Mario Pašalić

 BEN STANSALL Afp
PRVI PORAZ BAYERA

VIDEO: ‘Nepobjedivi‘ su pali, Atalanta i Pašalić uzeli Europsku ligu! Briljirao čudesni Nigerijac

Atalanta je u finalu Europske lige savladala Bayer s velikih 3:0
Piše: Goran Čičin-Mašansker, Tomislav DragobratovićObjavljeno: 22. svibanj 2024. 22:21

ATALANTA - BAYER 3:0 (Lookman 12., 26., 75.)

ATALANTA (3-4-2-1): Musso - Djimsiti🟨, Hien, Kolašinac (od 46. Scalvini)- Zappacosta🟨(od 84. Hateboer), Koopmeiners, Ederson, Ruggeri (od 90. Toloi) - De Ketelaere (od 57. Pašalić), Lookman⚽⚽⚽- Scamacca🟨(od 84. Toure)

BAYER LEVERKUSEN (3-4-2-1): Kovar - Stanišić (od 46. Boniface), Tah, Tapsoba🟨 - Frimpong (od 81. Tella), Palacios (od 68. Andrich🟨), Xhaka, Hincapie - Grimaldo (od 68. Hložek), Wirtz🟨(od 81. Schick) - Adli

Pogotke Lookmana pogledajte OVDJE i OVDJE i OVDJE.


Cijelu sezonu bili su bez poraza u svim natjecanjima, no u finalu Europske lige Apotekari su posrnuli prvi put i ostali bez trofeja. Atalanta je bila bolji suparnik te je potpuno zasluženo osvojila prvi europski trofej i tek drugi u klupskoj povijesti nakon Kupa Italije 1963. godine. Ovaj put nije bilo Bayerove čarolije ni čudesnog ‘povratka iz mrtvih‘, Gian Piero Gasperini nadmudrio je mladog kolegu Xabija Alonsa i donio pokal Europske lige u Bergamo.

image
SOFASCORE

SofaScore statistika

Ultimativni heroj bio je Ademola Lookman, autor hat-tricka za veliku pobjedu Atalante. Odigrao je majstorsku utakmicu, postigao tri lijepa pogotka i tako okrunio odličnu partiju cijele momčadi. Trofeju se veseli i naš Mario Pašalić, dok je Josip Stanišić ostao praznih ruku...

Bolje je talijanska momčad otvorila finale u Dublinu, visokim pritiskom onemogućila je Bayeru razvijanje igre i natjerala ih na česte pogreške. Ubrzo se to Atalanti isplatilo jer je stigao i pogodak za rano vodstvo.

Prvu je priliku imala Atalanta u 8. minuti, Ruggeri je ubacio s lijeve strane, a lopta je od Scamacce otišla u gol-aut. Gasperinijeva momčad stigla je u prednost već u 12. minuti. Koopmeiners je uposlio Zappacostu koji je s desnog boka poslao povratnu loptu prema drugoj vratnici. Tamo je Palacios trebao rutinski riješiti tu situaciju i izbaciti loptu, ali je previše čekao i to je lukavo iskoristio Ademola Lookman koji se pojavio iz drugog plana i lako poentirao.

image
PAUL ELLIS Afp

Apotekari su prvi put stigli do opasnije situacije u 18. minuti kad je Frimpong probio desni bok, lopta je stigla do Stanišića, ali udarac hrvatskog reprezentativca nije predstavljao opasnost za vratara Atalante. Nastavila je Atalanta s presingom, Alonso nije mogao biti zadovoljan predstavom svoje momčadi, pogotovo nakon što je talijanska ekipa u 26. minuti povećala prednost.

Još jednom su pogriješili Apotekari, izgubili su loptu na svojoj polovici, a ona je stigla do Lookmana koji je prodao lažnjak Xhaki, namjestio se na desnu nogu i pogodio suprotni kut za 2:0. Sjajan potez 26-godišnjeg Nigerijca koji se u tim trenucima prometnuo u Atalantinog junaka... Mogla je Gasperinijeva momčad i do trećeg pogotka u 31. minuti, Scamacca se našao u opasnoj situaciji, ali mu je Tapsoba skinuo loptu s noge.

