Dinamo - Rapid

 RONALD GORŠIĆ/CROPIX
SLAVLJE MODRIH

Video: Briljantni Petković, Andrić zabio prvi gol u Europi, točku na i stavio veliki Dinamov talent

Ako za tri tjedna u Zagrebu prvak Hrvatske pobijedi Genk, proljeće u Europi bit će osigurano
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji list/Sportske novostiObjavljeno: 04. studeni 2021. 23:04

DINAMO - RAPID 3:1 (Petković 12', Andrić 34', Šutalo 83' / Knasmüllner 8')

Maksimir. Gledatelja 7835. Sudac: John Beaton (Škotska). Pomoćnici: Stewart i Mulvanny. Četvrti sudac: Munro. VAR: Peter Bankes (Engleska). AVAR: Davies.

DINAMO: Livaković - Moharrami (od 89. Ristovski), Šutalo, Theophile-Catherine, Franjić - Gojak, Mišić - Ivanušec (od 73. Menalo), Petković, Oršić (od 89. Špikić) - Andrić (od 79. Bulat). Trener: Damir Krznar.

RAPID: Gartler - Aiwu, Hoffmann, Moormann (od 21. Querfeld), Ullmann - Grahovac (od 81. Bošnjak), Ljubičić - Arase (od 46. Schick), Knasmüllner, Grüll (od 69. Ballo) - Kara (od 69. Kitagawa). Trener: Dietmar Kühbauer.

Žuti kartoni: Theophile-Catherine (44, preoštar start).

Plavi pakao progutao je zelene bečke dječake! Na proslavi 35. rođendana Bad Blue Boysa Dinamovi su nogometaši uzvratili Rapidu za poraz u Beču, 3-1, preokretom koji su pogocima potpisali Bruno Petković i Komnen Andrić, "desetka" i "devetka" te u završnici Josip Šutalo. Hrvatski prvak je tako ostao drugoplasirani u skupini H i nadvisi li Genk također u Maksimiru za tri tjedna osigurat će "proljeće" u Europskoj ligi.

>>> VODEĆI POGODAK AUSTRIJANACA POGLEDAJTE OVDJE

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Damir Krznar je jedinu dvojbu koju je imao riješio u korist Sadegha Moharramija, kako smo i pretpostavili. Dietmar Kühbauer je u Zagreb došao bez Crnogorca Filipa Stojkovića, pa je Aiwu bio desni bek, morao je nastupiti i Hofmann ozlijeđenog nosa (s maskom), a u postavu je upao 20-godišnji Martin Moormann, koji igra za drugu momčad u drugoj austrijskoj ligi, a tek je u prošlom kolu prvenstva nastupio i to ušavši u 86. minuti. Umjesto ozlijeđenog Grka Fountasa startao je Knasmüllner, a ne "desetka" Thierno Ballo. Iako su na početku stali u 5-4-1, bila je to 4-2-3-1 formacija gostiju, no u otvaranju je opet lijevi bek Ullmann odlazio visoko. Međutim, u 19. minuti sudarili su se Aiwu i Moormann, potonji nije mogao nastaviti i zamijenio ga je 17-godišnji, 190 cm visoki Leopold Querfeld. Debitant u prvoj momčadi općenito. Bila je to prilika Dinamu koju nije smio propustiti…

>>> IZJEDNAČUJUĆI POGODAK PETKOVIĆA POGLEDAJTE OVDJE

Gosti su bolje počeli, visokim pritiskom zbunili domaće, a već u 9. minuti poveli. Robert Ljubičić je iznio loptu i dao okomicu prema Knasmüllneru, Franjić je zaboravio izaći na zaleđe i Austrijanac je od vratnice pogodio za 0-1. Dinamo je brzo izjednačio, prva ozbiljna akcija, odigravanja otprve, Theophile, Oršić, Mišić, Oršić, Andrić, Oršić, nabacivanje na drugu vratnicu, Petković glavom za 1-1.

