RONALD GORSIC/CROPIX
POGLEDAJTE GOLOVE

Veliki trijumf Dinama u Rusiji u ludoj utakmici s pet pogodaka, apsolutni junak Bruno Petković!

Prvak Hrvatske se iz ledenog Krasnodara vraća s opipljivom prednošću
Piše: Sportske novosti, HinaObjavljeno: 18. veljača 2021. 20:50

KRASNODAR - DINAMO 2:3 (Berg 28', Claesson 69'; Petković 15', 54', Atiemwen 75')

Krasnodar. Stadion Krasnodar. Gledatelja: 10 000

KRASNODAR: Gorodov - Smoljnikov, Kaio, Martinovič, Černov (od 83. Ionov -) - Olsson (od 62. Gazinski), Cabella, Vilhena - Sulejmanov (od 46. Wanderson), Berg, Claesson.

DINAMO: Livaković - Ristovski, Lauritsen, Theophile, Gvardiol - Jakić - Ivanušec (od 78. Franjić -), Majer (od 63. Atiemwen), Ademi, Oršić (od 90. Mišić -) - Petković.

Igrač utakmice: Bruno Petković.

Sudac: Bartosz Frankowski 7. Pomoćnici: Boniek i Winkler. Četvrti sudac: Jakubik. VAR: Gill. AVAR: Kwiatovski (svi Poljska). Delegat: Nalbandijan (Armenija)


U prvom susretu 16-ine finala Europske lige Dinamo je na gostovanju pobijedio ruski Krasnodar sa 3-2 ostvarivši sjajan rezultat uoči uzvrata u Zagrebu 25. veljače. Bila je to 'luda' utakmica u kojoj je hrvatski prvak vodio 1-0, 2-1 i 3-2, domaćin se dvaput vraćao, ali ne i treći put.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE NIŽE U ČLANKU!

Goste je do pobjede vukao sjajni Bruno Petković koji je zabio dva gola (15, 54), a pogodak za Dinamo zabio je i Iyayi Believe Atiemwen (75), dok su strijelci za Krasnodar bili Šveđani Marcus Berg (28) i Viktor Claesson (69). Uzvratna utakmica je 25. veljače na stadionu Maksimir.

Gosti su poveli u 15. minuti golom Brune Petkovića koji se najbolje snašao pogodivši glavom ispred domaćeg vratara. Bio je to početak iz snova za hrvatskog prvaka koji je dominirao, držao posjed lopte i imao vodstvo. Nažalost, domaćin je izjednačio u 28. minuti nakon 'poklon gola' Dinamove obrane. Na jednu ubačenu loptu loše je reagirao Gvardiol i glavom 'asistirao' Bergu koji je zakucao pod prečku pored nemoćnog Livakovića.

image
Petković protiv Krasnodara
SOFASCORE Sofascore
Statistike omogućio: Sofascore

Hrvatski prvak je u 54. minuti stigao do nove prednosti. Oršić je ubacio iz kornera, Gorodov otišao u prazno, a Petković zabio svoj drugi gol na utakmici za novo vodstvo. No, u 70. minuti vidjeli smo novo izjednačenje. Sve je napravio Berg koji je asistirao sunarodnjaku Claessonu, a ovaj mirno zabio za 2-2. Golijada je okončana novim pogotkom Dinama u 75. minuti, a za 3-2 zabio je Atiemwen nakon još jedne velemajstorske akcije Petkovića.

-------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

90' + 5 - kraj utakmice, velika pobjeda Dinama, uzvrat je za točno tjedan dana u Zagrebu!

89' - prvi žuti karton na utakmici dobio je Franjić, ne može igrati u uzvratu. Dinamo nekoliko minuta daleko od velikog trijumfa, igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

75' - GOOOOOL, kakva utakmica Brune Petkovića! Dinamov napadač sada je okrenuo trojicu suparnika, sjajno dao za Ivanušeca, koji je gurnuo loptu prema Atiemwenu, a nigerijski joker s klupe mirno zabija ispod Gorodova za novo vodstvo. Svaka čast Ijayiju, ali ovo je opet Brunin gol!

KLIKNITE OVDJE I POGLEDAJTE GOL ATIEMWENA!

69' - nova majstorija Marcusa Berga i novo izjednačenje! Šveđanin je u kaznenom prostoru sjajno izvrtio Lauritsena i potom savršeno servirao loptu sunarodnjaku Claessonu, koji nije imao težak posao. Livaković potpuno nemoćan...

KLIKNITE OVDJE I POGLEDAJTE GOL CLAESSONA!

63' - prva izmjena Zorana Mamića, izlazi Lovro Majer, u igri je Ijayi Atiemwen!

59' - Marcus Berg majstorski zabija, ali Dinamo spašava zaleđe! VAR potvrđuje odluku pomoćnog suca, ostaje prednost Dinama, ali Rusi silno prijete izjednačenjem...

