Screenshot
VELIKA SLIČNOST

VIDEO: Petković na isti dan ponovio Prosinečkog, Veliki Žuti se odmah javio: ‘Svaka mu čast!‘

‘Ako Modri ovako nastave, ako budu igrali kao protiv Genka, onda ne sumnjam u drugi krug‘.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. listopad 2021. 16:45

Datum je bio isti, 30. rujna. I izvedba je bila gotovo ista. Robert Prosinečki u Zürichu 1997. i Bruno Petković, 24 godine kasnije, u Genku. Dva kaznena udarca, odnosno četiri, svaki je završio u mreži. Dinamo je tada slavio 0:5, sad je bio tek nešto manje ubojit, 0:3. Ali, osim pogodaka, mnoge je zadivila ta Petkovićeva hladnokrvnost, taj način pucanja. Kao da mu je svejedno, kao da će mu golman obraniti gdjegod stajao. I onda baš golman ostane bez rješenja, a Dinamo slavi veliku pobjedu. Bez prevelikog zaleta, sigurno i mirno.


Drugi gol s bijele točke u Genku bio je Petkovićev 20. pogodak iz jedanaesterca koji je zabio u Dinamovom dresu. U Europi ih je, pak, prije Genka zabio četiri, Benfici, Saburtalu, Rosenborgu i Feyenoordu.


- Ma nije bitno kako je pucao, bitno je da je zabio - javio se Prosinečki, koji je na sličan način izvodio kaznene udarce.

Društvenim mrežama već se širila snimka Robijevih 'penala' iz Züricha i ovih Petkovićevih, stvarno ima sličnosti. Ali, nije Prosinečki želio previše o toj temi.


- Kažem, ne bih to uspoređivao, svatko puca kako se osjeća, glavno je da je lopta prešla crtu, jel tako? Petković je zabio oba i svaka mu čast.

OVAKO JE JUČER ZABIO PETKOVIĆ


Razlika je, recimo i to, što je Prosinečki u Zürichu zabio penale igraču Smiljaniću, jer je vatar Zuberbühler bio isključen. No, naravno, nije Grasshopper jedini kojemu je Prosinečki zabijao kaznene udarce, poznat je bio Žuti po tom umijeću diljem svijeta, rijetko je promašivao.

VELIKI ŽUTI IZVODI PENALE PROTIV ZÜRICHA


Sve rjeđe promašuje i Petković. Otkad je u Dinamu, triput nije bio precizan, Jednom mu je skinuo Goričin vratar Kahlina, drugi put je promašio protiv Ferencvarosa u Budimpešti, a treći promašaj opet je bio zasluga protivničkog vratara. Ivan Nevistić u dresu Rijeke obranio mu je udarac prošlog proljeća u Maksimiru, Rijeka je slavila 0:2, a i sam Nevistić kasnije je rekao da je znao gdje će Petković pucati, jer vrlo često puca na isti način.

Međutim, očito je Bruno promijenio neke postavke svojih izvođenja jedanaesteraca, jer nakon tog protiv Rijeke više nije promašio. A zabio ih je šest.


- Dinamo je izgledao jako dobro, zasluženo je pobijedio i to me raduje. Bilo je nekoliko jako dobrih pojedinaca, što je u takvoj utakmici vrlo važno, ova pobjeda, naravno, otvara i vrata drugog kruga. Hoće li ga Modri dohvatiti to je teško prognozirati, ali ako ovako nastave, ako budu igrali kao protiv Genka, onda ne sumnjam u njihov plasman - rekao je Prosinečki.


Još su četiri utakmice pred Dinamom i četiri utakmice za vratare u skupini da pokušaju 'izučiti' kako se skidaju Petkovićevi udarci s bijele točke. Zasad im baš ne ide, Genkov golman Maarten Vandevoordt postao je još jedna žrtva Brune Petkovića. Kad se onako zaleti, onako 'nezaonteresirano' zamahne nogom, doista se čini da će mu svaki golman skinuti.

Ali, Petkovićev recept ipak pali i u velikoj većini zabija. Neka tako i nastavi, sad nema nikakve sumnje, kao nakon one Nevistićeve obrane, da će Petković i dalje pucati 'penale'.

Linker
26. travanj 2024 17:10