GERT EGGENBERGER
POGLED NA TABLICU SVE GOVORI

Velika večer Modrih! Dinamo s tri gola razbio hit-momčad Austrije i došao na korak do proljeća u Europi

Hrvatski prvak je potpuno nadigrao momčad Wolfsbergera u Klagenfurtu i zacementirao prvo mjesto u grupi
Piše: Tomo Ničota/Patrik MršnikObjavljeno: 26. studeni 2020. 17:42

WOLFSBERGER - DINAMO 0:3 (Majer 60', Petković 75', Ivanušec 90+1')

WOLFSBERGER: Kuttin - Novak, Baumgartner (od 46' Rnić), Lochoshvili, Scherzer (od 82' Giorbelidze) - Leitgeb - Stratznig (od 72' Sprangler), Liendl, Wernitznig (66' Joveljić) - Vizinger (od 82' Schmerbock), Peretz

DINAMO: Livaković - Moharrami, Theophile, Lauritsen, Gvardiol - Majer (od 74' Franjić), Jakić (od 83' Tolić), Ademi (od 90' Burton) - Kastrati, Oršić (od 74' Ivanušec), Petković

------------------------------------------------------------------------------------------------

Uspio je Dinamo, pobjednički je prošao, ma projurio, kroz Klagenfurt i napravio veliki korak prema europskom proljeću! Promašivao je Dinamo zicere pred kraj prvog dijela, Petković i Ademi nisu gurnuli WAC u ponor, svježa je u uspomenama bila utakmica u Osijeku, kad su veliki promašaji kažnjeni, a Modri u nastavku kapitulirali. No, ovo nije bila takva utakmica, bila je ovo večer u kojoj je odlična partija okrunjena trijumfom.

image
GERT EGGENBERGER

Ademi vrhunskom akcijom i Petković pogotkom za 0:2 udarili su pečat na prvu gostujuću pobjedu trenera Zorana Mamića u europskim skupinama, a onda je Ivanušec dodao i šlag, za još većih, uvjerljivijih 0:3! Veliko slavlje, veliki uteg pao je i s leđa Dinamovih nogometaša. Blizu su, jako blizu željenom ostvarenju, smiješi se prezimljavanje u Europi, treba ga u idućih 180 minuta potvrditi.

image
GERT EGGENBERGER

Sadržajno, bilo je to 40 minuta ničega. Igra između dva šesnaesterca, s puno krivih dodavanja, nedovršenih akcija, blokiranih udaraca. Dinamo jest napravio ono što je trebao na svojoj polovici, zaustavio bilo kakve pokušaje neugodnih Austrijanaca, držao ih daleko od Livakovića, praktički nisu ušli u šesnaesterac. Ali, s druge strane, napadački su Modri bili potpuno sterilni. Kad im se i otvarao prostor, slabo su reagirali, ili je suzdržani Kastrati krivo dodao, ili Petković nije uspio zadržati loptu. Ili je Oršićev prodor onemogućen, ili Majerova ideja nije prošla. Kao da su Dinamovi igrači više mislili kako ne primiti pogodak nego kako ga zabiti.

image
Petković protiv Wolfsbergera
SOFASCORE

U tih prvih 40 minuta tek dva dalekometna pokušaja Leitgeba, jednom u Livakovića, jednom daleko od gola. Najsuvislija je bila akcija Dinama, Moharrami je ubacio prema prvoj vratnici, Petković je natrčao, ali je netko od domaćina blokirao i spriječio konkretniju završnicu. Opasniji je od svojih napadača bio Joško Gvardiol koji je jednom sjajnom prošao od jednog do drugog šesnaesterca, pucao preko gola, jednom nije dočekao loptu u kaznenom prostoru. Činilo se kao da i jedni i drugi ne mogu zabiti gol danima.

image
Lovro Majer protiv Wolfsbergera
SOFASCORE

A onda je Dinamo u zadnjih pet minuta prvog dijela mogao napraviti veliki pobjednički korak. Oršić je ubacio, Scherzer pogriješio i servirao “mrtvac” Bruni Petkoviću. Bio je sam na pet metara, mogao je što je htio, odlučio se za atrakciju umjesto čiste egzekucije. Petom je pucao, Kuttin ga je pročitao i obranio.

