SRDJAN VRANCIC/CROPIX
KORAK DO EUROPSKE LIGE

Video: Najljepši kraj velike drame na Rujevici! Rijeka ostaje u Europi, Hrvatska ima dva kluba u playoffu

Riječani su herojski odigrali veliku utakmicu po kišnom nevremenu i u produžecima srušili Kolos
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. rujan 2020. 19:29

RIJEKA - KOLOS 2:0 (Escoval 102', Andrijašević 115')

RIJEKA: Nevistić - Capan, Velkovski (od 91. Escoval), Smolčić - Tomečak, (od 90. Raspopović) Čerin (od 98. Lepinjica), Pavičić (od 71. Kulenović), Štefulj - Murić, Lončar - Andrijašević. Trener. Simon Rožman

KOLOS: Volimets - Kravčenko, Havriš, Petrov, Novak, Jermec - Smirnij (od 84. Kostišin), Bogdanov, Zadoja (od 109. Orihovski), Antjuh (od 90. Morozko) - Lisenko (od 71. Seleznjov). Trener. Ruslan Kostišin.

KRAJ! RIJEKA JE U PLAY-OFFU, SLIJEDI FC KOPENHAGEN!

Završena je utakmica na Rujevici, Rijeka je nakon produžetaka svladala ukrajinski Kolos s 2:0. Oba pogotka pala su u dodatnom vremenu, prvi strijelac u svom debitantskom nastupu za Rijeku u europskim natjecanjima bio je Joao Escoval, a konačni rezultat postavio je Franko Andrijašević.

Na Rujevici se većinu vremena igralo po jakoj kiši i vrlo teškom terenu, stoga čestitke za borbenost zaslužuju igrači obje momčadi. Svaka čast Kolosu kojem je to bila druga europska utakmica u klupskoj povijesti, ali Rijeka je ipak pokazala više, bolje se snašla u otežanim uvjetima i Armada ima razloga za slavlje.

Rijeka će sljedećeg četvrtka, 1. listopada, nastupiti u play-offu za Europsku ligu na gostovanju kod FC Kopenhagena u Danskoj.

Bravo Rijeka!

GOOOOL!!! 2:0 ANDRIJAŠEVIĆ!

Gotova je priča! Rijeka je povela s 2:0 nakon kardinalne pogreške gostujućeg vratara kojem je lopta ispala iz ruku. Prihvatio ju je Kulenović koji je uputio udarac, no lopta je po natopljenom terenu usporila i stala pred gol-crtom. Tu se ipak našao kapetan Franko Andrijašević koji ju je iz blizine gurnuo u mrežu za 2:0.

110' Raspopović je ubacio s desne strane, na drugoj vratnici Andrijašević je glavom slabo zahvatio loptu i ona je otišla pokraj vratnice.

106' Nastavljena je utakmica na Rujevici, žuti karton dobio je Štefulj zbog preoštrog prekršaja na sredini terena.

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA

Rijeka vodi 1:0 na kraju prvog produžetka, strijelac je bio Escoval na asistenciju kapetana Andrijaševića.

105+2' Javna opomena i za Bogdanova koji je neoprezno s leđa srušio Andrijaševića.

105+1' Tri minute nadoknade igrat će se u prvom produžetku.

105' Žutim kartonom je zbog ulaska u teren opomenut i trener Rijeke Simon Rožman.

104' Raspopović je zbog neopreznog prekršaja zaradio žuti karton.

103' GOOOOL!!! ESCOVAL 1:0!

Iz 13. kornera ubacio je Murić, Andrijašević je glavom spustio loptu za Escovala, a Rožmanov joker iz blizine ju je zakucao pod gredu za vodstvo Rijeke!

101' S ruba kaznenog prostora tukao je Andrijašević, lopta se odbila od bloka u korner. Murić iz kuta opet na prvu vratnicu, obrana Kolosa dobiva zračni duel.

99' Čerin je zbog ozljede napustio teren, njegovo mjesto preuzeo je Lepinjica.

