Slavlje Eintrachta

 JAVIER SORIANO Afp
DRAMA U SEVILLI

VIDEO: Jakić i Eintracht nakon raspucavanja i maratonske borbe uzeli trofej pobjednika Europske lige!

Eintracht je slavio u lutriji jedanaesteraca protiv Glasgow Rangersa i osvojio Europsku ligu!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. svibanj 2022. 00:12

EINTRACHT - RANGERS 1:1 (Borre 69' / Aribo 57') (ukupno 6:5)

SEVILLA Stadion Sanchez Pizjuan. Gledatelja: Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija). Gledatelja: 38.842.

JEDANAESTERCI: 0:1 – Tavernier; 1:1 – Lenz; 1:2 – Davis; 2:2 – Hrustić; 2.3 – Arfield; 3:3 – Kamada; Ramsey – obranio Trapp; 4:3 – Kostić, 4:4 – Roof, 5:4 – Borre.

EINTRACHT (3-4-2-1) Trapp – Toure, Tuta (od 59. Hasebe), Ndicka (od 100. Lenz) – Knauff, Rode (od 90. Jakić), Sow (od 106. Hrustić), Kostić – Lindström (od 71. Hauge), Kamada – Borre. TRENER: Oliver Glasner

GLASGOW RANGERS (4-3-3) McGregor – Tavernier, Goldson, Bassey, Barišić (od 117. Roof)– Jack (od 74. Davis), Lundstram, Kamara (od 91. Arfield) – Wright (od 74. Sakala, od 118. Ramsey), Aribo (od 101. Sands), Kent. TRENER: Giovanni van Bronckhorst.


Kristijan Jakić deseti je Hrvat osvajač Europske lige ili ranije Kupa UEFA. Golman Eintrachta Kevin Trapp junak je finala u kojem je njemački klub nakon 42 godine osvojio europski trofej, svoj drugi u povijesti. U finišu produžetka fantastično je "skinuo" udarac Kentu, a u raspucavanju s bijele točke tragičarom učinio Aarona Ramseya čiji su loš udarac i Trappova obrana bacili navijače Rangersa u neutješan plač.

To je bio vrhunac drame za Sanchez Pizjuan stadionu točno 40 godina nakon što su na tom istom golu Nijemci 1982. dobili prve "penale" u povijesti svjetskih prvenstava eliminiravši Francusku u polufinalu. Ramsey, kojeg godinama prati glas da za svaki njegov pogodak umre jedna poznata osoba, ovaj je put eutanizirao Rangersove nade....

Nismo čekali dugo da dobijemo desetog Hrvata pobjednika jer 2019. godine deveti je bio Mateo Kovačić sa Chelseajem, nije do desetke uspio Marcelo Brozović s Interom 2020, ali u fantastičnoj atmosferi napravio je to Jakić.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

ARIBOV POGODAK I POGREŠKU EINTRACHTOVE OBRANE POGLEDAJTE OVDJE.

Zanimljivo finale pamtit će se najviše po fenomenalnom ozračju na mitskoj areni velikih bitaka u nogometnoj povijesti u čijim knjigama će se posebno isticati i ovaj dan. Neutralnih navijača praktično nije ni bilo, Rangersovi su uzeli više od pola stadiona, ostalo se bijelilo od fanova društva iz Frankfurta. Među inima bile su i hrvatske zastave… Na tribina je vladalo korektno ozračje, za razliku od krvavih okršaja Škota i Nijemaca na gradskim ulicama.

Kristijan Jakić ušao je u 90. minuti i također jednom opalio po vratima u finišu produžetka. Borna Barišić nije imao sreće. Igrao je do 117. minute kad je morao iz igre zbog ozljede zadnje lože. Ljut, gotovo očajan što mu se to dogodilo u finišu te nije dobio šansu pucati jedanesterac. Bio je aktivan, pretrčao jako puno, odigrao je dobru utakmicu, u dva navrata otklonio opasnost, imao čak 91 dodir s loptom, dao neke kvalitetne pasove, jednom pucao sa 25 metara…

BORREOV POGODAK ZA IZJEDNAČENJE POGLEDAJTE OVDJE.