Njemački prvak mogao se vratiti u igru u 35. minuti kad je Musso napustio svoja vrata, ali Grimaldo to nije znao iskoristiti, umjesto loba dodao je loptu u ruke vrataru Atalante. Do kraja poluvremena pokušao je De Ketelaere s 15 metara, no Kovar je obranio, a na drugoj strani Xhaka je tukao pokraj vratiju.

image
BEN STANSALL Afp

Alonso je odmah na početku nastavka umjesto Stanišića uveo Bonifacea, dok je Gasperini ozlijeđenog Kolašinca zamijenio Scalvinijem. Odustala je Atalanta od stalnog visokog presinga, povukla se na svoju polovicu, ali je i dalje držala Apotekare daleko od opasnih zona. Od 57. minute zaigrao je i Pašalić umjesto De Ketelaerea, a u 59. minuti iznenada se u prilici našao Frimpong nakon što je Musso odbio jednu loptu, no udarac mu je bio neprecizan.

Alonso je sve karte bacio u napad, ali njegovi igrači nisu mogli probiti discipliniranu suparničku obranu. A onda je u 75. minuti sijevnula kontra, Scamacca je uposlio fenomenalnog Lookmana koji je izvrtio Tapsobu i ljevicom postavio konačnih 3:0 za veliko talijansko slavlje u Dublinu.

Gotovo je, Atalanta je novi prvak Europske lige! Talijani su ostvarili povijesni pothvat i stigli do svog prvog europskog trofeja, i to na kakav način! Uvjerljivo i dominantno savladali su prvaka Bundeslige, i tako pokazali kako je "nepobjedivi" Bayer ipak pobjediv! Prvi, premijerni poraz momčadi Xabija Alonsa ove sezone stigao je baš u velikom europskom finalu.

KRAJ UTAKMICE

90. 🕖 Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

90. Odvijala se tiha VAR provjera oko potencijalnog penala za Bayer, konačna presuda je bila da nema materijala za kazneni udarac.

89. Bayer plete oko gola Atalante, ali uzaludno. Bez većih problema brane se Talijani.

Ademola Lookman imat će se čime hvaliti večeras i u danima koji slijede... I do kraja karijere.

81. Nove promjene kod Bayera. Ulaze Tella i Schick, a izlaze Wirtz i Frimpong.

76. ⚽ GOOOL! Lookman ima hat-trick, Bayer je na rubu poraza! Istrčala je Atalanta kontru, Nigerijac je ostao 1 na 1, prošao svog braniča i matirao Kovara za velikih 3:0.

image
BEN STANSALL Afp

73. 🟨 Žuti karton zaradio je Andrich.

67. Imao je Bayer obećavajuću kontru, ali dodavanje u prostor Wirtza presjekao je Scalvini.

64. Wirtz je probio po desnoj strani, prebacio na Grimalda lijevo, no Musso je istrčao i pokupio loptu ispred Španjolca.

58. Velika prilika za Bayer! Adli je ubacio, Musso odbio, a na loptu u punom trku dotrčao Frimpong, čiji udarac ide visoko iznad gola.

57. ⇔ Uočio je Gasperini kako se Nijemci polako dižu, odlučio je ubaciti Pašalića u igru. S terena je izašao De Ketelaere.

54. Sada je uslijedio period Bayerove dominacije, Nijemci stežu obruč oko gola Atalante, ali Talijani se za sada dobro brane.

image
BEN STANSALL Afp

49. Hincapie spašava Bayer, u posljednoj sekundi reagirao je na prizemni ubačaj i poslao loptu u korner.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Promjene na poluvremenu:

Xabi Alonso se odlučio za ofenzivniji pristup, Boniface je zamijenio Stanišića. Kod Atalante je Scalvini zamijenio Kolašinca.

Fantastično prvo poluvrijeme Atalante, Talijani za sada jurišaju prema svom prvom europskom trofeju! Od samog početka pritisnuli su Bayer, u početnim minutama vidjela se određena nervoza kod momčadi Xabija Alonsa. Strah je "nanjušio" Ademola Lookman, Nigerijac je odigrao sjajno prvo poluvrijeme i s dva pogotka je za sada prvo ime utakmice.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+1. Xhaka se okušao udarcem iz daljine, otišlo je to malo pokraj gola.

