Slavlje Seville

 ATTILA KISBENEDEK Afp
KAKVA ZAVRŠNICA

VIDEO: Gotovo je! Sevilla slavi nakon drame nad dramama, Ivan Rakitić s kapetanskom vrpcom opet na vrhu

Raketa je odigrao sjajan susret i doveo Andalužane do novoga pokala Europske lige!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. lipanj 2023. 00:06

SEVILLA - ROMA 1:1 (Mancini 55. ag./Dybala 35.) (4:1)

BUDIMPEŠTA Stadion Ferenc Puskas. Gledatelja: 60.000. Sudac: Anthoy Taylor (Engleska).

JEDANAESTERCI: 1:0 – Ocampos, 1:1 – Cristante, 2:1 – Lamela, Mancini – obranio Bono, 3:1 – Rakitić, Ibanez – vratnica, 4:1 – Montiel.

SEVILLA: Bono – Jesus Navas (od 95. Montiel), Balde, Gudelj (od 120. Marcao), Alex Telles (od 95. Rekik) – Fernando (od 120. Jordan), Rakitić – Ocampos, Oliver Torres (od 46. Suso), Gill (od 46. Lamela) – En-Nesyri.

ROMA: Rui Patricio – Mancini, Smalling, Ibanez – Zeki Celik (od 91. Zalewski), Cristante, Matić (od 120. Bove), Spinazzola (od 106. Llorente) – Pellegrini (od 106. El Shaarawy) – Dybala (od 68. Wijnaldum), Abraham (od 75. Belotti).

Sevilla je potvrdila krunu vladara Europske lige, u trileru je udarcima s bijele točke po sedmi put osvojila ovo natjecanje, Ivan Rakitić ima drugi put tu krunu jer bio je s njima i 2014. godine. I tada s Benficom, i sada, slavili su udarcima s bijelle točke. Ovaj put nisu odigrali sjajnu utakmicu, nedostajo je ideje i završnih rješenja za stvaranje šansi, no Roma je imala tragičara Gianlucu Mancinija što im je itekako pomoglo.

Ivan Rakitić bio je os oko koje se vrtio značajan komad utakmice, dobro i loše za Sevillu. Izgubio je duel s Cristanteom, u kojem se više uzdao u suce da će mu dati prekršaj nego što se borio, pa kad su ostali šutjeti Roma je preko Dybale povela. Njegov je udarac s preko dvadeset metara ljevicom pogodio vratnicu u dvostrukoj sreći za Rimljane jer odbijena lopta za koji centimetar "promašila" je golmanovu petu te se odbila van, a ne u mrežu. Sudjelova je kod autogola za 1:1, dobio žuti karton u 65. minuti, tada je napravio prekršaj, izvodio kornere, a ostao je uskraćen za jedanaesterac u igri jer engleski sudac Taylor ga je svirao, da bi ga nakon pogleda na snimku poništio. Zabio ga je u raspucavanju i poslao poljubac oduševljenim navijačima i ima što slaviti, stavio je još jedan prekrasan šlag na tortu velike karijere.

image
VLADIMIR SIMICEK Afp

Iako su Sevillini navijači čarali transparentom "Imperium nostrum" zazivajući potvrdu da je Europska liga njihov carstvo, Roma je u Budimpešti bila odlučna odigrati najbolju utakmicu još od Uskrsa i za nekoliko postataka bila je opasnija. Međutim, finale Europske lige zaslužuje kvalitetniji nogomet, navijaču sudionika grizli su nokte, a neutralni promatrači nisu uživali. Zato im je priređen triler na kraju.

Prvu veliku šansu imala je upravo rimska momčad u 12. minuti, ali Bono je obranio loš udarac Spinazzole. Lijevi bočni našao se sam pred golom na desetak metara na izvrstan pas Zekija Celika. Vučica je i potom davala ritam igri, no sve 35. minuti više je bilo nervoze i prenapadne poze igrača-glumaca kakvih kod Talijana i Španjolaca nikad nije manjkalo, nego kvalitetnog nogometa. Tada je Rakitić nježno ušao u duel s Cristanteom koji se poslužio i rukama, no suci su mu dali zeleno svjetlo. Dok su oni stali Mancini je uposlio Dybalu koji izlijeće u šansu i zabija. Nije bio posve spreman, no Argentinac je pokazao što zna.

image
ODD ANDERSEN Afp

Tek u 43. minuti Fernando je nešto opasnije zaprijetio, golu Rome, iako ni tada Rui Patricio nije morao braniti. Na ubačaj Rakitića iz kuta pucao je glavom preko gola, da bi u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena Rakitić ljevicom zatresao vratnicu.