Na terenu smo vidjeli pragmatičare bez imalo strasti za kocku i smisla za rizik. Iako je Eintracht od starta dodavao više gasa, prva prijetnja vratima dogodila se tek u 12. minuti, i to ne velika, jer Sow je upucao iz daljine, a McGregor lako obranio. Uvod u susret pokazao je oprez, golem ulog nagnao je trenere na strategiju "bolje vrabac u ruci nego golub na grani". Ustreptali navijači htjeli su akciju, a nje nije bilo.

image
JAVIER SORIANO Afp

U 20. minuti Knauff je prošao po desnoj strani, i njemu je obranio McGregor. Tek u 26. minuti Aribo je premijerno zaprijetio golmanu njemačke momčadi šutom iz daljine koji nije pogodio metu. Kostić, koji je zakuhavao situacije s raznih pozicija iz kontre je pucao kraj gola, nakon što je vukao loptu gotovo sedamdeset metara. Tako su se s vremena na vrijeme uznemirili duhovi… Barem malo.

Rangers je prvi udarac u okvir uputio u 36. minuti kad je na ubačaj Barišća glavom pucao Lundstram, no tek u sudačkoj nadoknadi prvog dijela Jack je imao pravu prigodu za šut, međutim nije bio točan.

Eintracht nije uspio napraviti dominaciju preko bokova što mu je jaka snaga, a Rangers je ostao i bez kreacije i bez kontre. Utakmica je bila kao vožnja pod ručnom kočnicom.

LUTRIJU JEDANAESTERACA POGLEDAJTE OVDJE.

Drugi dio također je bolje otvorio Eintracht, Danac Lindstöm je imao opasan šut koji je otišao malo kraj gola. No, u takvoj "šahovskoj partiji" svaka je pogreška mogla biti kobna. Jedna Knauffova dala je šansu Kentu u 55. minuti čiji je udarac bio loš, ali to je bila najava eksplozije navijača Rangersa.

U 57. minuti Sow je loše zahvatio loptu glavom i poslao je unatrag, Brazilac Tutu je ostao na krivoj nozi i poskliznuo se, čak i ozlijedio, a Nigerijac Joe Aribo ju je pokupio, sjurio se u kazneni prostor i kraj vratara zabio za 1:0. To mu je prvi gol u Europskoj ligi ove sezone u 15. nastupu…

Ekspresno je Lindstöm mogao poravnati, no Bassey je blokirao šut. Još bolju šansu imao je Japanac Kamada koji je lobao golmana, ali i prebacio vrata. Ipak, u 69. minuti Nijemci su izjednačili. Kolumbijac Rafael Santos Borre ubacio se između Goldsona i Basseya i iz blizine poslao loptu u gol. Stoperi su zaspali, pogotovo Englez Goldson, nisu očistili nisku loptu Kostića s lijeve strane. Borreu je to bio četvrti europski pogodak.

image
JORGE GUERRERO Afp

No, poravnanje nije bilo signal ekipama da pojačaju tempo i riješe utakmicu, što se bližio kraj osnovnog dijela susreta, sve se više kalkuliralo i pazilo, oprez da ne dođe do poraza nadvladao je sjaj pobjede…

Rangers i Eintracht rušili su do finala favorite poput Borussije Dortmund, RB Leipziga, West Hama i pogotovo Barcelone, ali na završnoj sceni to nije bila vrhunska utakmica, opterećenje rezultatom učinilo je svoje, rijetko ti klubovi i igrači dolaze do finala, mnogima će ostati jedino u životu i odlučili su sve učiniti da ne uprskaju šansu…

image

Učinak Borne Barišića u finalu Europske lige

SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Produžetak je otvorio pokušaj Rangesovog veznjaka Davisa, Eintracht je više napadao, a škotska momčad se orijentirala na kontre. Bilo je povremenih "valova", no ništa nije moglo promijeniti rezultat. Pa ni udarac Barišića s 25 metara koji je Trapp nespretno odbio te Ryana Kenta sa slične distance. U 114. minuti Kristijan Jakić je opasno šutirao malo iznad gola McGregora s dvadesetak metara.

