DAMIR KRAJAC/CROPIX
KAKO SU PALI RUSI

Ziheraško odijelo Zorana Mamića: Namjestio je Rusima ‘pušku‘ onako kako bi to učinio Diego Simeone!

Bez prvog napadača Krasnodar nije mogao ozbiljnije ugroziti Dominika Livakovića
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 26. veljača 2021. 08:18

Ne tako davno Dinamo bi u sličnim prilikama pronašao način da svojeg navijača uvede u predvorje panike, a onda i do kraja kompromitira veliki kapital donesen s gostovanja. Sjećamo se Auxerrea i pamtimo Steauu, ozbiljne su to traume, žuljaju plavu vojsku kao neke bizarne, nemoguće jeftine kapitulacije nakon što bi se momčad iz inozemstva, s teškog terena, vratila s velikim rezultatom u prtljazi. Plavi dres su tih dana nosili Boban i Šuker, onda Cvitanović i Vlaović, klase koje će kasnije obilježiti hrvatski nogomet a ne samo povijest maksimirskog kluba, pa su svejedno ispadali iz Europe kada smo ih vidjeli u sljedećem krugu.

Danas se takvo samoranjavanje Dinamu više ne može dogoditi. Klub je ušao u kategoriju starih rutinera koji će u Uefinim uredima hladno oročiti svoju prednost iz prve utakmice i pričekati sljedećeg suparnika.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Ako je u prvoj utakmici prije tjedan dana kockarski zavrtio rulet, u uzvratu se Zoran Mamić presvukao u ziheraško odijelo. Namjestio je Krasnodaru pušku onako kako bi to učinio "Cholo" Simeone: dajem vam 70 posto posjeda lopte u zamjenu za "hektar praznog terena" na kojem ću organizirati kontranapad. U prvom poluvremenu Dinamo je zaista samo u rijetkim trenucima bio zainteresiran za nadigravanje. Poneka "solaža" Brune Petkovića na sredini terena, sporadično uključenje Mislava Oršića i Luke Ivanušeca u igru. Deset igrača iza centra, dok u rukama prevrćete 3-2 iz prve utakmice nema racionalnije formule od ove.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Loptu je kontrolirala i uvjete diktirala ruska momčad, čiji su izgledi objektivno dramatično narušeni već onog trenutka kada je ozlijeđeni Markus Berg ostao u Krasnodaru. Bez prvog napadača Krasnodar nije mogao ozbiljnije ugroziti Dominika Livakovića. Pokušao je jednom s distance Wanderson, drugi put je u završnici poluvremena Vilhena zapucao zicer. Ali sve da je i pogodio, tek bi anulirao prednost plavih.

Dinamo je do gola došao energijom Kristijana Jakića. Na startu ove europske kampanje veznjak regrutiran iz Lokomotive djelovao je kao najslabija karika momčadi, čovjek s viškom testosterona i manjkom vještine, gotovo zalutao u društvo velikih i odraslih momaka, ali kako je natjecanje odmicalo Jakić je rastao pod nadzorom mentora Arijana Ademija. Danas je ozbiljan igrač koji će oduzeti loptu na centru te u nastavku skuhati gol. U uraganskom nastupu Jakić je stigao u završnicu, na podvaljenu Petkovićevu loptu, kako bi asistencijom počastio strijelca Oršića.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Rezultatski luksuz u drugom je poluvremenu dopustio Lovri Majeru da iskorači iz sjene i organizira neke akcije zbog kojih je stigao na radar skauta velikih europskih klubova. U Majeru se skriva potencijal kakav Aston Villa posjeduje u Jacku Grealishu, zvijezda kakvu Leicester brendira u Jamesu Maddisonu, ali zasad u toj priči "plavi anđeo" bilježi prevelike amplitude u formi. Krasnodar je bio na konopcima i s dvije pametno nacrtane Majerove akcije Dinamo je lako mogao upisati visoku pobjedu. Možda je psihološku kočnicu povlačio jer su ga brifirali da je Krasnodar nepredvidljiva životinja - u gostima je znao pobjeđivati Everton i Porto - ali od Majera svakako u nastavku natjecanja očekujemo da se nametne s više autoriteta...

Linker
26. travanj 2024 14:31