56' - u prvom idućem napadu Krasnodar je imao veliku šansu za izjednačenje, ali je udarac Smolnikova izvrsno 'skinuo' Livaković, a potom je Wanderson s dva metra glavom promašio prazan gol!

54' - GOOOOL, DINAMO OPET VODI! Gorodov je prvo obranio slobodnjak Oršića, zatim je centaršut Theophilea skrenuo u korner, a onda katastrofalno pogriješio, na Oršićev ubačaj odletio je u prazno, pa je Petković na drugoj stativi mirno gurnuo loptu u mrežu!

KLIKNITE OVDJE I POGLEDAJTE DRUGI GOL PETKOVIĆA!

50' - nakon kornera Krasnodara otvorila se kontra Dinama, Oršić i Majer su išli 'dva na jedan', ali Mislavovo dodavanje za Lovru nije bilo precizno... Šteta, nudila se velika prilika!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Kod domaćih je ušao 11 milijuna eura plaćeni Brazilac Wanderson, koji zbog oporavka od ozljede nije spreman za 90 minuta. Ali, za jedno poluvrijeme očito jest...

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

45' + 1 - nova velika šansa Dinama! I opet Ademi nakon briljantne minijature Petkovića, ali sjajno brani Gorodov!

45' - obrana Krasnodara vrlo je ranjiva nakon prekida, sada su nakon Oršićevog kornera ostavili Ademija nečuvanog, ali nije Dinamov kapetan dobro zahvatio loptu...

42' - Krasnodar je sve opasniji, dijelom i zbog prilične zbunjenosti Dinamovih obrambenih igrača. Nakon puno odbijanja po gostujućem šesnaestercu Claesson je pucao, lopta je nekog pogodila na putu prema Livakoviću i, srećom, otišla malo kraj gola...

36' - nakon kornera Majera, Lauritsen je ostao sam na desetak metara od suparničkog gola, ali Danac nije dobro pucao glavom...

28' - GOL KRASNODARA, KAZNA JE STIGLA TRI MINUTE KASNIJE! Na jednu ubačenu loptu loše je reagirao Gvardiol, umjesto da loptu glavom izbije u korner odlučio ju je vratiti u srce kaznenog prostora, ravno na nogu opasnom švedskom centarforu Bergu koji iz prve zakucava pod prečku nemoćnog Livakovića!

KLIKNITE OVDJE I POGLEDAJTE POGODAK BERGA!

25' - KAKVA ŠANSA ZA 0:2! Nova kontra Dinama, Olsson je 'prodao' loptu, Ademi pokrenuo protuudar, proigrao Oršića, koji odlično vraća za kapetana, koji izbija sam pred Gorodova, ali ruski vratar u padu brani taj udarac. Mogao je Kranodar u manje od pola sata biti potpuno dotučen...

15' - GOOOOL! Dinamo vodi! Petković je na centru klizećim startom odnio loptu Vilheni, Majer je odmah odigrao na krilo za Ivanušeca, koji je uletio u kazneni prostor i opalio ljevicom. Gorodov je kratko odbio loptu, skočio je Jakić, lopta je stigla do Petkovića koji je glavom šalje u mrežu domaćeg vratara, koji je pritom u nespretnoj intervenciji pogodio u glavu Dinamovog strijelca. Bez posljedica za Brunu!

KLIKNITE OVDJE I POGLEDAJTE POGODAK PETKOVIĆA!

10' - prvak Hrvatske zasad je bolja i opasnija momčad, u nekoliko je akcija nedostajao tek završni pas da se kreira opasnost pred domaćim golom. S druge strane, Kranodar je ofenzivno, barem zasad, poptuno bezopasan.

2' - prvi korner za Dinamo, lopta se odbila do Ivanušeca, koji puca sa 20-ak metara, ali pogađa Lauritsena od kojeg se lopta odbija u gol aut.

1' - Utakmica je počela.

------------------------------------------

Uoči utakmice:

18:50 - Kristoffer Olsson, Marcus Berg i Viktor Claesson, trojica su Krasnodarovih Šveđana, među najvećim su prijetnjama Dinamu. Idući tjedan vratit će se u Zagreb nakon nešto više od četiri mjeseca. Naime, sva trojica sudjelovali su u porazu Šveđana (2:1 za Hrvatsku) u Ligi nacija u listopadu. Marcus Berg bio je strijelac za 1:1, Olsson je odigrao čitavu utakmicu, dok je Claesson ušao u 65. minuti. U uzvratu u Švedskoj (2:1 za domaćine) opet su Berg i Olsson igrali u prvih 11, Claesson je ušao s klupe.