I onda u 118. minuti Ryan Kent nije zabio zlatnu šansu, Trapp mu je obranio udarac sa pet metara, a u nastavku Davis je pucao iznad grede. U zadnjoj akciji Trapp je obranio i slobodan udarac Tavernieru.


PRIJENOS UŽIVO:

JEDANAESTERCI:

5:4 Zabija Borre! Eintracht je pobjednik Europske lige!!!

4:4 Roofe zabija od vratnice! Kakva drama...

4:3 Pogađa Filip Kostić iako je McGregor pogodio stranu i dotaknuo loptu!

3:3 Brani Kevin Trapp udarac Aarona Ramseyja koji je išao po sredini!

3:3 Kamada riskantno, ali i neobranjivo od vratnice!

LUTRIJU JEDANAESTERACA POGLEDAJTE OVDJE.

2:3 Pogodio je stranu Trapp, ali Arfieldov je udarac presnažan!

2:2 Precizan je i Hrustic - lopta u jednu, McGregor u drugu stranu!

1:2 Davis pogađa same rašlje!

1:1 Pogađa Christopher Lenz za 1:1!

0:1 Tavernier s kapetanskom vrpcom pogađa za otvaranje serije!

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

KRAJ PRODUŽETAKA!!! JEDANAESTERCI ĆE ODLUČITI POBJEDNIKA!

120'+1' - Jakić radi prekršaj u zoni udarca! Tavernier je to izveo, a Trapp opet sjajno intervenira!

120' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

118' - Što je sada skinuo Trapp! Roofe je pobjegao obrani Eintrachta i poslao povratnu za Kenta koji se ubacuje iz drugoga plana, a vratar njemačke momčadi s pola metra brani ovaj zicer!!! U nastavku šutira i Davis, ali promašuje okvir za samo nekoliko centimetara!

118' - Giovanni Van Bronckhorst radi pomalo čudnu izmjenu. Izlazi Fashion Sakala koji je ušao kao džoker s klupe, ulazi Aaron Ramsey.

117' - Ipak ne može Borna. Pokazuje da ga zateže zadnja desna lože, morat će izaći. Barišića će zamijeniti Kemar Roofe.

115' - Barišić već nekoliko minuta izgleda vrlo umorno, očigledno je došlo do zamora mišića. U jednom je trenutku sjeo na tlo te se činilo da će morati izvan igre, ali stisnut će zube i nastaviti.

114' - Krasan Jakićev udarac s dvadesetak metara! Opalio je isprve iz koljena i prohujao je udarac malo iznad grede!

113' - Kentov dalekomentni pokušaj bez većih poteškoća brani Trapp.

107' - Na drugoj strani uzvraća Hrustic udarcem koji prolazi pored gola.

106' - Fantastičan udarac Borne Barišića! Opalio je precizno i silovito s ruba šesnaesterca, a Trapp jedva obranio!

106' - Evo nam i posljednje dionice finala. Kod Eintrachta je ušao Ajdin Hrustic umjesto Djibrila Sowa.

image
JORGE GUERRERO Afp

KRAJ PRVOGA PRODUŽETKA!

105' - Igrat će se još minuta sudačke nadoknade.

101' - Kod Eintrachta ulazi Christopher Lenz umjesto Evana N'Dicke. U momčadi Rangersa izlazi strijelac Joe Aribo, ulazi James Sands.

100' - Pobjegao je Knauff po desnoj strani, a potom za precizan završni udarac nije imao snage.

95' - Borre se sjurio prema golu nakon Basseyjeve pogreške, no sustiže ga potom Rangersov branič i ispravlja svoj propust.

