Ante Cizmic / CROPIX CROPIX
OTVARA SE - KORONAMARKET

EVO ŠTO NAJBOLJE HRVATSKE KLUBOVE ČEKA U PRIJELAZNOM ROKU Vrijednost najboljima već je sada osjetno pala, a prodavat će se još i za manje

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 10. travanj 2020. 10:07

Nogometno tržište tijekom i nakon koronakrize neće biti isto, govore gotovo uglas ljudi iz tog biznisa, no igrači će i dalje mijenjati klubove, plaćat će se odštete, iako će se porastom jeftine radne snage na tržištu sniziti i cijena za većinu igrača. Velike transfere i posljedično njima plaće bit će po svemu sudeći rezervirane samo za najbolje od najboljih, točnije, igrače koji rade prevagu na terenu.

Kako su međunarodni transferi glavni izvor prihoda hrvatskih klubova, ekonomskim sustavom spojenih posuda, kako to već ide, situacija u većim i bogatijim ligama neminovno će utjecati i na hrvatsku nogometnu ligu, koja je u zadnjih deset godina od prodaje igrača zaradila 343,57 milijuna eura, prema podacima s Transfermarkta.

U tom je razdoblju prodano igrača za 424,66 milijuna, a kupljeno za 81,08. Najviše je, dakako, u tim brojkama zastupljen zagrebački Dinamo, ali od zarade “modrih” i njihove kupnje unutar Hrvatske “namirivali” su se i drugi klubovi. Ove sezone, u ljetnom i zimskom prijelaznom roku, u 10 klubova Prve HNL od transfera igrača ušlo je 54,6 milijuna eura, a na kupnje se potrošilo 12,2 milijuna, plus, dakle, 42,4 milijuna, više od desetogodišnjeg prosjeka, no Gorica, Slaven Belupo, Inter-Zaprešić, Istra 1961 i Varaždin nisu nikoga kupili, odnosno, ni za koga platili odštetu, dok je Lokomotiva platila simboličnu, pa se može zaključiti da samo četiri najveća kluba doslovce kupuju i prodaju.

JL

Nadalje, do jučerašnje revizije vrijednosti Transfermarkt je igrače naše Prve lige cijenio na 227,65 milijuna eura, od čega na Dinamove otpada 97,10 milijuna, a gotovo isto je zbrojeno otpadalo na sljedećih pet na trenutnoj ljestvici, Hajduk, Osijek, Rijeku, Lokomotivu i Goricu. Sad je sve 20-ak posto manje, pa tako Dinamov roster vrijedi 79,475, Hajdukov 20, Osijekov 17,6, a Rijekin 16,9 milijuna eura...

U proteklom desetljeću najveći obrt novca HNL bilježi u sezoni nakon SP-a u Rusiji, gotovo 81 milijun od prodanih igrača, a gotovo 13 milijuna kupljenih, klubovi su ukupno bili u plusu od 67,93 milijuna eura. Dinamo je u ta dva prijelazna roka 2018./19. imao prihod od preko 33 milijuna eura, bezbolno po kasniji rezultat se riješivši Benkovića (14,5), Sose (8), Ćorića (6), Soudanija (3), Fiolića (2,5) i Hodžića (1,5 milijun eura), a kupnjom Atiemwena (2,65), Majera (2,5) i Andrića (1) klub iz Maksimira je presudno popunio proračune Gorice, Lokomotive i Inter-Zaprešića. Hajduk je, pak, utržio 15,4 milijuna eura na Palaversi (6,3), Bašiću (3,5), Letici (3), Radoševiću (1), Nižiću (0,8), Saidu (0,5) i Kožulju (0,3), a za manje od milijun kupio Gyurcsa, Svatoka i Tahiraja. Osijek je, pak, u dva prijelazna roka prošle sezone prihodovao gotovo 11 milijuna eura, Rijeka nekoliko stotina tisuća eura više, dok je Slaven Belupo napravio izvrstan posao prodajom Katića Glasgow Rangersima za 2,28 milijuna eura.