45. 🕖 Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

43. De Ketelaere se sjurio po desnoj strani i tukao u bliži kut, Kovar je bio na mjestu.

38. Odmah je u sljedećem napadu Frimpong probio po lijevoj strani, Kolašinac je bio pravovremen u reakciji.

image
BEN STANSALL Afp

36. Wirtz je pobjegao obrani Atalante, lopta je poslana u pravo vrijeme, ali Nijemac nije uspio na vrijeme reagirati.

31. Nova sjajna akcija Atalante. Sada je Koopmeiners bio u međuprostoru, poslao je loptu preko cijele obrane, a u čak dva navrata napadači talijanske momčadi nisu uspjeli doći do udarca.

26. ⚽ GOOOL! Ponovno Lookman, rezultat je 2:0! Kakav sjajan pogodak Nigerijca, riješio se svog braniča, prebacio na desnu nogu i neobranjivo matirao Kovara preciznim udarcem u donji kut.

image
OLI SCARFF Afp

23.🟨 Kapetan Atalante Djimsiti zaradio je prvi žuti karton na utakmici.

19. Sada je svoj udarac okušao i Stanišić, njegov pokušaj završio je u bloku.

15. Nakon pogotka Atalante Nijemci su nastavili u istom ritmu s posjedom u nogama, službeni domaćini u Dublinu ponovno će čekati priliku iz kontranapada.

12. ⚽ GOOOL! Atalanta ima 1:0, strijelac je Lookman. Dobra kominacija po desnoj strani završila je ubačajem Zappacoste, u sredini se našao Lookman i lijepo pospremio u gornji kut za vodstvo.

Prestižni trofej večeras je također u Dublinu.

image
ADRIAN DENNIS Afp

8. Prva ozbiljnija prilika Atalante. Lookman je "plesao" po rubu kaznenog prostora i uposlio Ruggerija na lijevoj strani, njegov centaršut nije uspio ukrotiti Scamacca.

4. Borbeno su otvorili i jedni i drugi, Xhaka je poslao dugu loptu preko Atalantine obrane, vratar Musso boksanjem se riješio te situacije.

1. Počela je utakmica.

Leverkusen bi ove sezone mogao imati 53 utakmice bez poraza, i preostale su im još samo dvije utakmice da dovrše taj niz. Dosadašnji niz nepobjedivosti osigurali su nekim dramatičnim utakmicama u Europi, tako što su u čak pet od šest nokaut utakmica ove sezone zabili gol nakon 88. minute.

20.44 Atalanta je izgubila samo jednu od svojih 12 utakmica Europske lige ove sezone (7 pobjeda i 4 remija) - i nije uspjela postići pogodak u samo dvije od svoje posljednje 24 utakmice UEFA natjecanja.

20.30 U taboru Atalante na klupi je ostao Mario Pašalić. Posljedna utakmica u kojoj Vatreni nije nastupio od prve minute bio je upravo susret Europske lige, tada je Atalanta u polufinalu savladala Marseille 3:0. Od tada, Pašalić je bio standardan u finalu talijanskog kupa protiv Juventusa, kao i u dvije ligaške utakmice.

20.14 Trener Atalante Gian Piero Gasperini mogao bi postati prvi talijanski trener koji je osvojio Europsku ligu nakon Maurizija Sarrija, koji je to učinio s Chelseajem 2019. godine.

image

Gian Piero Gasperini

PAUL ELLIS Afp

20.04 Bayer Leverkusen je odigrao 141 utakmicu u povijesti Kupa UEFA/Europske lige, uključujući i kvalifikacije, što je više od bilo kojeg drugog njemačkog kluba.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Najavu piše: Predrag Žukina

Mario Pašalić i njegova Atalanta te Josip Stanišić s Bayer Leverkusenom našli su se u finalnom obračunu za europski trofej te će nekom od njih dvojice u srijedu navečer na stadionu Aviva u Dublinu (početak u 21 sat) pripasti trofej pobjednika u drugom po snazi europskom klupskom natjecanju Europskoj ligi.