94' - Sijevnuo je opasan Arfieldov udarac, ali i taj će preko grede.

91' - Počinje prvi produžetak s Barišićem i Jakićem u glavnim ulogama! Kod Rangersa je izašao Kamara, mijenja ga Scott Arfield.

image
JAVIER SORIANO Afp

KRAJ REGULARNOGA DIJELA!!! IGRAT ĆE SE PRODUŽECI!

90'+4' - Barišić je uspio iz teške situacije centrirati, no taj se ubačaj pretvorio u kontranapad koji su uspjeli raščistiti Rangersi.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90' - Ulazi Kristijan Jakić umjesto kapetana Rodea.

89' - Kostićev polucentaršut-poluudarac, praktički iz mrtvoga kuta, prohujao je pored suprotne vratnice! Nikoga nije bilo ondje da laganim dodirom zatrese mrežu...

85' - Kamara je gurnuo Sakalu u šansu, ovaj dobro šutira iz teške pozicije, a Trapp spremno hvata.

80' - Kostićev udarac iz slobodnjaka McGregor izbija u novi korner.

74' - Dvostruka promjena u momčadi Rangersa. Umjesto Wrighta i Jacka u igru će Fashion Sakala i Steven Davis.

image
JAVIER SORIANO Afp

73' - Žuti karton dobio je Scott Wright zbog prekršaja na Kamadi.

71' - Izašao je Lindström. mijenja ga Jens Petter Hauge.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

69' - GOOOL! Nevjerojatnu konfuziju Rangersove obrane iskoristio je vižljasti Rafael Borre koji realizira majstorsku Kostićevu asistenciju te zabija između Goldsona i Basseyja za ekspresno izjednačenje!

BORREOV POGODAK ZA IZJEDNAČENJE POGLEDAJTE OVDJE.

67' - Sjajna šansa za Eintracht! Nakon pogreške obrane Plavih, Rode je vanjskom gurnuo Kamadu u priliku, a Japanac u pokušaju loba pogađa gornji vanjski dio mreže!

62' - Aribo je dobio prvi žuti karton na utakmici zbog faula na Toureu.

59' - Novi dvojben trenutak! Lindström je šutirao nakon Knauffove akrobacije i spašavanja 'mrtve' lopte, a Bassey je to blokirao - činilo se rukom u prvi mah, ispalo je da ga lopta pogodila u prsa.

59' - Prvi potez povlači trener Oliver Glasner. Ušao je Makoto Hasebe umjesto Tute koji se ozlijedio prilikom Rangersova gola.

image
JAVIER SORIANO Afp

57' - GOOOL! Kakav kiks Eintrachtove obrane... Sow je glavom poslao loptu u prazno, Tuta se poskliznuo, a to je iskoristio Aribo - sjurio se prema golu i potom smireno poentirao za vodstvo Rangersa u finalu Europske lige!

ARIBOV POGODAK I POGREŠKU EINTRACHTOVE OBRANE POGLEDAJTE OVDJE.

55' - Kent šutira oštro, ali pored gola.

52' - POTENCIJALAN JEDANAESTERAC, PREGLEDAVA SE VAR! Došlo je do kontakta između Goldsona i Borrea, pao je napadač Eintrachta i svi su tražili najstrožu kaznu, no slovenski je sudac samo odmahnuo rukom. Ipak, nakon par sekundi dobio je sugestiju VAR sobe da pričeka s igrom. Trajala je kraća provjera te je zaključeno da nije bilo materijala za najstrožu kaznu.

49' - Ovo je bilo blizu! Lindström si je majstorski otvorio prostor za šut, a njegov udarac od Kamarine pete prolazi tik uz vratnicu! Centimetri su sad dijelili Nijemce od vodstva, McGregor je ostao na krivoj nozi i samo je pogledom ispratio pokušaj...

47' - Tutin dalekometan projektil prohujao je pored gola.

