ISABEL INFANTES/PA IMAGES/PROFIMEDIA Isabel Infantes/Pa Images/Profimedia
NEREDI UOČI FINALA EL

VIDEO: Čak 150.000 Škota i Nijemaca preplavilo Sevillu, nakon večeri divljanja i razbijanja - pjesma i navijanje

Zahuktava se atmosfera uoči velikog finala Europske lige između Glasgow Rangresa i Eintrachta
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 18. svibanj 2022. 18:26

Navijači oba finalista preplavili su ulice andaluzijske Seville, a otočki mediji pišu da je u gradu oko 100.000 Škota i 50.000 Nijemaca.

Osim na travnjaku, finale Europske Lige između Eintrachta iz Frankfurta i Glasgow Rangersa nosi je u sebi i veliki navijački dvoboj Nijemaca i Škota. I dok su pristalice škotskog prvaka bili u velikoj većini miroljubivo orijentirani i skloni prrvenstveno dobrom provodu u andaluzijske prijestolnici navijači Eintrachta pokazali su i ovog puta kako osim po velikoj brojnosti želi zadržati i "visoku reputaciju u huliganskom svijetu".

Španjolska policija najavila je da u Sevilli očekuje nerede s obzirom na količinu alkohola, ali puno više i činjenice da će se na jednom mjestu našlo čak 150 tisuća navijača oba kluba. Iako iz Glasgow Rangersa istaknuli da su prodali oko 10 tisuća karata za svoje navijače, deset puta više navijača Protestanata stiglo je u Sevillu, od kojih velika većina fanova nije imala osiguranu ulaznicu za finale. Navijači škotskog prvaka koji nisu nabavili ulaznicu mogli su finale gledati na drugom mjestu u Sevilli, stadionu La Cartuja na kojem svoje utakmice igra i reprezentacija Španjolske. Već do utorka iz pravca Glasgowa u Sevillu je organizirano je više od 400 navijačkih letova uz nastavak sličnog scenarija na dan odigravanja finala. Jedan navijač Glasgow Rangersa stigao je u Sevillu iz Sydneyja, na putu proveo 40 sati i ulaznicu platio 1.600 eura. Iako je na ulicama Seville mir održavalo više od 5000 policajaca navijački okršaji nisu izostali.

Večer prije finala 200-injak maskiranih huligana iz Frankfurta gađalo je bakljama a potom i napalo pristalice škotskog prvaka. Policija u Sevilli uspjela je pravovremenom reakcijom spriječiti teže posljedice a u spomenutom okršaju jedan škotski navijač je zadobio ozljede glave. Eintracht iz Frankfurta je veliki klub ne samo u njemačkim okvirima, a u ovogodišnjoj sezoni Europske lige pristalice njemačkog velikana posebno su briljirale na gostovanu u Barceloni kada je kroz katalonsku prijestolnicu marširalo gotovo 30 tisuća njemačkih navijača koji su na Camp Nou svojom pojavom šokirali igrače i čelnike Barcelone.

Oko 50 tisuća navijača njemačke momčadi nalazilo se u Sevilli a s obzirom da je kapacitet stadiona Sanchez Pizujan 42.700 gledatelja, više od 100 tisuća navijača obije momčadi moralo je finale gledati na nekoj drugoj lokaciji u Sevilli.

Jedan od najboljih igrača Glasgow Rangersa Alfredo Morelos neće moći zbog zbog ozljede nastupiti u finalu, ali zato se na ulicama Seville itekako dobro provodio uz mnogobrojne škotske navijače koji su ipak bili dosta brojniji nego njihovi njemački suparnici...

Navijači Rangersa zaposjest će veći stadion u Sevilli

Kapacitet stadiona u Sevilli na kojem se igra finale Europske lige, Ramon Sanchez Pizjuana je 42.700 gledatelja. Prema nekim najavama, navijači Rangersa, kojih u gradu ima 100 tisuća, dobili su samo 9.500 ulaznica za finale. Svi oni koji ne budu mogli na stadion ili nemaju kartu za utakmicu, moći će istu pogledati na La Cartuji, većem stadionu koji prima 57 tisuća ljudi. Tamo je odigrano finale Kupa UEFA-e 2003. u kojem je Porto dobio Celtic.

image

Glasgow Rangers' supporters gather on a square ahead of the Europa League final football match between Eintracht Frankfurt and Glasgow Rangers, in Seville on May 18, 2022. (Photo by JAVIER SORIANO/AFP)

JAVIER SORIANO Afp
image

Glasgow Rangers' supporters cheer at a restaurant's terrace ahead of the Europa League final football match between Eintracht Frankfurt and Glasgow Rangers, in Seville on May 18, 2022. (Photo by JAVIER SORIANO/AFP)

JAVIER SORIANO Afp
image

Eintracht Frankfurt's supporters cheer on a restaurant's terrace ahead of the Europa League final football match between Eintracht Frankfurt and Glasgow Rangers, in Seville on May 18, 2022. (Photo by JAVIER SORIANO/AFP)

JAVIER SORIANO Afp

Linker
24. travanj 2024 21:37