Znamo da Petković voli hakl, da je puno golova zabio na taj način, ali sad je stvarno bilo boljih i jednostavnijih rješenja, morao je drukčije! Ipak, već u idućem napadu mogao ga je “ispraviti” Ademi. Oršićeva niska lopta, natrčao je Dinamov kapetan, pucao lijevom nogom, Kuttina je pretvorio u WAC-ova junaka. Kuttin je inače pričuvni vratar, prvi put je branio u jednoj utakmici u europskoj skupini i pamtit će taj debi. Grogirani su bili domaćini, zadnja akcija u prvom dijelu, ubačaj, gužva, lopta je došla do Ademija koji je pucao preko gola. Tri velike prilike u samoj završnici prvog poluvremena, hoće li se u nastavku osvetiti? Sjetili su se Dinamovi navijači Osijeka, tamo su veliki promašaji bili kažnjeni.

No, nakon nekoliko obostranih pokušaja u nastavku poveli su Modri. Odlična akcija, Kuttin je bio blizu da još jednom obrani, ali Majerov udarac ipak je uz nešto odbijanaca i sreće završio u mreži. Zasluženo, bio je Dinamo bolji, Austrijanci nisu uspijevali ozbiljnije zaprijetiti. Samo koju minutu kasnije opet dobra akcija Majera, ali umjesto da je sam završio akciju, dodao je Petkoviću, koji nije završio akciju.

U kontri je priliku imao Vizinger, ali pucao je u Livakovićev kut, nije to bio težak posao za Dinamova vratara. Otvarao se prostor, mogli su Modri zadati konačan udarac, ali opet nisu bili koncentrirani u završnici. A onda je Ademi odlučio uzeti stvar u svoje ruke, prošao je kroz obranu WAC-a, proigrao Petkovića koji ovaj put nije komplicirao, nego je zabio za pobjedu! A onda treći gol dodao i Ivanušec.

Ne samo to, Dinamo je sad jedina momčad, gledajući skupine Lige prvaka i Europske lige, koja u četiri utakmice nije primila gol!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Prijenos uživo:

KRAJ: Velika pobjeda Dinama u Austriji! Gotovo je i u Moskvi, tamo nije bilo golova pa sada Dinamova ljestvica i stanje na istoj izgleda sjajno!

90+1' GOOOOL! Zabio je i Luka Ivanušec, i to na dan svog 22. rođendana. Opet asistencija Ademija, a Ivanušec je sjajno naciljao lijevi kut Kuttinova gola.

90' Tri minute sudačke nadoknade još u Klagenfurtu.

88' Dinamo je danas, barem do ovog trenutka napravio svega pet prekršaja na čitavoj utakmici. Dakle, da bi riječ rekli...

85' Drugi pogodak Dinama, onaj Petkovićev na asistenciju Ademija pogledajte OVDJE.

83' Umjesto Kristijana Jakića, u igri je Marko Tolić.

81' Dinamo sada bez problema održava prednost, vrijeme pomalo teče, a sad će i Austrijanci odraditi još dvije promjene... Izlazi naš Dario Vizinger.

77' Krasna, baš prekrasna akcija Dinama je to bila. Trenutak za pamćenje s ove utakmice. Dinamu sada u preostala dva kola treba samo jedan bod kako bi i matematički potvrdio novo europsko proljeće.

75' GOOOOOL! Petković je zabio za 2:0. Ali kakav posao Ademija! Sve je prošao, sve je izgradio za Petkovića kojemu je samo dodao, a ovaj nije imao težak posao.

74' Evo i prvih Mamićevih poteza. Ivanušec mijenja Oršića, dok će Franjić ući umjesto Majera.

image
GERT EGGENBERGER

72' Ide i nova promjena kod Austrijanaca. Stratznig izlazi, unutra je Sprangler. Još uvijek čekamo prvi potez Dinamove klupe.

69' Dinamo zasad ima sjajan rezultat, paše mu i stanje u Moskvi gdje je u duelu CSKA i Feyenoorda i dalje 0:0.

65' Austrijanci su se otvorili, jasno je da sada žele što prije doći do izjednačenja ako je moguće... Dinamova obrana sada mora biti na razini zadatka. Umjesto Wernitzniga ušao je Joveljić, druga je to izmjena domaćeg trenera Feldhofera.

image
GERT EGGENBERGER

63' Opet je Dinamo bio blizu gola, Majer je povukao a Petković išao na asistenciju umjesto na završnicu akcije. Na drugoj strani je Vizinger pokušao nakon greške Theophilea, no obranio je Livaković.

60' GOOOOOL! Dinamo vodi 1:0. Kuttin je bio blizu, ali lopta je izmigoljila u mrežu. Lovro Majer zabija pola sata prije kraja! Majer je pokrenuo akciju, ubacio je Kastrati, a Majer punom snagom zabija.