Malo pomalo "modri" su preuzimali inicijativu, stezali obruč, pogotovo nakon prisilnih promjena u zadnjem redu gostiju. U 32. minuti Oršić je iz kornera gađao kao nedavno u Bijelom Brdu, ali 10 centimetara neprecizno. I onda, na isteku 34. minute, baš prije početka koreografije na sjevernoj tribini u povodu 35. rođendana Bad Blue Boysa, Petković je potezom "a la Niko Kranjčar" zadržao loptu, pa uposlio Franjića koji je natrčavao iz drugog plana lijevo, ovaj je ušao u 16-erac, dao paralelu po zemlji, Komnen Andrić je bio gdje treba, dobro se zagradio ispred Querfelda i postigao svoj prvi europski gol za Dinamo! Vodstvo 2-1 u najbolji trenutak za delirij na tribinama! Dva udarca na vrata, dva gola, plus onaj treći za malo neprecizan Oršićev iz kuta…

>>> POGODAK ANDRIĆA I FENOMENALNU DINAMOVU AKCIJU POGLEDAJTE OVDJE

image
DAMIR SENCAR Afp

U 2. poluvrijeme gosti su krenuli sa Schickom umjesto Arasea, kaznio ga je trener zbog puštanja Franjića. "Modri" su se trudili držati "zeleno-bijele" što dalje od svojih vratiju, strpljivo gradili napade i čuvali loptu. U 63. minuti Oršić je iz slobodnog udarca s desne strane pucao pokraj živog zida i pogodio - vratnicu! U 69. minuti Kühbauer je napravio još dvije zamjene, uveo svježe ofenzivce, Balla i Japanca Kitagawu. Napali su sad Bečani ozbiljnije, morao je Krznar reagirati izmjenama i u 73. minuti uveo krilo Menala umjesto veznog Ivanušeca, kojem je ovo bio 100. nastup u plavom dresu. Išli su, dakle, domaći, na vrebanje kontri očekujući potpuno otvaranje gostiju. Menalo je u fazi defenzive morao zatvarati sad već potpuno ofenzivnog Ullmanna.

Bilo je nekoliko opasnih situacija iz igre i prekida pred Livakovićem, no dočekali su i domaći svoj prekid. Marko Bulat, koji je zamijenio Andrića, izveo je slobodni udarac kao nekad u Šibeniku, na drugoj vratnici najviše je skočio Šutalo i glavom pogodio dalji kut za 3-1.

>>> POGODAK ŠUTALA POGLEDAJTE OVDJE


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je! Dinamo je ostvario pobjedu od 3:1 i tako se vratio na drugo mjesto u skupini Europske lige.

90+2' Nova vratnica! Menalo je gađa, na Špikićev ubačaj! Okvir vrata još jednom spašava Rapid.

89' Izlaze Moharrami i Oršić, a u igru će Ristovski i Špikić.

87' Jedanaesterac? Oršić je rukom odgurnut, napravio je očit prekršaj Querfeld, ali Beaton kaže - ništa. Niti VAR nije reagirao.

83' GOOOOL! Šutalo zabija za 3:1. Iz slobodnog udarca s desne strane Bulat je ubacio na drugu stativu, Šutalo se naklonio i poslao loptu u suprotan kut Gartlerovog gola.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

>>> POGODAK ŠUTALA POGLEDAJTE OVDJE

81' Livaković! Imao je sada Kitagawa priliku, no uspio je to Dinamov vratar odbiti u korner. Schick je to ubacio... Evo i posljednje promjene kod Rapida, umjesto Grahovca ulazi Denis Bošnjak.

79' Izlazi sada i Komnen Andrić uz pljesak maksimirskih tribina. Na njegovo mjesto ulazi Marko Bulat. Petković će sada igrati u vršku napada.