Sevilla je bila prisiljena dodati gas, je li Jose Mourinho svjesno povukao Vučicu ili su ih suparnici zbili, no nakon gola Rimljana igrala se drugačija utakmica. Sevilla je počela stvarati šanse da bi u 55. minuti autoglom Gianluce Mancinija poravnala. Radilo se o akciji dvojice kapetana, Rakitić je dao desno za Jesusa Navasa na čiji centaršut stoper usmjerava loptu u vlastitu mrežu.

Roma je s vremenom dolazila do daha te je u 67. minuti nakon slobodnog udarca kreirala gužvu iz koje ni Smalling niti Ibanez nisu uspjeli svladati Bona.

Dramu u 76. minuti izazvali su Ocampos koji se dobro bacio i Ibanez koji je neoprezno ušao u duel, sudac Tayor svirao je kazneni udarac, ali eksplodirala je Romina publika kad ga je poništio na intervenciju VAR-a. Taylor je imao tešku utakmicu jer na obje strane radile su pritisak. Tenzije su bile maksimalne, mahao je žutim kartonom kao dirigent palicom (12 puta), no crveni nije dao. Jobovsko strpljenje ima taj čovjek, premda mu neke odluke nisu bile dobre, VAR mu je kvalitetno asistirao.

image
JOE KLAMAR Afp

Roma je mogla zabiti u 83. minuti, Pellegrini je iz slobodnog udarca našao samog Belottija koji u padu nije zabio. Sevilla je angažiranije ganjala pogodak za pobjedu, Roma je čekala, zatvarala i tražila šansu iz svojih rjeđih napada, ali puno se griješilo u dodavanjima, postavljanjima, visjelo je u zraku hoće li odlučiti dobar potez, akcija ili kiks, da bi to učinili jedanaesterci. U sudačkoj nadoknadi vremena En-Nesyri je pucao glavom preko gola... Potom je Rui Patricio obranio udarac Susa, a Fernandno šutirao kraj vrata, u produžetku praktično ništa bitno nije dogodilo sve do jedanaeste minute druge dionice produžetka kad je Smalling pogodio gredu po centaršutu iz kornera. Nakon toga ostali su samo penali.


CIJELU SERIJU JEDANAESTERACA POGLEDAJTE OVDJE.

IZJEDNAČUJUĆI POGODAK SEVILLE POGLEDAJTE OVDJE.

VODEĆI POGODAK ROME POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

GOTOVO JE, SEVILLA JE SLAVILA U LUTRIJI JEDANAESTERACA!!!

4:1 - U ponovljenom pokušaju zabija Montiel! SEVILLA SLAVI NOVU TITULU EUROPSKE LIGE!!!

X - Montiel ne uspijeva zabiti, brani Rui Patricio! Kakva drama... ALI PONOVIT ĆE SE PENAL! RUI PATRICIO PRERANO JE IZAŠAO S CRTE...

X - Promašuje i Ibanez, pogađa vratnicu!

3:1 - SIGURAN JE IVAN RAKITIĆ! MAJSTOREEEE!!!

X - Tragičar je Mancini! Prvo je postigao autogol, a sada mu je i Bono obranio jedanaesterac!

2:1 - Precizan je i Lamela iako ga je ‘pročitao‘ Rui Patricio...

1:1 - Pogodio je Bono stranu, ali dobro je Cristante naciljao u kut!

1:0 - Pogađa Ocampos za Sevillu!

image
ODD ANDERSEN Afp

KRAJ PRODUŽETAKA! ODLUKA O POBJEDNIKU EUROPSKE LIGE PAST ĆE NAKON LUTRIJE JEDANAESTERACA!!!

120.+11. - TRESE SE GREDA! Smalling je najviše skočio i pogodio okvir gola!

SMALLINGOVU GREDU POGLEDAJTE OVDJE.