Važna uloga Hrvata

Za podsjetnik, Bayer je ove sezone nadigrao kompletnu konkurenciju u Bundesligi i osvojio prvi naslov prvaka Njemačke u povijesti. Klub iz Leverkusena u Bundesligi nije poražen nijednom te je ostvario rekordni niz od 51 utakmice bez poraza. Pritom je postao prvi klub u povijesti Bundeslige koji je naslov osvojio bez ijednog poraza.

Upravo je hrvatski branič koji se opet našao na popisu Zlatka Dalića za Euro postigao pogodak koji je potvrdio plasman Bayera u finale, i to u sedmoj minuti sudačke nadoknade, nakon što je ušao u 90. minuti. Na isti je način spasio svoju momčad protiv Borussije u prvenstvu za tada 49. utakmicu u nizu bez poraza.

Osim što su u Europi dogurali do finala, igrači Xabija Alonsa 25. ovog mjeseca protiv drugoligaša Kaiserslauterna igraju i finale njemačkog kupa i vrlo je izgledno da će ostvariti "hat-trick". Do tog fenomenalnog dosega trebaju im pobjede u samo dvije preostale utakmice. "Apotekarima" je ovo drugi put u povijesti da su se plasirali u finale ovog europskog natjecanja koje su osvojili 1988. godine (tadašnji Kup Uefe).

Igrali su i finale Lige prvaka 2002. godine, kad su poraženi od madridskog Reala. Ove sezone ne znaju za poraz ni u 12 utakmica Europske lige.

- Imali smo konzistentnu sezonu, imamo spoj starijih i mladih, gladnih igrača. Naravno da smo i ponekad imali sreće jer se bez nje ne može ostati neporažen tijekom cijele sezone. Uzet ćemo Europsku ligu, uzet ćemo i DFB-Pokal i to što ćemo uraditi ostat će zlatnim slovima zapisano ne samo u povijesti ovog kluba nego i u povijesti europskog nogometa. Istinski u to vjerujem - rekao je trener Xabi Alonso.

No ni igrači Gian Piera Gasperinija neće samo tako odustati od slave i prvog europskog trofeja u povijesti. Dosad imaju samo jedan osvojeni talijanski kup (1963.). U Europi im je najveći doseg ovo finale Europske lige, kao i polufinale nekadašnjeg Kupa kupova 1988., do kojeg su dogurali kao tadašnji drugoligaš, što je najveći doseg nekog kluba u Europi koji nije bio prvoligaš. U Ligi prvaka nastupili su triput, a najdalje su dogurali do četvrtfinala, 2020. godine.

Raznovrsna Atalanta

Ono što bi moglo donijeti prevagu na stranu Bayera je i motivacija, odnosno činjenica da je u mogućnosti postati tek deveti klub u povijesti koji je osvojio "treble". Osam klubova je dosad to ostvarilo, ali s Ligom (Kupom) prvaka: Celtic 1967., Ajax 1972., PSV Eindhoven 1988., Manchester United 1999., Barcelona 2009. i 2015., Inter 2010., Bayern 2013. i 2020. te Manchester City u prošloj sezoni.

S druge strane, Atalanta je u drugom polufinalnom obračunu u Europskoj ligi u Bergamu pobijedila Marseille 3-0 nakon što je prvi ogled na marsejskom Velodromeu završio 1-1. Oni su ostvarili plasman u Ligu prvaka za sljedeću sezonu jer drže petu poziciju u Serie A, iza prvaka Intera, Milana, Bologne i Juventusa.

Sezona kluba iz Bergama je također bila i više nego sjajna. Nizozemac Teun Koopmeiners, Talijan Gianluca Scamacca i Belgijac Charles De Ketelaere zabili su ove sezone 12, 11, odnosno 10 golova, dok je Pašalić u uspjehe ugradio po šest golova i asistencija ove sezone. Premda su sve prognoze na strani Bayera, u jednoj je utakmici sve moguće.

Kladioničari daju dvostruku prednost njemačkoj momčadi, čini se s pravom...

Linker
22. svibanj 2024 23:27