59' Bit će novi slobodnjak, Scherzer ide u bilježnicu suca Bojka nakon prekršaja nad Moharramijem.

57' Slobodan udarac Majera s desne strane odlazi izravno u ruke vrataru Kuttinu.

54' Gleda se u VAR-u situacija u duelu između Rnića i Petkovića, kratko je trajao prekid nakon kojeg se utakmica nastavlja.

52' Vizinger je sada bio blizu hvatanja jednog ubačaja, ispred njega se postavio Livaković i obranio svoja vrata. Šteta je da su Modri propustili još jednu šansu...

50' Nova velika prilika. Ademi je osvojio puno prostora po desnoj strani, išlo je to prema Oršiću a onda je Stratznig zamalo matirao vlastitog vratara, poslao je loptu u korner.

image
GERT EGGENBERGER

48' Dinamo, odnosno njegov strateg Zoran Mamić ništa nisu mijenjali, kako igrački, tako niti koncepcijski u odnosu na postavljeno u prvom dijelu. Vidjet ćemo hoće li to značiti i isti pristup, sličan onome s kraja prvog poluvremena.

46' Počinje drugo poluvrijeme. U igru umjesto Baumgartnera ulazi Rnić kod Austrijanaca.

POLUVRIJEME: Ostalo je 0:0 i za veliki odmor, šteta je da Dinamovi igrači nisu iskoristili jednu od dvije velike prilike s kraja prvog dijela. Ademi je propustio još jednu, ovoga puta nešto manju priliku...

44' Novi zicer Dinama! Ali i nova obrana Kuttina. Ademiju brani domaći vratar s gotovo iste pozicije kao i Petkoviću maločas. Bit će slobodni udarac za Modre i žuti karton za Leitgeba.

42' Kakva prilika za Dinamo! Kuttin brani Petkoviću čisti zicer. Oršić je ubacio, Scherzer je nespretno reagirao, spustio loptu Petkoviću koji se umjesto udarca odlučio na pokušaj petom... Šteta!

38' Bližimo se kraju prvog poluvremena koje definitivno neće ostati upamćeno u modrim almanasima. Ipak, i dalje su Dinamovi igrači bez primljenog pogotka, što je sjajno.

35' Još su jednom probali domaći, opet Leitgeb. Nakon onoga u 16. minuti, i ovo je otišlo u okvir Livakovićeva gola ali vratar hrvatske reprezentacije s tim udarcem nije imao baš nikakvih problema.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

32' Ohrabrio se sada i Gvardiol, prošao po svojem lijevom boku skroz do šesnaesterca i uputio udarac koji je otišao preko gola Kuttina.

30' Locoshvili blokira Majera na ubačaju, Dinamo je konačno povezao nekoliko dobrih dodavanja prije novog prekida akcije.

27' Opet je lopta zastala kod Kastratija koji nije ubacio na vrijeme... Gvardiol je faulirao Scherzera u nastavku akcije, to je prekršaj u napadu nakon kojeg je Dinamov igrač gore stradao.

24' Maločas je Kastrati dobro ubacio jednu loptu, no Petković u kaznenom prostoru puca ravno u blok. Iz Majerovog kornera nije bilo opasnosti za Austrijance.

21' Minute su ovo sada s nešto izraženijim napadačkim aspiracijama Wolfsbergera. Više je lopta u domaćim nogama, no ni to zasad ne može polučiti bilo kakvu priliku.

image
AFP

19' Ne možemo navesti da Modri ne pokušavaju, da nisu agilni, ali - samo do neke mjere. Nedostaje zadnji pas, trenutak koji bi prelomio akciju na pravi način.

16' Leitgeb opet, no ovoga puta je Livaković to lagano svladao. Dinamo se odmah seli pred domaća vrata, lopta često ide na Kastratijevu desnu stranu, no od prodornosti Kosovara danas nismo još puno vidjeli.

14' Moharrami sada blokira Peretza kod njegovog ubačaja, odnosno pokušaja istog s lijeve strane. Sjajan posao odradio je modri Iranac, neće biti ni korner za Wolfsberger.

12' Nema puno toga za zapisati u recentnom razdoblju. Wolfsberger još nije složio opasniju situaciju, sada je Leitgeb jednom probao, ali od tog pokušaja nema ništa.

9' Podsjetimo, Dinamo je jedina europska momčad koja u svim kontinentalnim natjecanjima ove sezone još nije primila pogodak. Onaj jedini Atiemwenov protiv Wolfsbergera u Maksimiru dovoljan je za prvo mjesto u skupini, a ni danas ne bismo imali ništa protiv minimalnog slavlja.

image
AFP

6' Obećavajuća akcija Moharramija s desne strane, ubačaj je bio prejak, kao i Oršićev pokušaj sa suprotnog krila.