120.+10. - Ocampos zbog faula na Ibanezu dobiva žuti karton. Malo je igre u ovoj završnici, a mnogo prekršaja.

image
JOE KLAMAR Afp

120.+8. - Nemanja Gudelj zbog ozljede neće dočekati kraj susreta, zamijenit će ga Brazilac Marcao. Također, umjesto Fernanda kojega muče grčevi ulazi Joan Jordan.

120.+4. - Žuti karton Gonzalu Montielu zbog faula.

image
FERENC ISZA Afp

120.+1. - Joan Jordan na klupi Seville dobio je žuti karton zbog verbalnog okršaja s Joseom Mourinhom - dakako, ‘požutio‘ je i prgavi Special One.

120. - Igrat će se čak šest minuta sudačke nadoknade zbog raznoraznih prekida.

image
JOE KLAMAR Afp

120. - Ulazi talijanski veznjak Edoardo Bove umjesto ozlijeđenoga Nemanje Matića.

115. - Dugo je Lamela tražio prostor za udarac, na kraju ga je pravovremeno blokirao koncentrirani Smalling.

image
VLADIMIR SIMICEK Afp

109. - Iako je u prvi mah izgledalo da je Ibanez napravio prekršaj na Lameli, zapravo je bilo obratno i sudac Taylor pokazao je Eriku Lameli žuti karton. Čini se da je Ibanezu rasječena usnica pa mu se na travnjaku ukazuje liječnička pomoć.

106. - Krećemo s drugim produžetkom. Dvije su promjene kod Rome - izlaze Leonardo Spinazzola i Lorenzo Pellegrini, ući će Diego Llorente i Stephan El Shaarawy.

image
FERENC ISZA Afp

KRAJ PRVOGA PRODUŽETKA - Bez okusa i mirisa, kalkuliraju i jedni i drugi, no očekujemo više uzbuđenja u nastavku.

105. - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

105. - Zalewski rukama zaustavlja Rekika pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

100. - Nema ozbiljnijih prigoda u Budimpešti, ni Mourinho ni Mendilibar ne žele srljati kad su ovako blizu europskom naslovu... Pao je tempo na Puškaš Areni.

94. - Ozlijedio se Alex Telles prilikom jednog doskoka, umjesto njega ulazi Karim Rekik. Izlazi i kapetan Jesus Navas, a Ivan Rakitić preuzima kapetansku vrpcu. Navasa mijenja Gonzalo Montiel.

91. - Počinje prvi produžetak. Mijenja Mourinho - izlazi Zeki Celik, u igru će 21-godišnji poljski veznjak Nicola Zalewski.

image
FERENC ISZA Afp

KRAJ REGULARNOGA DIJELA SUSRETA! IDE SE U PRODUŽETKE U BUDIMPEŠTI...

90.+6. - Tri šanse Seville u samoj završnici! Prvo je dalekometnim projektilom pokušao Suso, zatim iz blizine i Lamela, da bi izvana šutirao i Fernando - sva trojica bezuspješno... Ići će se u produžetke!

90. - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

BELOTTIJEVU ŠANSU POGLEDAJTE OVDJE.

83. - Stopostotna šansa Rome! Ekspresno su Rimljani izveli slobodnjak i pronašli Belottija koji sa samo pet metara ne uspijeva iz okreta pogoditi okvir gola! Ponovljena snimka pokazuje da je Bono to obranio i skrenuo u korner...

POTENCIJALAN JEDANAESTERAC ROME POGLEDAJTE OVDJE.

82. - DVOJBENA SITUACIJA! Sudac Taylor iz nekog razloga nije sudio očigledno Fernandovo igranje rukom u šesnaestercu... Teško je u današnjem nogometu procijeniti što je ruka za najstrožu kaznu, a što nije.

image
FERENC ISZA Afp

76. - POTENCIJALAN JEDANAESTERAC ZA SEVILLU! Ocampos je pao u duelu s Ibanezom, izgleda da ga je branič Rome zahvatio po nozi u kaznenom prostoru i pokazuje engleski sudac na bijelu točku...

Ipak, odlazi sudac Taylor samostalno pogledati snimku na sveopće prosvjede Rominih igrača.