76' Drugo poluvrijeme je generalno nešto slabije po broju prilika i samom intenzitetu igre. Pokušavaju Modri podložiti igru svojim nastojanjima, a to je - potpuno pozitivan rezultat u današnjem dvoboju.

73' Prva Krznarova promjena. Umjesto Luke Ivanušeca ulazi imenjak mu Menalo.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

72' Mogu Modri izdržati u istom ritmu u 70 minuta. Imaju li dovoljno energije za završnicu dvoboja? Rapid će sada imati udarac iz kuta, malo su stisnuli Austrijanci.

70' Dvije promjene kod Rapida. Ulaze Ballo i Kitagawa, izlaze Grüll i Kara.

68' Zanimljivo, ništa još nije mijenjao Damir Krznar, a sada se polako počinju otvarati i gosti. Ljubičić je zaprijetio, ali Livaković i Theophile neutralizirali su tu prijetnju.

65' Na Maksimiru je danas prisutno 7.835 gledatelja, službeni je to podatak kojeg su upravo objavili iz Dinama.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

63' Stativa! Kako je ovo bilo blizu! Mislav Oršić iz slobodnog udarca, preko živog zida, ali trese se okvir gola, ne i mreža.

60' Po ljestvici uživo - Dinamo je trenutno na šest bodova, dva više od trećeplasiranog Genka uoči međusobnog dvoboja u Maksimiru.

58' Dok je utakmica u mirnijoj fazi, na prikazanom u prvom satu igre odajmo priznanje Bruni Petkoviću. Strijelac prvog i predasistent u krasnoj akciji za drugi pogodak Modrih večeras.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

56' Nema izglednijih prilika u nastavku, ali i dalje stoji ona po kojoj Modri imaju prednju poziciju. Kako u rezultatskom, tako i u smislu same igre, ponašanja na terenu. Nemaju Austrijanci rješenja prema naprijed.

53' Strašan centaršut Mišića nakon lijepe Moharramijeve lopte, išlo je to na peterac gdje u zadnji trenutak ispred Andrića čisti Querfeld.

52' Još jedan podsjetnik na sjajan transparent Bad Blue Boysa koji je prekrio čitavu sjevernu tribinu Maksimira.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

50' Dinamo sada suvereno vlada igrom, Oršić je opet poslao na lijevu stranu i Franjića. čiji je centaršut bio malko prejak za Gojaka.

48' Andrića je sada Querfeld povlačio za ruku, za dres, ali škotski sudac Beaton ni sada se nije oglašavao. Možda se i s pravom bunio Dinamov napadač i jedan od dva strijelca...

46' Kreće nastavak dvoboja. Bit će i kojekakvih izmjena, a ono što je najvažnije jest da Bruno Petković nije ozlijeđen. Umjesto Arasea kod domaćih ulazi Schick.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

POLUVRIJEME: Ostaje 2:1 za Dinamo nakon prvih 45 minuta. Nije dobro krenulo, ali golom i (pred)asistencijom Petkovića stvari su se preokrenule u korist Modrih.

44' Theophile je sada zaradio žuti karton, a iz slobodnog udarca Rapid je umalo izjednačio. Livaković je izašao s gola i umalo ostao šokiran. Kara je tukao iz blizine, ali je samo srećom promašio.

43' I dalje traje razvijanje impresivnog transparenta BBB-a! Tribine su i eruptirale u pravom trenutku, baš nakon Andrićeva gola za veliki preokret.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

41' Ulazimo polako u završnicu prvog dijela. Komnen Andrić zabio je pet pogodaka u svojih posljednjih sedam utakmica! Malo činjenica...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

39' Pokušaj Ullmanna nakon Grullovog kornera za goste, odlazi ovo pored vrata Livakovića.

36' Evo Dinamovog transparenta za rođendan! Pao je pogodak pa je i sama izvedba kasnila jednu-dvije minute, ali izgleda impoznantno...

