ANP/ddp USA/Profimedia
PO NOVI PODVIG

Zrinjski pobjedom otključava proljeće u Europi: ‘Nestvarno je da smo prvi na ljestvici‘

Mostarci dočekuju Legiju kao vodeća momčad u skupini u kojoj sve ekipe imaju po tri boda
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 26. listopad 2023. 19:06

HŠK Zrinjski sljedeću domaću utakmicu u Uefinoj Konferencijskoj ligi dočekuje s drugačijim raspoloženjem u odnosu kada je prije mjesec dana dolazio Alkmaar. Tada je bilo puno neizvjesnosti oko toga koliko se prvak BiH može nositi s ponajboljim europskim klubovima, a s obzirom na tadašnju formu Alkmaara i istovremenu rezultatsku krizu Zrinjskog, mnogi su se pribojavali i debakla.

No, ta utakmica ostat će upisana kao jedan od najvećih preokreta u europskim natjecanjima, jer podsjetimo, Zrinjski je na poluvremenu gubio s 0:3, a onda dobio 4:3. I ne samo to, bio je to preokret kompletne sezone mostarskog kluba. Nakon nje Krunoslav Rendulić ostao je na klupi, a i Zrinjski je zaredao sa serijom pobjeda. Jedine utakmice gdje nije pobijedio su poraz u sudačkoj nadoknadi kod Aston Ville i 0:0 u derbiju prvenstva kod Borca.

Legia u lošem nizu

- Nestvarno je da smo nakon dva kola prvi na ljestvici, ali to je činjenično stanje. Nestvarno je i da smo u ovakvom društvu, ali za to smo se izborili. Sada smo u ravnopravnom statusu s nikad jačom Aston Villom, s Alkmaarom koji je izuzetan klub te s Legijom, koja je najtrofejniji poljski klub. Mi smo u tom društvu uljezi, ali za sada to dobro izgleda. Naš je cilj ostati na ovom mjestu i komplicirati život ovima koji igraju protiv nas - rekao je Krunoslav Rendulić te se osvrnuo i na činjenicu da sada Legiji “gori pod nogama”, jer imaju četiri poraza u nizu, uključujući i 0:4 debakl kod Slaska.

- Istina je da Legia nije u bajnoj rezultatskoj poziciji, ali tko god je gledao ove njihove poraze mogao je vidjeti da je moglo otići i na drugu stranu - dodao je Rendulić istaknuvši kako to što je Zrinjski već prebacio bodovni učinak kojeg su mu neke prognoze “predvidjele” pri izvlačenju skupine daje njegovoj momčadi luksuz da odigra sve ove utakmice u Konferencijskoj ligi bez pritiska.

Ipak, eventualna pobjeda nad Legijom otvorila bi apetite mostarskim navijačima jer bi odškrinula vrata prolaska dalje, a eventualno “proljeće u Europi” nešto je što mnogi još ne smiju ni pomisliti.

- Očekujem da pružimo kvalitetnu igru, a naš cilj je pobjeda protiv bilo koga da igramo. Dobro je da možemo psihološki rasterećeno odigrati, ali ne bez ambicija, jer ako dobijemo, a nadam se da hoćemo, možemo potpuno zakomplicirati skupinu.

Jedno od posljednjih ovogodišnjih pojačanja Andrija Balić zbog viroze neće konkurirati za momčad, a Mario Tičinović ima problema s leđima, no njegovo stanje sve je bolje i moguće da će biti spreman. Za suprotstaviti se Legiji trebat će mu sve raspoložive snage.

- Momčad koja dobije Aston Villu ima ogromnu kvalitetu. Ove zadnje četiri utakmice nisu bili u najboljem stanju, ali svaka momčad ima uspone i padove. Ta njihova loša serija ne mijenja moje mišljenje o Legiji.

Mario Ćuže istaknuo je kako je Legia jako dobra ekipa, no da će nošeni domaćin navijačima on i njegovi suigrači ići na pobjedu.

Možemo sa svima

- Dokazali smo da se možemo nositi sa svima tako da vjerujem da možemo i sutra. Analizirali smo Legiju i vidjeli smo gdje ih možemo uhvatiti na neku pogrešku. Na nama je da to sutra prezentiramo na terenu, da damo sve od sebe i nadamo se dobrom rezultatu - poručio je Ćuže.

HŠK Zrinjski je većinu ulaznica za ove utakmice prodao još prije početka Konferencijske lige, a ostatak je pušten u prodaju jučer i po svemu sudeći Legiju čeka pun stadion, odnosno onaj dio stadiona koji klub smije pustiti u prodaju. Poljskim navijačima dolazak je zabranjen, tako da sa sigurnosnog aspekta ne bi smjelo biti nikakvih problema.

Linker
04. svibanj 2024 01:59