Ništa od jedanaesterca, Taylor je procijenio da tu nema materijala za najstrožu kaznu!

POTENCIJALAN JEDANAESTERAC SEVILLE POGLEDAJTE OVDJE.

75. - Izlazi ‘nevidljivi‘ Tammy Abraham, zamijenit će ga Andrea Belotti.

74. - ‘Požutio‘ je i Zeki Celik zbog faula na Eriku Lameli.

image
FERENC ISZA Afp

71. - Dobar pokušaj Alexa Tellesa blokira Zeki Celik. Mnogo bolje izgleda Sevilla u nastavku...

68. - Ne može više nedovoljno zaliječeni Paulo Dybala, mijenja ga Georginio Wijnaldum.

67. - Strašna šansa za Romu! Nakon slobodnjaka koji je skrivio Rakitić, najviše skače Ibanez, zatim pokušava i Abraham, da bi treći udarac iz iste akcije opet uputio Ibanez! Ništa od gola, kao hobotnica je reagirao Bono...

ŠANSU ROME POGLEDAJTE OVDJE.

65. - Rakitić zbog prekršaja na Celiku dobiva žuti karton, a zatim i Cristante iz redova Rome zbog prigovora.

61. - Pellegrini je gađao iz slobodnjaka - samo u živi zid.

image
ODD ANDERSEN Afp

55. - GOOOL! Kapetan Jesus Navas sjajno je centrirao u peterac gdje se našao branič Rome Gianluca Mancini i u sendviču između dvojice Sevillinih igrača nehotice poslao loptu u vlastitu mrežu... Sevilla dolazi do izjednačenja!

52. - Alex Telles silovito gađa s poludistance - samo preko gola.

image

Trener Rome Jose Mourinho i trener Seville Jose Luis Mendilibar

ODD ANDERSEN Afp

51. - Ocampos je atraktivnim škaricama pokušao iznenaditi Ruija Patricija, međutim nije bilo preciznosti u njegovu pokušaju. Prethodno je trajala tiha VAR provjera zbog mogućeg jedanaesterca u korist Seville, no nakon nekoliko sekundi sudac Taylor samo je odmahnuo rukom i pokazao da se igra nastavlja.

48. - Gianlica Mancini zbog grubog i nepotrebnog faula na Susu dobiva žuti karton.

46. - Vraćamo se u Budimpeštu. Kod Rome nema promjena, a trener Seville u svlačionici je ostavio Olivera Torresa i Bryana Gila, zamijenit će ih Suso i Erik Lamela.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Ostala nam je dužna Sevilla, dok Roma zasluženo vodi, iako je i dalje sumnjiva ona situacija s potencijalnim prekršajem na Rakitiću uoči vodećeg pogotka Paula Dybale. Bivši je hrvatski reprezentativac bio jedan od najaktivnijih pojedinaca momčadi iz Andaluzije te je pri kraju prvoga dijela zamalo šokirao Mourinhove izabranike uzdrmavši vratnicu iz daljine.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

RAKITIĆEVU VRATNICU POGLEDAJTE OVDJE.

45.+6. - RAKITIĆ TRESE VRATNICU! Ljevicom je silovito opalio bivši Vatreni s dvadesetak metara i pogodio okvir gola koji se još trese! Kakva bi to bila golčina da je ušla...

45. - Igrat će se čak sedam minuta sudačke nadoknade.

PELLEGRINIJEVO SIMULIRANJE POGLEDAJTE OVDJE.

44. - Pada Pellegrini u suparničkom šesnaestercu pa zbog simuliranja dobio žuti karton. Zakačio je Rakitića po nogama te se teatralno srušio i tražio najstrožu kaznu...

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

43. - Šansa za Sevillu. Nakon Rakitićeva ubacivanja iz kornera gađao je Fernando glavom malo iznad gola.

39. - En-Nesyri je pokušao glavom, ali bio je to udarac u okvir samo za statistiku, lakoćom je njegov šut ukrotio Rui Patricio. Ništa zasad nije pokazala Sevilla u ovome finalu.

35. - GOOOL! Cristante je, i to vjerojatno prekršajem, oteo loptu Rakitiću koji je ostao na centru šireći ruke... U posjed je došao Mancini koji idealno daje za Dybalu, a Argentinac iz takvih situacija ne promašuje. Roma vodi 1:0!