4' Prva opasnija opomena za Stratzniga. Bio bi to i žuti karton da nije rana faza utakmice, lagani udarac u glavu dobio je Gvardiol. Nesportski...

2' Dinamo ima prvu polupriliku, Petkovićev ubačaj blokira Wernitznig, a onda se igra prekida jer je Moharrami ostao ležati na travi nakon sudara s glavom Scherzera.

18.55 Utakmica je počela! Sretno, Modri.

18.45 Luka Ivanušec danas slavi 22. rođendan. Ne zanemariv podatak, ipak - svoju će priliku za slavljenički pogodak morati pričekati s klupe.

18.35 Naravno, pratit ćemo i drugu utakmicu iz Dinamove skupine. Ona počinje u isto vrijeme, a u Moskvi se sastaju CSKA i Feyenoord. U početnoj postavi domaćih je Nikola Vlašić, dok je na klupi Kristijan Bistrović.

18.25 Mali podsjetnik na prvi dvoboj

Dinamo je u prošlom kolu došao do svoje prve pobjede u skupini Europske lige protiv današnjeg suparnika Wolfsbergera s 1:0. Neočekivani junak postao je Atiemwen koji je u igru ušao u 76. minuti i minutu kasnije zabio jedini gol na utakmici. Ključni trenutak utakmice dogodio se u 45. minuti kada je Taferner, koji je već u 15. minuti dobio žuti karton, naivno i nepotrebno nagazio Majera na sredini terena nakon što je zakasnio u jednom duelu. Dobio je drugi žuti karton, a Dinamo priliku igrati s nogometašem više.

18.15 U Austriji je već neko vrijeme na snazi lockdown. Ipak, nogomet ni ondje nije stao, sport je ovoga puta dopušten u cijeloj Europi...

18.10 No, evo i tih Austrijanaca. Nova velika prilika za Dinamov sjajan europski rezultat je tu...

18.00 KALKULACIJE

Modri su na vrhu skupine s pet osvojenih bodova. Dinamu se otvara mogućnost da s četiri osvojena boda u sljedeće dvije gostujuće utakmice osigura barem drugo mjesto u skupini i novo proljeće u Europi. To će se dogoditi ako danas pobijede Wolfsberger, a onda u idući četvrtak uzmu bod protiv Feyenoorda u Rotterdamu. U tom slučaju bi hrvatski prvaci s devet bodova bili nedostižni dvama od preostalih triju konkurenata uoči posljednjeg kola koje se igra 10. prosinca i utakmice protiv CSKA u Maksimiru.

17.55 Pet promjena u odnosu na prethodni susret protiv Dinama kod Austrijanaca. Na vratima je Kuttin, a uz Liendla, Scherzera i Leitgeba u postavi je i hrvatski napadač, bivši igrač Rijeke Dario Vizinger.

17.50 Zoran Mamić danas je izvukao jak sastav u kojem neće biti Iyayija Atiemwena, heroja protekle utakmice. Pobjedom bi se Modri na koračić približili novom europskom proljeću.

17.45 Dinamov sastav detaljno možete pogledati ovdje. UEFA ga je, već po svom dobro uhodanom običaju nacrtala nešto drugačije.

image
SN

17.40 Stigli su sastavi za večerašnju utakmicu.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Modri su jučer izjutra otputovali u Klagenfurt bez Marija Gavranovića, najboljeg strijelca momčadi! Zadnja loža je Gavrin problem, a Dinamov činjenica da su ostali bez napadača koji je u formi. Definitivno hendikep, svakako loša vijest.
Nema tu puno filozofije, Dinamo danas protiv Wolfsbergera igra možda prijelomnu utakmicu europske sezone. Trijumf bi široko otvorio vrata europskog proljeća, bod bi bio solidan ulov, a poraz bi cijelu priču zakomplicirao, na ljestvici bi nastala gužva velikih razmjera.