Što Dinamo, Hajduk, Rijeku i Osijek čeka ovog ljeta i zime? Možemo samo špekulirati, jer i krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) tek je ustvrdila da će “prijelazni rok početi krajem postojeće sezone”, što znači tek od kolovoza, neće to biti klasični “transfer-prozor”, kako ga zovu Englezi.

Najbolji posao napravili su oni koji su prodali najvrednije igrače ove zime, Dinamo s Olmom (18,5 milijuna eura u jednoj rati!), Osijek sa Šutalom (5) i Lokomotiva s Kastratijem (2). Hajduk, pak, nije prodao svog najboljeg strijelca Jaira u Kazahstan za 2,5 milijuna eura i pitanje je hoće li ponuda slične težine ikad više stići za Brazilca kojem ugovor s “bijelima” ističe 2022. Rijeka je, pak, Župarića, Puljića, Kvržića i Acostyja uspjela prodati za nešto više od dva milijuna eura. Poanta je da će padom vrijednosti igrača naši klubovi planirani prihod od transfera morati zaraditi prodajom više igrača, jer na stranu Dinamo, ali ostala tri kluba nemaju u svojim svlačionicama nogometaša za kojeg mogu dobiti ponudu veću od pet milijuna eura, kao što je, primjerice, Hajduk ljetos dobio od Lillea za Domagoja Bradarića (6,5).

Tko bi, dakle, ovog “ljeta”, kad god to bilo, trebao biti na prodaju i popuniti 60-80 posto proračuna naše “velike četvorke”? Gledamo li ovu sezonu, Dinamo treba namaknuti 30, Hajduk sedam, Osijek najmanje pet, a Rijeka sigurno više od 3,5 milijuna eura, s obzirom na to da je i predsjednik Mišković posudio svoj novac da klub bude likvidan dok traje koronakriza.

O Dinamu smo najviše pisali i tu se sve zna: samo Théophileu ističe ugovor ovog ljeta i na njega se više ne računa, dok 2021. ističu ugovorne obveze Gavranoviću, Dilaveru, Kadzioru i Hajroviću. Međutim, najvredniji na tržištu su donedavno bili Petković (13,5), Livaković (13), Oršić (9,5), Gojak (7) i Moro (6,5 milijuna eura), procijenjeni na gotovo 50 milijuna eura, no od jučer vrijede gotovo 20 posto manje, 40 milijuna, a može im se pridodati i kapetana Ademija čija je cijena pala sa sedam na pet i pol milijuna. No, realnost je da će se moći prodati za još manje, no minimum koji klubu iz Maksimira treba je 30 milijuna, a ne zaboravimo na otegotnu okolnost svima, odgodu Eura za godinu dana.

U Hajduku, pak, ovog ljeta ističu ugovori Hamzi i Jradiju, a od onih “na prodaju”, sljedećeg ljeta kapetanima Caktašu i Juranoviću, a 2022. Ismajliju, Jairu, Krekoviću, Edouku i Tahiraju. Caktašu je cijena pala sa 3,5 na 2,8 milijuna eura, Juranoviću sa 2,5 na dva i tako dalje. Rijeka ovog ljeta ostaje bez tri posuđena igrača, Andrijaševića, Piresa i Yatekea, a morat će prodavati one kojima ugovori ističu 2021. i 2022. poput Galovića, Velkovskog, Halilovića, Capana, Murića odnosno Escovala, Pavičića, Lončara, Iglesiasa i Čolaka te iskusnog vratara Prskala, a možda i Lepinjicu koji ima ugovor do lipnja 2024. Naravno, ne sve.

Osijek je, rekosmo, ove zime prodao 20-godišnjeg Boška Šutala, ali je zadržao najboljeg strijelca lige Mirka Marića (spominjao se kijevski Dinamo za 4,5 milijuna eura!), no kako je stasiti Hercegovac daleko najvredniji i najtraženiji, njegova će prodaja biti neminovna i to za manje nego što su se u Gradskom vrtu nadali ove zime. Posljedično, bit će prodano još nekoliko igrača u sljedeća dva prijelazna roka, kada god oni službeno bili. Ovog ljeta ističu ugovori Lopi i Šorši.

Linker
22. travanj 2024 07:54