34' GOOOOOOL! Petković za Franjića na lijevu stranu, a ovaj u sredinu gdje Andrić pogađa za 2:1. Kakav pas Brune Petkovića na Franjića... Ovo vrijedi vidjeti nekoliko puta!

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

>>> POGODAK ANDRIĆA I FENOMENALNU DINAMOVU AKCIJU POGLEDAJTE OVDJE

33' Oršić! Još jednom, gotovo na isti način kao protiv BSK u Kupu. Iz kornera prema golu. Ovoga puta nije ušlo, ali bilo je jako, jako blizu.

31' Sve su samouvjereniji u govoru tijela, opušteniji u igri i dodavanjima nogometaši Dinama. Aiwu je sada oštrim startom prema Petkoviću dao naznačiti da Rapidova obrana neće popuštati...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

28' Oršić sada daje za Franjića na lijevu stranu, a ovaj se odmah odlučuje na ubačaj. Imao je mjesta, mogao i krenuti okomito, no njegovu je rano poslanu loptu lako pokupio vratar Gartler.

26' Raspoloženo danas djeluju Oršić i Petković, maločas je Oršić nakon jedne svijeće uspio gurnuti suparniku loptu kroz noge. Kakva je to minijatura bila... Tražili su nakon toga Dinamovi igrači igranje rukom Aiwua, nije se oglašavao škotski sudac Beaton.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

24' Brzo je Dinamo prenio loptu na Oršićevu, lijevu stranu no tamo je hrvatski reprezentativac ostao u nedopuštenoj poziciji.

21' Ne može nastaviti Moormann zbog ozljede glave, na njegovo mjesto ušao je Querfeld.

20' Novi dobar dolazak Dinamovih igrača pred gol Gartlera. Franjić, Oršić i Petković kombinirali su po lijevoj strani na malom prostoru, no raščistila je to obrana gostiju.

17' Uh, kakav sudar glavama Aiwua i Moormanna, puno je krvi na glavi potonjeg, vjerojatno će biti potrebna izmjena.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

14' Strašnu akciju Oršića i Petkovića pogledajte nešto niže. Sjajna vijest za Krznara je povratak u golgetersku formu njegova glavnog igrača.

12' GOOOOOL! Bruno Petković za 1:1. Ali, pola posla napravio je Mislav Oršić! Odigrao je dva dupla pasa sa Andrićem pa onda ubacio u sredinu, a tamo je Petković glavom zabio za poravnanje.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

>>> IZJEDNAČUJUĆI POGODAK PETKOVIĆA POGLEDAJTE OVDJE

11' Nije ovo dobar početak za Modre, dogodila se ponovno pogreška u postavljanju Dinamovih igrača, Austrijanci su još jednom rano šokirali domaće,

8' GOOOOOL! Rapid vodi u Maksimiru! Knasmullner zabija za 0:1. Pogriješio je Franjić pri postavljanju zamke zaleđa, nije na vrijeme izašao... Ljubičić je poslao loptu za Knasmullnera koji vara Livakovića i zabija...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

>>> VODEĆI POGODAK AUSTRIJANACA POGLEDAJTE OVDJE

6' Uh, sada jedan malo teži prekršaj Arasea nad Franjićem. Dobio je po nogama Dinamov polivalentni igrač, ne bi bilo dobro da se još netko večeras ozljedi u redovima Modrih.

4' Krenula je i glasna navijačka podrška BBB-a, a Dinamo je u pritisku u svakom trenutku kada nema loptu u nogama.

2' Jedna nezgodna lopta išla je prema Knasmullneru, zatvorio je to Franjić na vrijeme. Očekuje nas, kako je krenulo, otvorena igra. S druge strane, ubačena je lopta na drugu vratnicu, Gartler je malko zaplivao, ali je uspio uhvatiti tu loptu uz pomoć suigrača.

