JONATHAN MOSCROP/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
RAKITIĆEV TRENER

Volatas nije glumac, on je stvaran i stalno nosi trenirke, a ima i metodu kojom kontrolira svoje igrače

‘Ubijao nas je na treninzima, ali smo imali respekt prema njegovom radu‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 01. lipanj 2023. 11:51

Poslije utakmice u Budimpešti, nakon što je kapetan Seville Ivan Rakitić podigao pehar namijenjen pobjedniku Europske lige, trener Rome Jose Mourinho bijesno je bacio srebrnu medalju nekom navijaču rimskog kluba. Novinarima je u prolazu kazao:

- Što će mi srebro? Skupljam samo zlatne medalje.

A na parkiralištu je "ulovio" engleskog arbitra Anthony Taylora i izravno mu priopćio što misli o njegovom suđenju:

- Ti si j***** nogometna sramota!

To je on – "The Special One"! Lik, kojega mediji obožavaju, jer se u njegovom okruženju uvijek nešto događa...

Međutim, u Budimpešti se pojavio još jedan osobenjak – "The Very Special One". José Luis Mendilibar Etxebarria. Još donedavno njegovo je ime (i prezime) neizostavno pratilo i pitanje: tko je to? Njegov CV nije opsežan niti glamurozan poput Mourinhovog. Nekoć limitirani nogometaš (najviši doseg bilo mu je igranje drugoligaških utakmica) Mendilibar se već s 33 godine posvetio trenerskom pozivu. Međutim, nikada nije dosegao međunarodnu razinu. Trenirao je uglavnom baskijske klubove, koji su balansirali na prijelazu iz prve u drugu ligu (ili obratno). Najveći uspjeh ostvario je s Valladolidom, osvojivši Segunda Division (2006/07.). Osim s nižerazrednom Arratiom, Mendilibar niti s jednim klubom nije prebacio 50% uspješnosti. S Alavesom je primjerice ostvario samo jednu pobjedu u 12 utakmica (8%)!?

image

Jose Luis Mendilibar

GIUSEPPE MAFFIA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kada je Sevilla u ožujku smijenila bivšeg argentinskog izbornika Sampaolija i imenovala 62-godišnjeg Baska sa skromnim trenerskim preporukama, mnogi su navijači andaluzijskog kluba ostali nemalo zatečeni. A reporteri španjolske Marce morali su učiniti napor i potražiti nekadašnje Mendilibarove suigrače, odnosno igrače koje je trenirao, da bi kroz njihove opservacije oslikali portret trenera Seville.

- "Mendi" je tip koji jasno kaže što želi i to će svakome reći u lice. To je stil koji funkcionira, jer motivira igrače na trud i maksimalni intenzitet. On zna voditi grupu i iz svakog će igrača izvući najbolje – smatra Luis Prieto, koji je s Mendilibarom surađivao čak u pet klubova. Između ostalih i u Arratiji, prvom klubu, kojega je Mendilibar trenirao. Prieto se prisjeća još jednog detalja:

- Ako bismo nešto napravili krivo tražio je od nas da izvedemo salto mortale. On je to zvao "volata". Otuda i njegov nadimak – "Volatas". Salto mortale postao je naša svakodnevica. Nerijetko bismo trening napuštali s vrtoglavicom.

- Nikada ga nisam vidio u odijelu. "Mendi" je cijeli život proveo u trenirci. Ubijao nas je na treninzima, ali smo imali respekt prema njegovom radu. Ponekad bi nas častio nekim nadimcima. Zvao bi nas "mladi luk" ili "pile bez glave". To je često meni govorio, jer sam trčao posvuda po terenu – prisjeća se Gustavo Garcia dana dok mu je Mendilibar bio trener u Lanzaroteu. I evocira jednu epizodu:

- Znao je držati tenziju među pričuvnim igračima. Jednom mi je prišao i pitao me – "što je vlasac, jesi li ljut što ne igraš? No, on je tip na kojega se čovjek ne može naljutiti. Ako bi nas na treningu bio neparan broj, on se znao uključiti u igru. Kao čovjek je uvijek isti. Nikada se nije promijenio. "Mendi" je stvaran i transparentan. On nije glumac.

image

Jose Luis Mendilibar

ANCA TEPEI/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

- Igrali smo zajedno tri godine u Sestaou, a onda mi je "Mendi" bio i trener u Eibaru. Kao igrač je uvijek bio hladan i smiren dok je u trenerskom poslu dominirao njegov entuzijazam i visoki intenzitet. Uvijek je bio blizu igrača. Praktički – jedan od nas. Mislim da nam je puno usadio od svog baskijskog karaktera – tvrdi Antonio Karmona. On je istaknuo još jedan detalj Mendilibarove "opsjednutosti":

- Nosio je sa sobom vagu i svakih 15 dana je kontrolirao našu masnoću, provjeravao – jesmo li se udebljali i koliko na pregibu imamo sala. Kada je saznao za naše zajedničke tulume, "razbio" nas je na treningu. Ali je postigao cilj. Počeli smo razmišljati što jedemo i koliko kalorija unosimo u organizam.

- Kada Mendilibara vidite na terenu, u trenirci, srčanog i plemenitog, to je on. Bez dvoličnosti. To ga čini normalnim i to igrači cijene. Voli se uključiti u grupu,biti blizak igračima, jer je uvjerenja da su zajedništvo i dobra atmosfera bitni segmenti svakog uspjeha – prisnažio je Carlos Gurpegui, koji je s Mendilibarom radio u Athleticu iz Bilbaa.

Linker
20. travanj 2024 09:32