46' - Vraćamo se na stadion Ramón Sánchez Pizjuán. Nema promjena u sastavima.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Utakmica s mnoštvom prekršaja i izrazito malo pravih prigoda. Seviljski stadion preplavile su horde navijača, atmosfera je uistinu spektakularna, navijačka pjesma nije stala od samoga početka, a nedostaju još samo pogoci. Dramatičan trenutak bio je tek prekršaj Lundstrama na Rodeu - liječnici su pokrpali kapetana Eintrachta, a rezime je bila sudačka nadoknada od čak šest minuta. U nastavku možemo očekivati ulazak Kristijana Jakića.

image
JORGE GUERRERO Afp

45'+2' - Šutira i Ryan Jack s ruba kaznenoga prostora - malo iznad gola!

45' - Igrat će se čak šest minute sudačke nadoknade.

40' - I dalje bez većih prigoda u Sevilli. Igra se bez većih rizika, staloženo i beskopromisno. Unatoč velikom broju prekršaja (13-4), slovenski sudac još nikome nije dodijelio žuti karton.

image
CRISTINA QUICLER Afp

36' - Dobar Barišićev centaršut iz slobodnjaka, Lundstram glavom gađa pod gredu, a Trapp odbija u novi korner.

32' - Kostić je povukao kontru, pretrčao je cijeli teren i potom u završnici gađao suprotan kut - prošlo je to vrlo blizu vratnice!

30' - I opet šutira Lindström iz daljine nakon novoga kornera, a spektakularan volej završio je u bloku Rangersa.

26' - Aribo je ostao sam na 16 metara, njegov silovit pokušaj dobro je ispružio Trappa na golu Eintrachta!

21' - Okušao se i Sow novim udarcem iz daljine - samo preko gola.

image
JORGE GUERRERO Afp

20' - Prva velika šansa na utakmici! Knauff je varkom tijela izbacio Barišića te opasno opalio s desetak metara, a McGregor fantastično obranio i skrenuo u korner!

Nakon kornera šutira Lindström, pogađa suigrača N'dicku koji glavom ne uspijeva skrenuti loptu u mrežu.

16' - Vrlo malo igre i mnogo prekršaja u Sevilli. Kostić se sada atraktivnim driblingom riješio svog 'flastera' i zavrnuo u peterac, no ondje nije bilo nikoga od suigrača.

12' - Kamada je dugo vagao svoje čuvare i zakuhao opasnu situaciju, lopta se potom nakon 'flipera' odbija do Sowa koji šutira s vrha šesnaesterca, a McGregor dobro reagira.

image
JAVIER SORIANO Afp

10' - Ušao je napokon kapetan Sebastian Rode u igru. Zanimljivo je da sudac Vinčič nije Lundstramu pokazao ni žuti karton, a kamoli crveni.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

9' - Četiri je minute trajao ovaj prekid. Rode je trenutno izvan terena, ali izgleda da će nastaviti jer su mu pokrpali čelo.

5' - Potekla je krv nakon neopreznog starta Lundstrama na kapetanu Eintrachta Sebastianu Rodeu! Visoko je kopačkom krenuo engleski veznjak John Lundstram i zakačio kramponima njemačkog kapetana po čelu. Odmah je izbila krv u potocima i slovenski je sudac promptno zaustavio igru.

OŠTAR PREKRŠAJ LUNDSTRAMA NA RODEU POGLEDAJTE OVDJE.

Rodeu se i dalje ukazuje pomoć, dosta je krvi izgubio, prekid traje već četiri minute. Na zagrijavanje je poslan Kristijan Jakić.

image
JAVIER SORIANO Afp

21.00: Počela je utakmica na seviljskom stadionu Ramón Sánchez Pizjuán! Glavni je sudac 42-godišnji Slovenac Slavko Vinčič.

image
CRISTINA QUICLER Afp


19.45 - Poznati su sastavi za veliko finale Europske lige u Sevilli. Borna Barišić kreće od prve minute za Rangerse, dok će Kristijan Jakić čekati priliku s klupe za pričuve.


Linker
23. travanj 2024 02:01