Nogometaši Ajaxa

 JOHN THYS Afp
FANTASTIČNA PREDSTAVA

Vatreni i ekipa nakon moćne pobjede obasipani hvalospjevima: ‘Oprali su parket s njima‘

‘Pozitivno su me iznenadili‘, kaže legendarni Nizozemac Sneijder
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. rujan 2024. 13:43

Ajax je deklasirao Bešiktaš na otvaranju Europske lige na Johan Cruyff Areni u Amsterdamu. Iako su gosti pod vodstvom nizozemskog trenera Giovannija van Bronckhorsta ostali neporaženi u prvih osam utakmica nove sezone, protiv Kopljanika se nisu dobro proveli, izgubili su rezultatom 4:0 i pritom nisu uputili niti jedan udarac u okvir suparničkih vratiju.

Hrvatski reprezentativac Josip Šutalo i suigrači prikazali su odličnu igru, od početka do kraja kontrolirali su zbivanja na travnjaku i ostavili znatno bolji dojam. Pritisnuo je Ajax goste iz Istanbula od samog početka, a oni na taj pritisak nisu imali pravi odgovor.

Nije Bešiktašu pomogao ni ulazak iskusnog talijanskog napadača Cire Immobilea u drugom poluvremenu u kojem je domaćin postigao još tri pogotka.

‘‘Bešiktaš je bio potpuno otpuhan, nije pronašao način ua povratak u igru. Ajax je savršeno krenuo u avanturu Europske lige‘‘, ističe se u izvještaju na portalu Voetbal u tekstu pod naslovom "Ajax oprao pod s protivnicima"..

Predstavu amsterdamskoga kluba pohvalile su i dvije legende nizozemskog nogometa, Wesley Sneijder i Ronald De Boer.

- Vidio sam jaku momčad Ajaxa, i u posjedu, i kad bi izgubila loptu. Zaključili su priču u drugom poluvremenu, s Brianom Brobbeyjem koji je donio dobru kombinatoriku. Ajax me pozitivno iznenadio – rekao je Sneijder.

Prokomentirao je i probleme turskog predstavnika.

- Bešiktaš je očekivao da će moći igrati nogomet i to je problem turskog nogometa; kad prime gol, ne mogu se vratiti. Onda to postaje kaos, poput kuće od karata koja se urušava. Moglo je biti i 7:0. U redu je imati slab dan, ali to je zasigurno bilo zbog Ajaxove dobre igre. Onemogućili su suparnika da razvije svoju igru. Ovo je veliki poraz za Bešiktaš, pobijediš 5:0 u Superkupu i onda izgubiš 4:0... To će ih jako pogoditi i ne bi im se smjelo ponoviti – smatra Sneijder.

Njegov nekadašnji reprezentativni suigrač je dodao:

- Go Ahead Eagles su igrali kompaktno i Ajax se mučio s njima u prvenstvu. Iznenađujuće mi je da je razlika tako velika. Očekivao sam da će Bešiktaš biti bolji, dok je Ajax bio 10 puta bolji. Intenzitet je bio znatno veći nego što smo imali prilike vidjeti u posljednjih šest mjeseci – rekao je De Boer.

U sljedećem kolu Kopljanici gostuju kod praške Slabije, dok Bešiktaš u Istanbulu dočekuje Eintracht iz Frankfurta.

Linker
27. rujan 2024 14:45