98' Rijeka igra svoje druge produžetke u povijesti europskih kupova. Prvi su bili protiv Celte na Kantridi 2000. godine u Kupu UEFA-e.

95' Jaka kiša i dalje pada, teren na Rujevici je natopljen i teško je u takvim uvjetima izvesti neku smislenu akciju.

91' Nova promjena u momčadi Rijeke uoči početka prvog produžetka, Velkovskog je zamijenio Escoval.

PRODUŽECI!

Završeno je prvih 90 minuta igre na Rujevici, nema pogodaka u dvoboju Rijeke i Kolosa. Slijede nam dva produđetka po 15 minuta. Ne bude li ni tada pobjednika, o prolasku u play-off Europske lige odlučivat će jedanaesterci.

90+4' 'Hoćemo pobjedu', skandira uporna Armada pokraj stadiona. Rijeka ima posljednju priliku u 'regularnom' vremenu, ubačaj je iz kuta.

90+2' Andrijašević je s lijeve strane ubacio loptu u kazneni prostor, obrana gostiju izbacila je loptu. Potom je iskosa s desne strane pokušao Murić, ali vratar Kolosa uhvatio je loptu, nije bilo ni snage ni preciznosti u tom udarcu,

90+1' Druga zamjena u redovima Rijeke, umjesto Tomečaka je ušao Raspopović.

90+1' Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade. Ne bude li pogodaka, slijede produžeci.

90' Nevjerojatan promašaj Seleznjova! Ukrajinci su probili lijevi bok, lopta je došla do iskusnog napadača Kolosa koji se nije najbolje snašao i tukao je iznad grede.

86' Drugu izmjenu napravio je trener Kolosa, Kostišin je ušao umjesto Smirnija, Rijeka je zasad izvršila samo jednu promjenu.

86' Bogdanov je tukao s 25 metara, ali je lopta prohujala pokraj desne vratnice.

84' Pravi prolom oblaka na Rujevici, igračima je sve teže kontrolirati loptu po žestokom pljusku. Rijeka je izvela korner, glavom je tukao Kulenović, ali je lopta otišla iznad gola.

79' Murić je ubacio iz kuta na prvu vratnicu. ali su Ukrajinci izbili loptu i krenuli u opasnu kontru. Na sreću, Capan je bio na pravom mjestu i s pet metara izbacio jednu nezgodnu povratnu loptu ispred napadača Kolosa.

78' Dobro je po lijevoj strani prošao Kulenović, no završni pas prema suigračima u napadu nije bio precizan.

77' Ulazimo u završnicu utakmice na Rujevici, i dalje nema promjene rezultata. Promijenilo se samo vrijeme, na Kvarneru je počela padati kiša.

73' Velika prilika za Rijeku. Kulenović je nakon kornera bio sam na pet metara, ali nije zahvatio loptu glavom nego ramenom i ona je otišla iznad vratiju.

71' Prva izmjena u momčadi Rijeke. Rožman je iz igre izvadio veznjaka Pavičića, ušao je novi napadač Sandro Kulenović koji je nedavno stigao iz Dinama kao zamjena za Antonija Mirka Čolaka.

70' Nakon duge akcije Andrijašević je namjestio priliku za Lončara koji je tukao sa 16 metara, no lopta je prohujala malo iznad grede.

67' Bez uzbuđenja na Rujevici. Rijeka nije pritisnula Kolos koji igra mirno i sigurno. Domači imaju dosta pogrešaka u predaju lopte na suparničkoj polovici...

60' Smolčić je neoprezno vratio loptu, Antijuk je bio u opasnom naletu, ali je Nevistić na vrijeme ispucao.

58' Neugodan kontranapad gostiuju završio je Bogdanov nepreciznim udarcem, tukao je neometan s 20 metara, ali je lopta otišla iznad gola.

57' Lijepo je Pavičić prošao kroz gostujuću obranu, tukao je vanjskom stranom kopačke, ali je vratar Volinets obranio.