21.00 Utakmica je počela!

>>> Problematika oko sastava / piše: Tomo Ničota

Damir Krznar uoči ove utakmice imao je najmanje dvojbi oko sastava od svih dosadašnjih europskih utakmica, barem se izvana tako čini izvana. Nema u prvih 11 velikih iznenađenja, možda je i jedini upitnik bio hoće li startati Ristovski ili Moharrami, Krznar se odlučio za Iranca. I, zapravo, potpuno ponovio startnih 11 iz utakmice s Goricom (2:0) otprije pet dana. Rijetko se događa da Dinamov trener u dvije utakmice zaredom izvede na teren isti sastav, sad se odlučio za tu opciju, očito, zadovoljan i siguran u svoju odluku nakon onoga što su Modri pokazali velikogoričkoj magli. Nije iznenađenje, pisali smo već u više navrata, niti što je na klupi utakmicu započeo Danac Rasmus Lauritsen, a umjesto njega u prvih 11 ušao Josip Šutalo. Mladi stoper svojim igrama u zadnje vrijeme 'natjerao' je Krznara da ga i u ovoj utakmici baci u vatru od prve minute.

U odnosu na prvu utakmicu u Beču, napravio je Krznar tri promjene, nema Ristovskog, Lauritsena i Menala, a igraju Šutalo, Moharrami i Andrić. Petković se vratio na poziciju 'desetke', ne igra, kao u Beču, nominalno, špicu. Komnen Andrić tako je, nakon tri godine od dolaska u Dinamo, prvi put postao starter u europskoj utakmici. Kad već govorimo o starterima, recimo da je Kevin Theophile-Catherine jedini igrač koji je u svih 12 europskih susreta ove sezone zaigrao od prve minute.

20.50 Očekuje nas večeras i posebna navijačka priča, budući da Bad Blue Boysi pripremaju sjajnu koreografiju za njihov rođendan...

20.45 U tijeku je zagrijavanje Dinamovih igrača za utakmicu.

image

Dinamovi igrači su na zagrijavanju

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

20.40 Završena je druga utakmica u Dinamovoj skupini, ondje su Genk i West Ham odigrali bez pobjednika, završilo je 2:2.

>>> VIŠE O TOM DVOBOJU PROČITAJTE OVDJE

20.25 Sve je spremno za ovaj vrlo važan dvoboj, pa i Dinamova svlačionica.

20.10 Pogled u blagajnu

​Dinamo je prije maksimirskog dvoboja s Rapidom na 12.164.000 eura zarade od UEFA-e, što je više od pet puta veća zarada od sva tri preostala hrvatska predstavnika u Europi zajedno. S tim je iznosom hrvatski prvak i trenutačno vodeća momčad Prve HNL na 35. mjestu po ovosezonskoj zaradi među svim klubovima. Uvjerljivo prvi je Bayern, koji je zaradio 62.087.000 eura, dok je prošlosezonski rekorder, govorimo samo o novcu od UEFA-inih nagrada, prvak Europe Chelsea sa zaradom od 110.821.368 eura.

U sezoni 2018./19. Dinamo je zaradio 15.612.816, u sezoni 2019./20. čak 28.153.568, a prošle sezone 13.064.648 eura. Pobjeda u skupini Europske lige donosi 630.000, remi 210.000, prvo mjesto u skupini 1,1 milijuna, a drugo 550.000 eura.

19.55 Ovako večeras izgledaju momci iz Rapida..

19.45 Zajednički ručak Dinama i Rapida

Nakon što su u srijedu zajedno, službeno otvorili teren 'Zlatko Kranjčar', delegacije Dinama i Rapida družile su se i na dan utakmice, na službenom ručku. Naravno, u ovom slučaju ipak manje formalnom, jer radi se o dva vrlo bliska kluba. Osim čelnika dvaju klubova na ručku su bili i sinovi dvojice proslavljenih i, nažalost preminulih, Rapidovih Hrvata, Niko Kranjčar i Otto Barić ml., koji su iz ruku Rapidovih ljudi na dar dobili dres sa svojim imenom i brojem 10. Naravno, sve ono što su njihovi očevi, Cico i Otto, ostavili u naslijeđe Rapidu i Dinamu bila je i jedna od glavnih tema tog službenog ručka.

