Screesnhot
SVJEDOK VREMENA

‘Zadnji put kad sam gledao Dinamo igrao je Modrić, sve je gorjelo, utakmica je prekinuta...‘

Austrijski mediji uglavnom su pratili RB Salzburg, ali neki su itekako svjesni što znači Dinamo
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. listopad 2021. 15:50

Nije utakmica Rapida i Dinama dobila previše prostora u medijima, posebno u tiskanim izdanjima. Malo je stranica, papir i u Austriji sve skuplji, sport u dnevnim tiskovinama dobija najviše dvije-tri stranice. Onaj dio o nogometu najviše okupira Red Bull Salzburg, što reći nego - logično. Najava utakmice Rapida i Modrih samo na razini informacije, poneka rečenica s press-konferencija uz zaključak da Bečani 'dočekuju Dinamo pod pritiskom pobjede'.

No, na portalu laola1.at naletjeli smo na jedan drugačiji tekst pod naslovom 'kad je Luka Modrić igrao za Dinamo protiv Rapida'. Autor Alexander Karper i sam je bio svjedok pripremne utakmice u Kapfenbergu 2007., na kraju ljetnih priprema. Istaknuo je autor kako je nevjerojatno da ta dva kluba nisu igrala 50 godina nijednu službenu, europsku utakmicu, a da su i prijateljske vrlo rijetke, s obzirom na svu moguću povezanost i geografsku i sportsku bliskost ta dva kluba kroz povijest.

image
Dinamo
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

"Međutim, 30. lipnja 2007. u ovom kontekstu možda nije beznačajan. Sigurnost je na stadionu bilo teško osigurati i to je dovelo do nasilnih nereda koji su doslovno rezultirali bitkom s policijom. Pisac ovih redaka također je bio tamo u to vrijeme i još uvijek ima uznemirujuće slike u glavi i danas", napisao je Karper te nastavio svoj članak:

"Kad je prije posljednjeg zvižduka izletjelo oko 250 nasilnih hrvatskih navijača situacija je eskalirala. Čak 39 od 55 raspoređenih policajaca ozlijeđeno je, kante za smeće su zapaljene, a vjetrobranska stakla automobila razbijena. Susjedi su se zabarikadirali, navijači koji su došli pogledati nogomet ostali su na stadionu. Otkazane su sve preostale pripremne utakmice. Utakmica je prekinuta kod 1:1, Rapid je poveo golom Thonhofera, izjednačio je Josip Tadić."

Međutim, to je samo dio priče o toj utakmici, no austrijski pedantno je istaknuo onu drugu, nogometnu priču, kojom je predstavio Dinamo i njegov napredak u tih zadnjih 14 godina.

"U toj utakmici, međutim, mogli ste vidjeti i darovitog talenta koji je napravio mega karijeru; Luka Modrić. Samo godinu dana kasnije doveo ga je Tottenham, pa 2012. Real, gdje i danas igra, a postao je čak i najbolji svjetski nogometaš. To je, općenito, bilo vrijeme kada je zagrebački Dinamo bio poznat po tome što proizvodi buduće zvijezde. Samo dan nakon prijateljskog susreta protiv Rapida, Hrvati su najavili potpisivanje izvjesnog Marija Mandžukića."

I nabraja Laola1.at i dalje, Lovren, Kovačić, Ćorluka, prije njih Kranjčar, Eduardo, Olić. Zatim Badelj, pa poslije Halilović, Ćorić, Brodić, Murić, Vrsaljko, Brozović, Jedvaj, igrači koji su iz Dinama otišli u vrhunske klubove. Dobro, nisu svi napravili velike karijere, ali poanta je jasna.

"Škola je bila jedna od najboljih u Europi. Dosljedna filozofija, moderni sustavi prilagođeni igračima jamčili su uspjeh i omogućili Hrvatima da treniraju igrače kako bi postali svjetske zvijezde", piše, između ostaloga, u članku.

I u novije vrijeme Dinamo nije stao s proizvodnjom, Josip Brekalo i Dani Olmo (Joška Gvardiola autor je izostavio) igrači su čiji talent možda nije odmah isplivao, ali su također pokazali klasu.

"Što mislite iz koliko bi klubova Alen Halilović, pa čak i Luka Modrić bili eliminiran u svojoj mladosti? Bili su mali i mršavi. No, u Dinamu smo vjerovali u njih i sada pogledajte gdje stoji Modrić. On je jedan od najboljih na svijetu", istaknuli su Austrijanci jednu davnu izjavu Marija Cvitanovića za goal.com.

I zaključili: "Sljedeći talenti već su ante portas pod sadašnjim trenerom Damirom Krznarom i pokušat će otežati život Rapidu."

Linker
19. travanj 2024 18:17