57' Nakon večerašnjeg ispadanja Lokomotive i Hajduka, Rijeka je jedini preostali hrvatski klub u večerašnjem pretkolu Europske lige.

55' Bolji iz ogleda Rijeke i Kolosa u play-offu Europske lige igrat će s FC Kopenhagenom koji je kod kuće s 3:0 svladao poljski Piast Gliwice.

52' Žuti karton je zbog prigovora zaradio trener Kovalivke Ruslan Kostišin.

47' Murić je osvojio loptu na lijevoj strani, ali Lončar je nije dobro prihvatio i Kolos je preuzeo posjed.

46' Počelo je drugo poluvrijeme na Rujevici. Niti jedan od trenera zasad se nije odlučio na izmjenu.

45' Završeno je prvo poluvrijeme utakmice Rijeke i Kolosa na Rujevici. Hrvatski predstavnik je bio bolji, imao je više pokušaja prema gostujućim vratima, ali mreže se nisu tresle. Morat će Riječani u nastavku pokušati pronaći neki novi način za probijanje čvrste obrane Kolosa.

43' Slobodan udarac za Kolos s lijeve strane izveo je Bogdanov, lopta je došla do Novaka koji je tukao malo iznad grede. Prva prava prilika za goste nije urodila plodom.

39' Antijuk je tukao iz velike udaljenosti, ali je lopta bila previsoka i nije predstavljala prijetnju za Nevistića.

37' Novi žuti karton za gostujuću momčad, Zadoja ga je zaradio zbog prekršaja na Štefulju.

35' Andrijašević je povukao loptu i tukao iskosa s desne strane, ali je lopta otišla izvan okvira vratiju. I dalje bez golova na Rijevici.

33' Bogdanov je opasno ubacio u kazneni prostor prema Antijuku, ali je Velkovski izbio loptu u korner.

28' Vrlo tvrda i čvrsta utakmica na Rujevici, bitka se uglavnom vodi na sredini terena. Rijeka kroz igru nije stvorila niti jednu situaciju pred ukrajinskim vratima.

24' Iznenada je Rijeka došla do prilike, loptu je presjekao Murić i onda s desetak metara nesebično tražio Andrijaševića. Možda bi bilo bolje da je Murić pucao, jer kapetan Rijeke napravio je prekršaj u napadu.

22' Posjed lopte je 60:40 u korist Rijeke.

22' Obrana Rijeke zasad dobro obavlja svoj posao, vratar Nevistić još nije imao potrebe intervenirati.

18' Andrijašević je imao loptu na rubu kaznenog prostora, ali je predugo oklijevao te je na kraju izgubio posjed.

15' Lukavo je Murić pokušao izravno iz kornera s desne strane ugroziti gostujuću mrežu, ali je vratar Kovalivke refleksnom reakcijom spriječio spektakularan gol.

13' Prva prilika za Rijeku. Čerin je tukao nakon što je vratar Volimets odbio loptu na rub šesnaesterca, ali je lopta pogodila Capana i izašla izvan terena,

9' Rijeka ima više loptu u nogama, Kovalivka se organizirano brani. Rožmanovi igrači kroz kombinatoriku strpljivo traže put go gostujućeg kaznenog prostora.

6' Prvi korner za Rijeku. Murić je ubacio na prvu vratnicu, Lisenko je otklonio opasnost.

3' Lijepa akcija Rijeke koju je prekršajem za žuti karton na Štefulju zaustavio Kravčenko. Slobodni udarac izveo je Murić, gosti su izbacili, a odbijenu loptu Čerin je poslao visoko iznad gola.

1' Počela je utakmica na Rujevici. Gledano s glavne tribine, Rijeka napada na desni gol, na 'morsku' stranu. Na suprotnoj se na brdu iznad stadiona opet okupila Armada koja bodri svoje ljubimce

Glavni sudac utakmice je Tiago Martins, 40-godišnjak iz Portugala koji je na međunarodnoj sceni od 2015. Dosad je samo jednom sudio hrvatskim klubovima, i to ogled Hajduka i Steaue u kolovozu 2018., koji je završio rezultatom 0:0.

