CROPIX
PIŠE TOMO NIČOTA

VEČERAS JE DINAMU NA MAKSIMIRU NAJVEĆA PRIJETNJA - DINAMO Velika je to utakmica, velika prilika, ali nije ni sudbinska ni presudna

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. veljača 2019. 18:45

Dva uzdignuta prsta, slovo V. Kao viktorija, kao pobjeda. I četvrtak u kojem Dinamo ima priliku pobijediti Viktoriju i uzdignuti viktoriju pred punim Maksimirom.

Velika utakmica, velika prilika. Za još jedan iskorak, za još jedan sjajan pothvat. Još jedna utakmica koja bi ovu generaciju stavila uz bok najvećima koje su igrale u Maksimiru. Viktoria Plzen odlična je, natjecateljska momčad, momčad koja zna igrati na rezultat i koja u Europi zadnjih godina ima više uspjeha od Dinama. Također, momčad je to koja je dugo vremena na okupu, uigrana i iskusna i koja u Zagreb donosi prednost iz prve utakmice. Koliko god dojam iz Plzena govorio da je Dinamo talentiranija, raznovrsnija, atraktivnija grupa, činjenica jest da su se Česi tamo izvukli iz ponora, utakmicu koju su trebali uvjerljivo izgubiti, na kraju su riješili u svoju korist.

Što također govori o njihovoj snazi. I reći stoga da je pred Dinamom večeras lagan zadatak, da je tih 1:0 koje Modri moraju dostići “samo 1:0”, bila bi velika neistina.

Bit će to “rudarski posao”, bitka do zadnje lopte. Misija nije nemoguća, dapače, ali ni njezin ishod nije izvjestan i predvidljiv. Doista je večeras u Maksimiru sve moguće, kao što se kaže - sva tri znaka.

Osim Viktorijine kompaktnost, nogometne discipline i iskustva, najveća prijetnja Dinamu jest - Dinamo. Odnosno opasnost da Modri ili izgore u prevelikoj želji, ili da ih sputa važnost i veličina utakmice, da istrče u grču. A ni za jedno ni za drugo nema pretjeranog razloga. Ovo je velika utakmica, ali nije ni sudbinska, ni presudna. Dobro, jest faktografski povijesna, jer se 49 godina nije igrala europska proljetna utakmica u Maksimiru, ali u onom nogometnom značenju ona to nije. Takve su se igrale jesenas, sve ovo na proljeće zapravo je bonus.

Dinamo je svoj cilj i san ostvario prolaskom u europsko proljeće, skinuo je to “prokletstvo”, okrenuo novu stranicu klupske povijesne knjige. Trijumf protiv Viktorije, ona dva prsta u zraku nakon pobjede, bila bi dodatak, šlag na tu ukusnu tortu, nastavak sna. Ali ako prsti ostanu spušteni, ako neugodna Viktoria opet uspije izmigoljiti, neće se svijet srušiti. Niti će ostati mrlja na jednoj odličnoj momčadi i svemu onome što su Bjelica i dečki napravili u proteklih pola godine.

Neka to bude večer u kojoj će oni uživati, guštati, dati sve od sebe, jer igraju utakmicu kakva se u Maksimiru nije igrala 49 godina. Pa kako bude, oni nikome više ništa ne duguju, jedino - sebi. Jer osjećaju da “imaju” Viktoriju i da ih peče tih plzenskih 1:2...

Linker
01. svibanj 2024 13:23