se Dinamo koncentrirati samo na obranu.

Agresivni presing

Kako je on potopio Španjolce prije više od deset godina?
- Taktika je bila igrati u čvrstom bloku, dobro smo pokrivali sve njihove napade. Igrali smo agresivni presing, oduzimali smo lopte, te ih odmah distribuirali Sammiru i posebno Anti Rukavini, ne u noge, nego u prostor. Stalno smo tražili brzi napad nakon oduzimanja lopte. Tražili smo polukontre i kontre jer je to najbolje, najefikasnije. Tako smo ih dobili. Nismo ih mogli nadigrati posjedom lopte, ali smo im nametnuli naš stil. Tako sad to treba napraviti i Dinamo i polufinale je na vidiku - zaključio je Halilhodžić.

Neka me Dinamo uzme za prvu utakmicu i onda smijeni pred drugu!

Halilhodžić se prisjetio jednog detalja i iznio duhovit prijedlog...
- Prije naše prve utakmice, Villarreal je u tom trenutku bio prvi na ljestvici Primere. Nego, znate što? Predložit ću Dinamu da me angažiraju za prvu utakmicu s Villarrealom, ha, ha, ha... Ali, onda neka me odmah smijene, drugu ne smijem voditi, ha, ha, ha...

Linker
20. travanj 2024 21:58