Usput je zbog prigovora ‘požutio‘ Rafa Mir na klupi Seville.

Inače, Sevilla je primila prvi gol u finalima 2015., 2016. i 2020, a na kraju slavila u sva tri navrata.

image
ODD ANDERSEN Afp

32. - POTENCIJALAN JEDANAESTERAC ZA ROMU! Gudelj je neoprezno nogom zahvatio Abrahama po glavi koji se odmah srušio kao pokošen u šesnaestercu.

Ipak, ništa od najstrože kazne. Gudelj je pravovremeno reagirao i izbacio loptu, a napadač Rome riskantno postavio glavu. Srećom, nije bilo posljedica.

28. - Posjed lopte je 57 % - 43 % u korist Seville, ali Roma je i dalje ta koja je opasnija.

22. - Nemanja Matić laktom je u zračnome duelu udario Ocamposa te zaslužio prvi žuti karton na utakmici.

image
JOE KLAMAR Afp

17. - Novi sudar glavama, žestoko se igra na Puškaš Areni. Sada je Celik lošije prošao u zračnome duelu s Alexom Tellesom, liječnička je ekipa opet na travnjaku.

12. - Strašna šansa Rome! Celik je iznenadio suparničku obranu i pronašao Spinazzolu čiji zicer s desetak metara čudesno brani Bono! Igrači Josea Mourinha zasad dominiraju u Budimpešti...

image
ODD ANDERSEN Afp

10. - Uporno igrači Rome traže nedovoljno zaliječenog Dybalu, međutim braniči Seville zasad odrađuju sjajan posao.

7. - Rakitićevo izvođenje kornera prekinuli su navijači koji su ga zasuli brojnim predmetima, vjerojatno i upaljačima. Sudac Taylor dao je hrvatskom nogometašu do znanja da je svjestan situacije. Nakon kraćeg razgovora sa sucem Rakitić je spremno izveo korner.

6. - Kraće uzbuđenje trajalo je kad se Tammy Abraham sjurio u šesnaesterac Seville, no vrlo su brzo Rakitićevi suigrači otkloniti opasnost.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

2. - Došlo je do sudara glavama Nemanje Gudelja i Romina Brazilca Rogera Ibaneza tako da već u startu liječničke ekipe izlaze na teren. Sve će biti u redu i vratit će se spomenuti dvojac u igru.

21.00: Počelo je spektakularno finale Europske lige na budimpeštanskoj Puškaš Areni! Glavni je sudac 44-godišnji Anthony Taylor iz Manchestera.


image
FERENC ISZA Afp
image
FERENC ISZA Afp
image
FERENC ISZA Afp

>>> Stigli su sastavi za večerašnji dvoboj u Budimpešti! Ivan Rakitić za Sevillu će krenuti od prve minute na Puskas Areni.

image

Sastavi današnjeg dvoboja

UEFA PRESS KIT


>>> Nikada nemojte podcijeniti Sevillu

Malo statistike uoči početka: nogometaši andaluzijskoga kluba pobijedili su u posljednja tri finala Europske lige nakon što su primili prvi gol na susretu.

>>> Rakitić jedini osvojio Ligu prvaka

Veliko je iskustvo u ovoj momčadi Seville sa šest igrača od 30 ili više godina. 37-godišnji Jesus Navas večeras igra svoju 139. utakmicu u UEFA-inim klupskim natjecanjima, a dvije godine mlađi Rakitić 140. takav nastup. Hrvatski internacionalac jedini je od 22 igrača koji počinju ovu utakmicu koji je igrao i osvojio finale Lige prvaka.

image
DAX IMAGES Nurphoto Via Afp

>>> Najbolji i po minutaži

Ivan Rakitić proveo je najviše vremena na travnjaku za momčad Seville, čak 743 minute. Sljedeći je nakon njega brazilski veznjak Fernando s deset minuta manje.

>>> Rekordni nastupi

Vratar Rui Patrício iz Rome drži rekord u nastupima u Europskoj ligi. Portugalski vratar igrao je 45 puta za Sporting CP, ima deset nastupa za Wolverhampton Wandererse i 13 za Romu.


Linker
24. travanj 2024 04:59