KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
PRIJETNJA MODRIMA

Zabija iz nemogućih situacija, ima čudan dribling, a zaboravi li ga se na tren u stanju je učiniti nered

Ovaj će čovjek predstavljat će najveću opasnost za Dinamovu obranu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. veljača 2021. 15:46

Marcus Berg predstavljat će najveću opasnost za Dinamovu obranu u uzvratu šesnaestine finala Europske lige. Iskusni švedski napadač ove sezone je za Krasnodar postigao 12 pogodaka i dodao četiri asistencije u 25 nastupa. U prvenstvu je poentirao devet puta, dvaput u skupini Lige prvaka, dok je u Europskoj ligi bio strijelac protiv Modrih u prvoj utakmici.

Rapsodija u zelenom

Puno mu je ime Bengt Erik Marcus Berg, rođen je u Torsbyju 17. kolovoza 1986. godine, a šest godina kasnije prve nogometne korake napravio je u lokalnom klubu. Godinu poslije seli u Velen, no ubrzo ga je u svoje redove doveo IFK Göteborg. Nakon dvije sezone u mladoj momčadi, počeo je igrati i za seniore u prvoligaškoj konkurenciji, i to uz svog starijeg rata Jonatana.
U posljednjoj sezoni s Göteborgom je osvojio naslov prvaka, u 17 nastupa postigao je 14 pogodaka te ga je za 4 milijuna eura kupio Groningen kao zamjenu za Luisa Suareza koji je odlazio u Ajax. U dvije nizozemske godine zabio je ukupno 44 gola u 69 nastupa i to mu je otvorilo novi transfer, za 10 milijuna eura kupio ga je HSV u kojem se u prvoj sezoni nije proslavio unatoč dobrom startu. Samo tri gola u 30 bundesligaških nastupa u sljedećoj sezoni usmjerilo ga je na posudbu u PSV, gdje je zabio 11 golova u 41 utakmici.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Povratak u Hamburg nije ispao najsretniji, ozljede i slaba forma donijele su mu tek jedan gol u 13 ligaških nastupa. Kako je HSV zbog financijskih problema bio prisiljen riješiti se nekolicine igrača, i Berg se našao među njima te je prešao u Panathinaikos. S Grcima je potpisao četvorogodišnji ugovor, a “trpao” je golove kao na tekućoj vrpci. Ukupno 95 u 151 utakmici, bio je i najbolji strijelac grčke Superlige 2017. s 22 gola, a najboljim strancem proglašavan je 2014, 2016. i 2017. Ipak, s Panathinaikosom je osvojio tek jedan trofej, grčki Kup 2014.

Na novi pehar morao je čekati četiri godine, kad je s Al Ainom postao prvak Ujedinjenih Arapskih Emirata. Iste godine osvojio je i Predsjednički Kup UAE-a, te drugo mjesto na Svjetskom klupskom prvenstvu. U Emiratima mu je trener većinu vremena bio Zoran Mamić, a valja napomenuti da je Al Ain platio i 3,3 milijuna eura odštete Panathinaikosu, koji je pak 35% tog iznosa morao prepustiti HSV-u. Berg je u Emiratima zarađivao tri milijuna eura neto po sezoni. Učinak sjajan, 48 golova u 65 nastupa, a u sezoni 2017./18. bio je i najbolji ligaški strijelac s 25 golova.

U ljeto 2019. godine Berg se vratio u Europu, kao slobodan igrač prešao je u redove ruskog Krasnodara u kojem nije uspio ponoviti brojke iz Grčke i Emirata, ali je i dalje izuzetno važan član prve momčadi. Ukupno 18 pogodaka u 52 nastupa u svim natjecanjima.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Ibrine kopačke

Za reprezentaciju Švedske debitirao je 2008. godine, u 80 nastupa zabio je 22 gola, a posljednji od njih bio je 11. listopada prošle godine protiv Hrvatske u Ligi nacija. Igrao je na Euru 2016, a po odlasku Ibrahimovića postao je glavni reprezentativni napadač, u kvalifikacijama za SP u Rusiji bio je najbolji strijelac s osam golova, u dodatnim kvalifikacijama Šveđani su izbacili Italiju i otišli na prvi Mundijal nakon 2006. U Rusiji su stigli do četvrtfinala. S U-21 reprezentacijom Švedske Berg ima broncu s Eura 2009. godine, kad je bio i najbolji igrač i strijelac turnira.
Berg je poznat po sjajnom igranju glavom, prvom dodiru te podjednako dobrom korištenju obje noge, bilo u pitanju pucanje ili dodavanje. Ima i specifičan dribling, a zna zabiti i iz neobičnih kuteva. Dovoljno je tek malo zaboraviti na njega i u stanju je napraviti nered, a Mamić to vjerojatno najbolje zna...

Linker
04. svibanj 2024 22:03