Dominik Livaković oduševljava u dresu Dinama već - standardno
 RONALD GORSIC/CROPIX
VIŠE OD VRATARA

Već dugo nijedan golman nije Dinamu bio toliko bitan kao Livaković! ‘Jedan je od najboljih u svijetu!‘

Prvi čuvar mreže maksimirskog kluba i hrvatske reprezentacije u dvoboju protiv CSKA slavi jubilej
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. listopad 2020. 12:40

Debitirao je za Dinamo u rujnu 2016. godine, u kup-susretu protiv Velog Vrha. Tada još nije bio prvi vratar Modrih, no ubrzo je uzeo “štafetu”. Stao je na vrata u derbiju protiv Hajduka (0:0), pa onda protiv Seville u Ligi prvaka, prije nešto više od četiri godine (18. listopada). I tada je krenula njegova karijera uzlazno, uz poneku “stanku” ili oscilaciju. Kako je to kod golmana i normalno, uz poneki kiks.

Golovi u reprezentaciji

Četiri godine kasnije, Dominik Livaković u Moskvi će upisati svoj 150. nastup za Dinamo. Statistika kaže da je u dosadašnjih 149 utakmica u modrom dresu Livaković primio 115 golova, a u 74 utakmice mreža mu je ostala netaknuta. Tzv. “clean sheet”. Statistika ove sezone mnoge će na prvu zavarati, jer Livaković je u 16 utakmica za Dinamo i reprezentaciju primio 22 gola.

Međutim, pokvarit će ukupan dojam velik broj golova koji je primio u dresu reprezentacije, u pet utakmica čak 12 puta je vadio loptu iz mreže. No, naravno da nije sam kriv za to, štoviše, u utakmici protiv Portugala bio je apsolutno naš najbolji igrač, obranio je nekoliko udaraca i protiv Francuske u Parizu, no u te je dvije utakmice dobio osam golova. Onda još po jedan od Švicaraca i Šveđana i još dva od Francuza. Vjerojatno je kod nekih udaraca mogao bolje reagirati, međutim, nakon svega što je obranio, suludo ga je prozivati, nije baš svemoguć.

U Dinamu je, pak, ove sezone na vratima bio 11 utakmica i primio 10 golova, četiri puta sačuvao je svoj gol. Također, mogu mu se pronaći slabije reakcije, poput one u Cluju kad je loše reagirao na dalekometni udarac koji je završio u mreži ili protiv Gorice kad se nije dobro uskladio s Theophileom pa je Mudrinski iskoristio nepažnju i zabio. Međutim, kad istaknemo što je sve ove sezone dosad obranio, lako je zaključiti da bi Dinamo teško bio tu gdje je sad da nije bilo Livakovića.

Fantastične obrane

Četiri je puta skinuo udarac s bijele točke. Jedan u Cluju u regularnom dijelu utakmice, jedan u raspucavanju. Pa jedan protiv Osijeka i ovaj zadnji protiv Feyenoorda. Protiv Cluja i Osijeka Dinamo je na kraju upisao trijumf, protiv Nizozemaca su Modri odigrali 0:0 i osvojili bod koji u nastavku Europske lige može biti presudan. I u Šibeniku je Livaković imao dvije fantastične obrane, udarac glavom Mese s nekoliko metara, mnogi su već vidjeli u mreži, bilo je to kod 0:0.

Mane se Livakoviću uvijek mogu naći, neki će istaknuti da zna biti nesiguran kod istrčavanja ili ispucavanja, međutim, nema nikakve dvojbe da je, kad se sve zbroji, Livaković uistinu veliki Dinamov adut.

- Livaković je na vratima opet iskazao sjajnu formu i trenutačno je ne samo najbolji hrvatski vratar, nego je definitivno jedan od najboljih svjetskih čuvara mreže - rekao je Nenad Bjelica nakon Livakovićeve još jedne odlične utakmice, protiv Švedske u Zagrebu.

Legendarni tweet

Nije Bjelica jedini, nahvalio je Dinamova vratara i Željko Petrović, pomoćnik Dicka Advocaata u Feyenoordu nakon međusobne utakmice u Maksimiru na startu Europske lige prošlog tjedna.
- Vratar Livaković je fantastičan, neprijeporno jedan od najboljih u Europi - rekao je za SN Željko Petrović.

Naravno, neće se uvijek svi složiti s tezom da je Livaković trenutno jedan od najboljih na globalnom planu, dodati da može i mora još popraviti neke segmente. Međutim, nedvojbeno je da Dinamo dugo nije imao vratara koji mu je donio toliko mnogo kao Livaković. Branili su u Maksimiru i Ladić, Butina, Koch, Eduardo, Kelava... i svi su oni imali više ili manje velikih utakmica, velikih obrana koje ostaju dugo u pamćenju. No, teško se sjetiti da je ijedan od njih direktno Dinamu donio toliko bodova i sačuvao pobjeda kao Dominik Livaković u zadnje tri sezone, s vrhuncem u posljednjih godinu dana.

- Ove godine pratio sam Domagoja Livakovića. Igra u Dinamu iz Zagreba, ima 24 godine. Zanimljiv je - sad je već legendarni tweet velikog Ikera Casillasa prije dvije godine.

Pričalo se tada da bi Livaković mogao biti njegov nasljednik u Portu, imao je Livaković upite i ponude još klubova, no na Dinamovu sreću ostao je u Maksimiru.

Sad će se Livaković u Moskvi, u svom 150. nastupu u Dinamu, 35. europskom, susresti s Nikolom Vlašićem. Nije jedini, ali vidjelo se se i u utakmici protiv Arsenala iz Tule da je najopasniji i najkonkretniji igrač CSKA-a. Pucao je čak sedam puta prema vratima, zabio dva gola, jednom pogodio gredu... Dobro, Dinamo nije Arsenal iz Tule, vjerujemo da Vlašić baš neće imati takav pucački trening, no, Livaković bi, svejedno, mogao imati posla, ima ga u svakoj utakmici. Dosad je jedan od najzaslužnijih, najboljih u maksimirskim redovima ove sezone, nema razloga da ne nastavi u tom ritmu i u Moskvi. Da i u 150. nastupu bude taj koji će Dinamu donijeti ili spasiti bodove, vjerojatno nitko ne bi imao ništa protiv...

S druge strane će stajati ruska legenda Akinfejev, čovjek sa 128 utakmica u Europi

U Dinamovim okvirima tih 150 nastupa zvuči puno, zapravo, ne samo u Dinamovim okvirima, respektabilna je to brojka. Međutim, s druge strane, na golu CSKA-a stajat će legendarni Akinfejev koji je upisao već 650 utakmica za CSKA. Ove sezone je u 13 utakmica primio 11 golova, onaj zadnji protiv Arsenala išao je njemu na dušu. Istrčao je izvan šesnaesterca, napadač Arsenala Đorđević došao je prije njega na loptu, prešao ga i zabio u praznu mrežu. Akinfejev iza sebe ima već 128 europskih utakmica, čak 60 u skupinama Lige prvaka. (tn)

NENAD BJELICA
“Trenutačno je ne samo najbolji hrvatski vratar, nego je definitivno jedan od najboljih svjetskih čuvara mreže”

ŽELJKO PETROVIĆ

“Ove godine pratio sam Domagoja Livakovića. Igra u Dinamu iz Zagreba, zanimljiv je”

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 15:51