DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
DVOBOJ DAVIDA I GOLIJATA

Znalac iz Zaboka ‘skinuo‘ je Josea Mourinha, može li sada i bivšeg najboljeg trenera Europe?

Dinamo i Villarreal nemaju puno sličnosti, ali po malo se čemu razlikuju kao po svojim trenerima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. travanj 2021. 12:02

Dinamo i Villarreal nemaju puno sličnosti, ali po malo se čemu baš toliko razlikuju kao po svojim trenerima. U areni su početnik u funkciji šefa i rutiner s brojnim trofejima, dobivenim i izgubljenim bitkama. A praktično generacija.

Modre vodi Damir Krznar, 49-godišnjak koji je miran, staložen, inteligentan stručnjak s velikim nogometnim znanjem, međutim, sa svega tri utakmice kao prvi i šest ranijih u kojima je uskakao “gasiti požare“. Vjerni pomoćnik Zorana Mamića uletio je protiv Tottenhama kad se ništa specijalno nije očekivalo, no sad dolaze stresniji zadaci u Europi i domaćem prvenstvu.

Mnogi su Krznara znali opisivati kao osobu čiji je habitus savršen za drugog čovjeka i pitanje je hoće li dokazati da može biti glava stožera na duže staze. Je li kadar prometnuti se u lidera i nositi pritisak koji se u tom poslu ne može izbjeći? Krznar je posvećen poslu, sustavan i discipliniran, no tek treba odgovoriti na pitanje je li predugo čamio u sjeni ili je to njegovo prirodno stanište.

Razlika godinu dana

Unai Emery je stariji samo godinu dana, a osvojio je devet trofeja, trenirao Lorcu, Almeriju, Valenciju, moskovski Spartak, Sevillu, Paris SG, Arsenal i od prošle godine vodi Villarreal. U riznici drži naslov prvaka Francuske i tri titule u Europskoj ligi sa Sevillom uz još jedno izgubljeno finale s Arsenalom.

Kao odani sljedbenik stila Pepa Guardiole najbolje je prolazio u španjolskom nogometu jer njegova su ideja kombinatorika i nadigravanje. U PSG-u se potvrdilo da ni nasljednici nisu imali rezultate kakve je klub očekivao, a u Rusiji i u Arsenalu bilo kojem treneru teško je nešto više napraviti. U Arsenalu nakon Wengera

Emery je kreativan stručnjak koji inzistira na pasu, puno pozornosti posvećuje taktici, temperamentan je na klupi, ali ne divlja osim u rijetkim prilikama kad izgubi živce. Njegove momčadi nisu ni približno toliko okomite kao Tottenham i to bi načelno Modrima moralo više odgovarati. U karijeri ima 841 utakmicu, u njima je izborio 452 pobjede, uz 186 remija i 203 poraza. Nakon prvog međunarodnog trofeja sa Sevillom, kad mu je kapetan ekipe bio negdašnji hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, proglašen je 2014. najboljim trenerom u Europi, a po IFFHS-u je šesti kontinentalni stručnjak u proteklom desetljeću, što je objavljeno u siječnju ove godine. Prvi je Diego Simeone, a ispred njega još Guardiola, Klopp, Mourinho i Allegri. Zanimljiv je njegov omjer s nekim od tih najuglednijih trenerskih imena. Protiv Pepa Guardiole momčad je vodio 14 puta, nijednom nije slavio, protiv Pepa Guardiole do pobjede nije došao u 12, a protiv Josea Mourinha u šest dosadašnjih međusobnih dvoboja. Ukupno su to 32 utakmice bez ijedne pobjede...

Razlika godinu dana

Kao igrač bio je veznjak, iako je ponikao u Realu Sociedadu nije napravio osobitu karijeru. Damira Krznara često su mučile ozljede koljena u najboljim godinama Croatije u devedesetima kad je propustio mnoge susrete, no Krznar je napravio veću igračku karijeru, igrao važnije susrete, čak i Ligu prvaka. Dok je Emery za Real Sociedad imao tek pet prvoligaških nastupa i godine je provodio u manjim klubovima poput Toleda, Racing Ferrola i Leganesa. Krznar je bio i reprezentativac, iako je imao samo jedan nastup i 39 minuta u prijateljskoj utakmici s Poljskom 1998. godine prije francuskog Mundijala.

Dobio tri otkaza

Dinamo - Villarreal bit će to dvoboj trenerskog startera, što se tiče samostalnog vođenja ekipe iako je Krznar godinama u tom poslu, te aktera iz svjetske kreme kojem su davani u ruke neki od najboljih klubova. Međutim, u toj priči Krznar je nepoznanica, a Emery “pročitana knjiga”, procijenjen kao onaj čiji domet ipak nije sama špica. Zato i jest danas u Villarrealu. Dobio je otkaz u Spartaku, PSG-u i Arsenalu. U Moskvi i Londonu dogodilo se u studenome, dakle, u prvom dijelu sezone, nakon serije loših rezultata, a u Parizu je otišao na kraju prvenstva. Tada su doveli Thomasa Tuchela.

Dinamova oružja

To što istinu u dometima Krznara tek čekamo, na kraju ne mora biti minus za njega. Iako se u četvrtfinalu Europske lige vjerojatno osjeća kao gost, a Emery kao domaćin. Ne pobjeđuje uvijek domaćin... Nije tajna ni Emeryjeva strategija, on će se nadigravati. Težiti posjedu i kontinuiranom napadu. I po tom pitanju Krznar je veća enigma, premda je jasno da bi čvrsta obrana i brz napad trebali biti Dinamova oružja.

Učinak četvrtfinalista EL u Europi ove sezone

1. Villarreal 10 9 1 0 25:6
2. Arsenal 10 8 1 1 27:10
3. Roma 10 8 1 1 23:7
4. Dinamo 10 7 2 1 16:5
5. Slavia Prag 10 6 2 2 16:11
6. Ajax 10 6 1 3 16:9
7. Man. United 10 5 2 3 21:11
8. Granada 10 5 2 3 12:7
Napomena: U tablici su uneseni rezultati bez kvalifikacijskih utakmica, dok su Manchester United i Ajax u Europsku ligu stigli preko skupina Lige prvaka.

KRZNAR
- rođen je 10. srpnja 1972. u Zaboku
- igrao za Dinamo, Varteks, Inter
- za reprezentaciju Hrvagske skupio jedan nastup
- igračku karijeru završio početkom 2010.
- bio je asistent trenera u Interu, Dinamu i Al Nassru
- Dinamo mu je prvi klub kojeg vodio kao glavni coach
- na klupi kao prvi trener odradio tek tri samostalne utakmice
---
EMERY
- rođen je 3. studenoga 1971. u Hondarribiji
- igrao za Real Sociedad, Toledo, Racing Ferrol, Leganes, Lorcu
- za reprezentaciju Španjolske nikad nije nastupio
- igračku karijeru završio potkraj 2004.
- trenirao je ranije Lorcu, Almeriju, Valenciju, Spartak, Sevillu, PSG, Arsenal
- Villarreal je preuzeo u srpnju prošle godine
- osvojio je devet trofeja kao glavni trener

44 utakmice ima dosad Emery s Villarrealom, skor mu je 24-14-6
3 utakmice kao prvi trener ima Krznar s Dinamom, skor mu je 2-1-0

Linker
25. travanj 2024 15:39