IAN KINGTON Afp
TO ZASIGURNO NISTE ZNALI

Za Dinamovog suparnika je navijao Hitchcock, tajno ih podržava britanska kraljica, voli ih Obama...

Manje poznati detalji o londonskom klubu koji u četvrtak gostuje u Maksimiru...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. rujan 2021. 15:56

Široj javnosti možda ime Billy Horschel i neće značiti previše. On je profesionalni igrač golfa, Amerikanac, koji je proteklog vikenda osvojio PGA BMW Championship u Engleskoj. Kad su ga pitali kome će posvetiti pobjedu i kako će je proslaviti, odgovorio je:

- Posvećujem je mojim prijateljima iz West Hama, Declanu Riceu i Marku Nobleu, a proslavit ću je s njima na večeri!

Dvojica igrača West Hama pratili su turnir i navijali za Horschela, ne znamo je li se fešta oduljila ili je sve završilo trećim slijedom večere i hoće li West Hamov dvojac u četvrtak u Maksimiru patiti od zakašnjelog mamurluka ili će biti spremni za okršaj s Dinamom. No, Billy Horschel samo je proširio listu poznatih koji navijaju za West Ham, mogli bismo reći da taj londonski klub ima puno više slavnih navijača, nego što po rezultatima zadnjih godina i desetljeća zaslužuje. Sam Horcshel kazao je da se zaljubio u Čekićare gledajući film “Green street” o huliganizmu i tučnjavama West Hamovih navijača po londonskim ulicama. Za jednog uglađenog golfera dosta neobičan motiv.

Raznoliki navijači

Dakle, na tom su popisu slavnih navijača West Hama između ostalih su čuveni redatelj Alfred Hitchcock, zatim glumci Bill Murray i Matt Damon. U jednom je intervjuu i Keira Knightley priznala da navija za West Ham vrlo vatreno, da neke utakmice prati očima prekrivenima rukama jer je toliko uzbuđena da ne može normalno gledati. Poznati engleski komičar John Cleese također je veliki fan Hammersa, kao što su to i veliki bivši boksači Lennox Lewis i Frank Bruno. Dobro kotira West Ham i među nogometašima, bivšim ili sadašnjim. Lee Bowyer, Jermaine Defoe, Teddy Sheringham, Jack Wilshere... Na toj se listi, primjerice, našao i tenisač Dominic Thiem.

A klub koji će u četvrtak gostovati u Maksimiru bio je, ili jest, popularan i među državnicima. Primjerice, velikim se navijačem smatrao i norveški kralj Olav V, a i bivši američki predsjednik Barack Obama našao se u priči oko simpatija za ovaj londonski klub. Naime, na jednom od svojih putovanja 2003. bio je u Londonu i otišao na utakmicu West Hama, što su mnogi odmah protumačili kao njegovu ljubav prema Čekićarima. Kasnije je on to, posredno, demantirao, ali i danas ga se može naći na raznim listama West Hamovih slavnih navijača.

Još je bolja anegdota vezana za britansku kraljicu Elizabetu II. Za nju su Britanci godinama mislili da je Arsenalova navijačica, iako se ona o tome nije izjašnjavala, želeći ostati politički korektna, neutralna. Međutim, engleski su tabloidi, pozivajući se na insajdere iz kraljevske obitelji, prije nekoliko godina otkrili da je kraljica velika navijačica West Hama. Kako su to saznali? Navodno je, ide priča, čula među osobljem raspravu oko rivalstva West Hama i Millwalla, pa se na opće iznenađenje uključila u polemiku i, ne baš neutralno, stala na stranu momčadi s tadašnjeg Upton Parka.

J. Lo probudila maštu

Kraljevski PR-ovci nemušto su demantirali kako se “kraljica Elizabeta nikad nije izjasnila za koga navija”, iz čega su mnogi zaključili da je čitava anegdota, zapravo, istinita. Tabloidi su, da pojačaju dojam, podsjetili da je princ Harry na svoj 18. rođendan posjetio Upton Park i dobio na dar dres West Hama.

A prije neki dan, prenijeli su to neki navijački West Hamovi portali, Jennifer Lopez na svojem je Instagramu objavila fotografiju ukrštenih ruku, to je znak koji inače simbolizira čekiće u klupskom grbu i pozdrav je navijača West Hama, pa su krenuli komentari kako je i Jennifer otkrila svoju ljubav prema klubu, iako je, prema statusu ispod te fotografije, zapravo izvjesnije da pozdrav s West Hamom nema previše veze. No, zašto ne iskoristiti kao promociju?

POZNATI NAVIJAČI

Alfred Hitchcock
John Cleese
Lennox Lewis
Katy Perry
Barack Obama
Matt Damon
Phill Jupitus
Rod Stewart
Ray Winstone
Kriss Akabusi
Behzinga
Russell Brand
Danny Dyer
Mike Gapes
Steve Harris

WEST HAMOVI TROFEJI

FA KUP
1964., 1975., 1980.
FA CHARITY SHIELD
1964.
KUP KUPOVA
1965.

TRENERI U ZADNJIH 20 GODINA

Glenn Roeder
Alan Pardew
Alan Curbishley
Gianfranco Zola
Avram Grant
Sam Allardyce
Slaven Bilić
David Moyes
Manuel Pellegrini

VLASNICI KLUBA

David Sullivan (51,1%)
David Gold (35,1%)
Albert Tripp Smith (10%)
Ostali ulagači (3,8%)

1895.
potkraj lipnja osnovan je klub pod imenom Thames Ironworks
1900.
Thames Ironworks je reformiran pod imenom West Ham United

Linker
04. svibanj 2024 10:14