CROPIX, Jutarnji list
PRIVREMENA SELIDBA

EVO GDJE BI TREBAO IGRATI DINAMO DOK ĆE SE GRADITI NOVI STADION Jedna opcija je logična za HNL, ali Ligu prvaka bi Modri igrali izvan Zagreba...

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. studeni 2019. 14:00

Stadion će se graditi. U Maksimiru. To je, kažu, konačno rješenje, ovaj put, tvrde u Gradu, nema odustajanja.

Tko ne bi vjerovao, pa samo je 100 “konačnih rješenja” dosad završilo u košu! Stoga vijest o dogovoru Dinama i Grada o gradnji stadiona i nije izazvala neki sveopći trans, ta nije se izgradio ni kad je sve bilo potpisano, projekti odabrani, kranovi postavljeni, radovi započeti. Dok ne bude sve gotovo, dotad će živjeti skepsa.

No ako tu vijest uzmemo zdravo za gotovo, ako prihvatimo da je ovaj put stvarno “fakat”, mnoge zanima gdje će Dinamo igrati i kako će živjeti dok se stadion bude gradio? Jer u Maksimiru se pritom neće moći igrati, barem jedan dio vremena dok budu trajali radovi.

Zagreb, 061117.
Stadion Maksimir.
Maksimirski travnjak pripremljen i sprema za utakmicu Hrvatska - Grcka.
Na fotografiji: travnjak u Maksimiru.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Blato nestalo u blatu

Kao prva i najizglednija opcija spominje se, logično, Kranjčevićeva. Nije da u Zagrebu i ima drugih mogućnosti, što se prvoligaškog nogometa tiče, taj je stadion, zapravo, jedini prihvatljiv. Bilo bi, dakako, bolje da Zagreb već ima stadion u Blatu, no i on je nestao u blatu, više ga nitko ni ne spominje. Nije da se nešto konkretno pokreće i u Velikoj Gorici, koja bi isto bila dobra alternativa, pogotovo za europske utakmice. No kako sad stvari stoje, taj bi stadion mogao biti završen tek poslije Maksimira. Dakle - Kranjčevićeva.

No što je s europskim utakmicama, gdje će Dinamo igrati susrete Lige prvaka ili Europske lige idućih sezona? Kranjčevićevu bi trebalo dosta ušminkati i dotjerati, osposobiti za Europu, stadion kakav je danas teško bi bio prihvatljiv. A čak i u tom slučaju pitanje je bi li bio adekvatan za Ligu prvaka.

Naravno, to su sve još razmišljanja i neke pojedinačne ideje, nije se još išlo u razradu plana i traženje zamjenskog stadiona, no nekako najbolje zvuči opcija Osijek. Jasno, ako osječki stadion bude završen prema planu i rasporedu, takvo moderno, novo zdanje sigurno bi bilo prihvatljivo i Modrima za Europu, uostalom, u tom dijelu Hrvatske ima Dinamo puno navijača. Ali o tom potom, osječki stadion još je u povojima, maksimirski zasad tek u najavi.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Croatia v Wales - Stadion Gradski vrt, Osijek, Croatia - June 8, 2019  General view inside the stadium before the match   REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic
Stadion Gradski vrt, Osijek

Traže se odgovori

Rujevica? Možda malo premalenog kapaciteta? A možda je moguć i izlet u neku od susjednih država, u Maribor, Ljubljanu ili Budimpeštu, ako baš zagusti? Dobra infrastruktura nije daleko, no pitanje je i što bi UEFA rekla na takvu ideju, a bi li i te države bile spremne organizirati toliko Dinamovih utakmica i sve što ide uz to...

Što dodati nego samo da što prije saznamo odgovore na sva pitanja!

TRI OPCIJE

1. Kranjčevićeva

Logična i izvjesna alternativa za utakmice u domaćem prvenstvu i Kupu. Trebalo bi malo i taj stadion dotjerati, ali pitanje je bi li i tada bio adekvatan za europske utakmice.

2. Osijek

Ako se europske utakmice ne bi mogle igrati u Maksimiru i Kranjčevićevoj, opcija koja se čini najboljom novi je stadion u Osijeku. Jasno, prvo mora biti gotov i u funkciji, pitalo bi se i Osječane, ali zbog najavljenog kapaciteta osječkog stadiona i broja Dinamovih navijača u okolici bio bi bolja opcija od Rujevice.

Zagreb, 210918.
Stadion Kranjceviceva.
Predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza predali obnovljeni hibridni travnjak na koristenje Nogometnom klubu Lokomotiva.
Na fotografiji:  travnjak.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Stadion Kranjčevićeva

3. Inozemstvo

Slovenija i Mađarska imaju infrastrukturu, nisu daleko, no pitanje je bi li se UEFA-i svidjela ta kombinacija i žele li te države i gradovi organizirati Dinamove utakmice i prihvatiti odgovornost i obveze koje one sa sobom nose.

Linker
19. travanj 2024 08:58