Nema nikakvih velikih zvijezda u Kolosu, vrijednost najskupljih igrača procijenjena je na 600.000 eura, ali očito imaju snažan kolektiv. Da nije tako, teško da bi prošlog četvrtka u svom prvom europskom nastupu eliminirali grčkog prvoligaša Aris, koji je na papiru bio favorit u tom susretu odigranom u Solunu.

No, kako ističu ukrajinski mediji, priča o Kolosu je zapravo poput bajke i nudi nadu ostalim malim klubovima diljem kontinenta, koji maštaju o svojim velikim trenucima na velikoj sceni.

Rijeka je u svojoj povijesti odigrala 82 utakmice u europskim klupskim natjecanjima te je ostvarila 29 pobjeda, 22 remija i 31 poraz uz razliku pogodaka 110:99.

Najviše nastupa imala je u Kupu UEFA-e/Europskoj ligi, gdje u 60 utakmica bilježi 23 pobjede, 16 remija i 21 poraz. Pritom je postigla 89, a primila 74 pogotka.

Kolos je vrlo mladi ukrajinski klub, osnovan je tek 2012. godine, a od tada je značajno napredovao te od najnižeg ranga stigao do europskog debija. Izlazak u pretkolo Europske lige klub iz mjestašca Kovalike, koja broji svega 1.500 stanovnika, izborio je već u prvoj sezoni sudjelovanja u ukrajinskoj nogometnoj ligi. Doduše, za prvakom Šahtarom zaostali su 50 bodova, što puno govori, no u kvalifikacijama su se preko Mariupola probili u Europsku ligu i tako srušili sve prognoze.

19.30 Izašli su sastavi za večerašnju utakmicu na Rujevici. Rožman je od prve minute na teren poslao i Lončara i Murića iza Andrijaševića, s četvorkom u sredini terena gdje je svoje mjesto našao Čerin. Smolčić je dobio prednost na lijevom stoperu umjesto Galovića.

Kolos Kovalivka, trećeplasirana momčad ukrajinskog prvenstva, večeras gostuje na Rujevici u trećem pretkolu Europske lige. Simon Rožman, trener Rijeke, jučer je obilježio prvu godinu na riječkoj klupi, a pobjedom nad Ukrajincima želi potvrditi da je na dobrom putu. Rožman i Rijeka! Riječani otvaraju osmo europsko poglavlje od dolaska Damira Miškovića, u osam godina. Prije osam godina osnovan je Rijekin današnji suparnik, ali to ne znači ništa, dapače... Skautirali su Riječani i secirali svog suparnika, ali za širu javnost Kolos je još uvijek enigma zamotama u misterij... O Ukrajincima govore rezultati. U prvenstvu, ali i onaj prvi europski, utakmica u kojoj su iznenadili grčkog boga rata, Arisa, usred Soluna.

Jedna utakmica, bez publike, bez popravka... Tko dobije ide u play-off Europske lige u Kopenhagen! Rijeka traži svoj četvrti prolaz u skupnu fazu. Treba vjerovati u snove, rekao bi Rožman...

- Ovo je za nas polufinale i finale Svjetskog prvenstva. Preko Ukrajinaca do - Danske i utakmice biti ili ne biti... Deset dana smo se pripremali za susret s Ukrajincima, spremni smo pokazati sve što znamo, jer radili smo dobro. Imamo kvalitetne igrače, koji znaju kako se dobivaju takve utakmice, Imamo kvalitetu, dakle, i silnu energiju za neizvjesnu utakmicu koju će odlučivati detalji. Onima koji misle da su Ukrajinci autsajderi samo podatak da su dobili šest od sedam posljednjih utakmica. Dobili Aris, momčad internacionalaca... Ne tražim nikakav alibi, naša je momčad spremna uhvatiti bika za rogove. Mentalno i fizički. Taktiku smo pripremili do detalja, strategiju igre imamo... Na terenu ćemo dokazati da smo favoriti - govori Rožman.

Linker
03. svibanj 2024 10:04