18:42 - Ovo je deseti put da neki hrvatski klub u sklopu europskih kupova gostuje kod ruskog kluba. Hrvati imaju tek jednu pobjedu, ali nikad hrvatski klub u nokaut-fazi europskih kupova nije uspio izbaciti ruskog predstavnika. A bilo je dosad sedam pokušaja... Taj jedini trijumf ostvario je Varteks 1999. godine, pobijedivši domaći Rostelmaš 1:0. Pobijedili su Mumlek i društvo i - ispali iz Intetoto kupa jer su Rusi prvi meč u Varaždinu dobili 2:1.Varteks je i tri godine ranije za suparnika imao Ruse. Bolji je u 1. kolu također ugaslog Kupa pobjednika kupova 1996. bio Lokomotiv Moskva, koji je u prvom dvoboju kod kuće slavio s 1:0, tako da je Varaždincima 2:1 slavlje u uzvratu donijelo samo častan oproštaj od Europe.

Prvo gostovanje hrvatskog kluba u Rusiji, dijelu tadašnjeg SSSR-a, ostvario je Hajduk u rujnu 1984. godine u 1. kolu Kupa kupova. Dočekao ga je Dinamo u Moskvi i slavio s 1:0. Nadali su se Splićani da bi u uzvratu mogli okrenuti rezultat u svoju korist, ali doživjeli su težak udarac. Dinamo Moskva pokorio je Poljud s čak 5:2, briljirao je trostruki strijelac Valerij Gazajev.

Splitski klub novi je pokušaj imao 12 godina kasnije, kad mu je suparnik u Kupu UEFA bio Torpedo Moskva. Hajduk je u prvoj utakmici u Splitu slavio s 1:0, no u uzvratu je izgubio s 0:2. Zanimljivo je da je u Moskvi tog istog 20. kolovoza 1996. igrala i Croatia, kako se u to vrijeme zvao današnji Dinamo. I momčad Otta Barića u glavni grad Rusije je donijela prednost, protiv Spartaka je slavila s 3:1 u Maksimiru, ali ni Modrima startna pobjeda nije bila dovoljna. I Spartak je kao i Torpedo slavio s 2:0.

Osam godina kasnije Spartak je s Kamen Ingradom igrao u Intertoto kupu i nije imao većih problema. Snažna momčad sve je u 2. kolu riješila 3. srpnja 2004. u Moskvi pobjedom od 4:1 te je potom i u uzvratu u Velikoj upisala rutinskih 1:0. Slaven Belupo je 2008. u 1. kolu Kupa UEFA pružio lijep otpor moskovskom CSKA-u, ali je Mile Petković ipak morao potpisati dvije kapitulacije. Uslijedila su dva poraza Hajduka od Zenita u skupini EL 2010. , a kraj crnog niza Hrvata protiv Rusa došao je prošle jeseni, opet u euroligaškoj skupini. Dinamo je prvo ostao neporažen u Moskvi, pa u Zagrebu CSKA svladao s 3:1.

18:27 - Modri su svojim uspješnim nastupima u Europskoj ligi skoro uhvatili cifru od 10 milijuna eura. Sad je prilika da se cifra podeblja. Ako Dinamo s Mamićem ponovi uspjeh koji je prije dvije godine postigao s Bjelicom i prođe prvu nokaut-rundu Europa lige osvojit će još 1,1 milijun eura. Eventualni prolazak u četvrtfinale donosi dodatnih 1,5 milijuna eura i tako dalje...

18:13 - završena je prva utakmica šesnaestine finala Europske lige. Dynamo je u Kijevu ugostio belgijski Club Brugge i poveo u 62. minuti pogotkom Buyalskyja, pet minuta kasnije konačnih 1:1 postavio je Mechele.

18:00 - Brazilac Wanderson jedna je od važnih napadačkih igala Krasnodara, najbolje se snalazi na desnom krilu. Da nije bio ozlijeđen, bio bi sigurno u prvih 11 protiv Dinama, ovako je šansu dobio Šapi Suleymanov. A Wanderson je već igrao protiv Dinama i loše prošao. Naime, on je bio dio momčadi Red Bull Salzburga koju su Modri, pomalo i neočekivano, izbacili u ljeto u 2016. na putu do Lige prvaka. U Zagrebu je bilo 1:1, Wanderson je tada asistirao strijelcu Lazaru, a u Salzburgu je Dinamo nakon produžetaka pobijedio 1:2 i prošao u Ligu prvaka. I u uzvratu je Wanderson bio starter.

17:50 - Ovako izgleda super moderna arena u Krasnodaru koji sat prije utakmice. Unatoč polarnoj hladnoći teren je grijan, neće biti problema što se toga tiče, dopušten je ulazak više oko deset tisuća navijača:

17:40 - Dinamo kreće u očekivanom sastavu, u odnosu na derbi s Osijekom nema tek Bartola Franjića umjesto kojeg kreće Kristijan Jakić. Krasnodar kreće bez tri važna ozlijeđena igrača - prvog golmana, lijevog beka Ramireza i krilnog napadača Wandersona.

Linker
27. srpanj 2024 01:49