Virus se povukao

Nije dobro niti to što Mamićeva momčad na austrijsku europsku postaju stiže nakon poraza u Osijeku, posrtanja uvijek oduzimaju dozu vjere u svoju snagu i moć. No, nije sve tako crno, barem se koronavirus povukao iz plavog doma.
- Na sreću, testiranje je završilo i prošlo dobro. Svi koji su bili testirani bili su negativni, dobar je to znak. Međutim, situacija se može promijeniti iz sata u sat. Zato i dalje strepimo kako netko ne bi dobio simptome. Živimo već neko vrijeme s tim, pa moramo izdržati i do utakmice - kazao je u uvodu trener Mamić.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Valjda se ništa neće dogoditi do početka utakmice, što znači da za današnji sraz konkuriraju svi osim već spomenutog Gavranovića. Zanimalo nas je kakva je atmosfera u momčadi, ima li posljedica poraza u Gradskom vrtu?
- Naravno da nismo željeli izgubiti, nismo sretni zbog poraza. No, ta utakmica je mogla otići totalno u drugom smjeru da smo u prvom poluvremenu zabili. Nažalost, nismo. Vidjeli smo i situaciju oko jedanaesterca, ne znamo kakva je bila komunikacija VAR sobe i glavnog suca i zašto to nije gledano. Ali poraz je sastavni dio nogometa, nigdje ne piše da mi moramo dobiti svaku utakmicu. Poraz nismo planirali, ali pred nama ima još puno utakmica, sreća je što je pred nama za dva-tri dana uvijek nova utakmica, novi fokus.

Ovo je mogući sastav Dinama:

image
Dinamo sastav
SN

Kakav Dinamo možemo očekivati danas? Hoće li Modri krenuti napadački, hoće li se ipak možda tvrdom veznom linijom u kojoj će biti Franjić, Jakić i Ademi postaviti opreznije, malo pričekati i vidjeti što smjeraju Austrijanci?
- Današnja utakmica može odrediti smjer našeg ovosezonskog nastupa u Europi. U ogled ćemo startati tako da ga - dobijemo! Kao i svaku drugu utakmicu. Ponudit ćemo sve od sebe, pokušat ćemo biti ofenzivni. Iako u napadačkom dijelu imamo nekoliko problema, tu mislim na Gavranovića, Kastrati je odradio tek jedan trening, a Majer je također odradio tek dva treninga. Ipak, vjerujemo da ćemo pronaći najbolju moguću kombinaciju za utakmicu.

Stoperova bolna leđa

Wolfsberger igra u Klagenfurtu, dakle, ne na svom domaćem travnjaku. Je li to hendikep za Austrijance?
- S obzirom na to da nema navijača, teško je kazati što znači domaći teren. Ali sigurno je da je bolje da ne igraju na svom terenu. No, ne znači to puno, odigrali su već dosta utakmica izvan svog terena, tako da to ne vidim kao njihovu manu.
Mamić je, naravno, pogledao utakmicu koju je Wolfsberger odigrao za vikend u kojoj su kao gosti pobijedili Rheindorh Altach s 2:0.
- Gledali smo tu utakmicu već u autobusu kad smo se vraćali iz Osijeka. Imali su nekih problema s ozljedama, izašao im je stoper Lohošvili zbog bolova u leđima. Malo su promijenili način igre, ne znači da će ga mijenjati danas protiv nas. Mi se trebamo koncentrirati na sebe, na našu igru, ako mi budemo na dobroj razini, neće biti problema.
Kazao je Mamić nešto i o odgođenoj utakmici s Hajdukom, o derbiju koji je trebao biti odigran između dvije europske utakmice, današnje s Wolfsbergerom i gostovanja u Rotterdamu kod Feyenoorda.
- Nisam pristalica odgoda. Međutim, u situaciji prije utakmice s Osijekom, te na kasnije testiranje - a utakmicu moramo odgoditi osam dana prije - bili smo u strahu da nam se ne dogodi da još netko ne bude pozitivan. Zato smo se odlučili za odgodu - zaključio je Mamić.

Vraća im se desetka

Kako diše svlačionica? Na to je odgovorio kapetan Arijan Ademi...
- Idemo po pobjedu u Klagenfurt! Možete očekivati pravi, europski Dinamo, jako želimo ta tri boda. Poraz u Osijeku nas nije poremetio, ali sigurno da nam je krivo što nismo pobijedili. Idemo dalje, čekaju nas veliki izazovi, spremni smo na njih, odgovorit ćemo na pravi način.
Ademi će kazati da je Wolfsberger čvrsta momčad...
- Vraća im se “desetka” Werniznig, jako je opasan, ima jako dobra rješenja, ali imamo i mi svoje adute. To što Wolfsberger ne igra na svojem travanjaku nema nikakvog utjecaja, s obzirom na to da na tribinama nema navijača - zaključio je Ademi.
Toliko iz modrih redova. Optimizam je prisutan, svi znaju koliko današnji sraz znači, sad samo treba pronaći adekvatnu formulu za veliki iskorak prema europskom proljeću.

Linker
20. travanj 2024 13:19