19.40 Dakle, evo i Dinamovog sastava u taktičkoj postavci...

19.35 Stigli su sastavi! Kod Dinama, sve po najavama. Od prve minute kreću Petković, Oršić, Andrić, ali i Moharrami.

19.05 Iz austrijskih medija // piše: Tomislav Juranović / Jutarnji list

Red Lewandowskog, red Dortmunda, Haalanda, Xavija, pa - Pongračića, a tek onda Dinamo Zagreb.

Glavni austrijski dnevnik Kronen Zeitung nekoliko sati uoči utakmice Dinama i Rapida na Maksimiru ne pridaje veliku važnost tom dvoboju 4. kola Europske lige, tek nakon dubljeg traženja, nađu se tekstovi posvećeni večerašnjem ogledu.

A u njima su naglašene dvije stvari: prvo, Rapid je, prema pisanju tamošnjih autora, ali i izjavama aktera, u Zagreb doputovao prilično optimističan, te drugo, Dinamo tek sada Rapid shvaća ozbiljno...

"Zagrebački klub sada pokazuje mnogo više respekta prema Rapidu", započinje svoj najavni tekst iz Zagreba klupski kroničar Christian Reichel. "Korona divlja u Zagrebu, na stadionu se očekuje deset tisuća gledatelja, a Dinamo, očito, sada drugačije promatra svog suparnika", piše austrijski reporter, nagalašavajući odsustvo Ademija, Čopa i Jurića te upiruči prstom u, po njemu, glavnu opasnost Mislava Oršića, "kojeg već dulje vrijeme na oku drže Arsenal i Milan".

image

Mislav Oršić u Beču

DAMIR KRAJAC/CROPIX

U drugom tekstu nastavlja se dizati samopouzdanje gostiju:

"Rapid je stigao u Zagreb sa šest uzastopnih službenih utakmica bez poraza, a upravo je prije dva tjedna kontra Dinama pokazao najbolju partiju sezone.

- Dinamo je bio potpuno iznenađen našom partijom i sada nam želu uzvratiti, ali znamo što želimo. Očekujem intenzivnu utakmicu, i znam da ćemo morati pružiti jednaku dozu strasti, želje, volje i radnog momenta kako bismo iz ovog susreta izašli neporaženi, što je naš cilj - citiraju trenera Bečana Dietmara Kühbauera, koji ne može računati na opasnog napadača Fountasa, ali mu je na raspolaganju kapetan Maximilian Hofmann.

Ističu pritom i veznjaka Roberta Ljubičića, kojem dio rodbine živi u Zagrebu i bit će na stadionu.

"Zbog pravila, navijača Rapida neće biti na stadionu., no to ne obeshrabruje Rapidova sportskog direktora, Zorana Barišića...

- Dinamo je kod kuće jak i definitivno je favorit, ali vjerujem da imamo šanse. Ako se usudimo nešto učiniti, sve je moguće - zaključuje ovaj "rapidlerski" raport Zoran Barišić.

18.35: NK Dinamo iz sigurnosnih je razloga obustavio online prodaju ulaznica za utakmicu Dinamo - Rapid na servisu ulaznice.hr, a razlog tome je što su pojedini austrijski državljani počeli kupovati ulaznice online putem. Treba napomenuti kako je odlukom Uefe još ranije zabranjena kupovina ulaznica za gostujuće navijače zbog kazne iz ranijih susreta. Ulaznice za utakmicu mogu se kupiti odsad jedino na ticket pointu kod stadiona i to do 21.45 sati.

Linker
23. travanj 2024 19:56