AS Roma
GRANDIOZAN PLAN

EVO ŠTO SE SPREMA ANTI ĆORIĆU Bivši Vatreni i sam je ostao iznenađen idejom: 'Iznenadilo me je jer znam koju poziciju igra, ali oni to vide drugačije'

DINAMO O mogućem razvoju karijere bivšeg dinamovca na Olimpicu govore negdašnji Vatreni Igor Budan i menadžer Marko Naletilić
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 31. svibanj 2018. 10:23

Ante Ćorić novi je igrač Rome i pred njim je razdoblje velikih izazova. Iz Dinama je otišao kao igrač koji nije standardan, kao talentirani mladić, koji još puno toga mora poraditi na svojoj igri da bi bio adut za najvišu nogometnu razinu. Roma je pak polufinalist Lige prvaka, klub koji ima aspiracije vratiti se u sam vrh talijanskog nogometa. Stoga se mnogi pitaju kakva je budućnost Ćorića u Romi, hoće li naći svoje mjesto u momčadi Eusebija Di Francesca.

Igrač budućnosti

Igor Budan, bivši hrvatski reprezentativac dobro je upoznat sa stanjem u talijanskom nogometu, pa i u Romi, otkrio nam je zanimljive planove koje rimski klub ima s donedavnom Dinamovom desetkom.

- Nedavno sam pričao s Balzarettijem, mojim bivšim suigračem iz Palerma, koji je u menadžmentu Rome, i baš smo razgovarali o Ćoriću. Rekao mi je da ga oni vide kao igrača budućnosti, računaju s njim u godinama koje dolaze. Ali zanimljivo je na kojoj ga poziciji vide - kazao je Budan, a onda otkrio da je i sam bio iznenađen idejom.

- U Romi planiraju od Ćorića napraviti Pirla. Da, iznenadilo je malo i mene, s obzirom na to da znam koju Ante poziciju igra u seniorskom nogometu, ali u Romi to vide drugačije. Znači, oni će mu namijeniti povučeniju poziciju da dolazi iz drugog plana, upravo kao što je to na vrhuncu svoje karijere radio Pirlo. Legendarni je Talijan počeo karijeru u ofenzivnijoj ulozi, tek je kasnije postao to što je postao. Bio je to dobar potez, možda Romi uspije i Ćorića uklopiti na tu poziciju.

Budan
REUTERS/Heinz-Peter Bader / REUTERS

Naravno, slaže se Budan da je pred Antom razdoblje u kojem će morati prihvatiti neke nove postulate, možda morati otići i na posudbu.

- Roma je veliki klub, polufinalist Lige prvaka i ima velike ambicije. Sigurno u Rimu nisu dali toliki novac za Ćorića, tek toliko, da bi ga doveli i onda odustali. Oni će s njim puno raditi, žele od njega napraviti igrača koji će kasnije vrijediti 4-5 puta više, Ante je tehnički jako potkovan, što je jako bitno za talijansku ligu. Morat će napredovati taktički, fizički. Stoga, ako bude morao i na posudbu, neka to ne shvati kao korak unatrag, u Italiji je posudba nešto normalno. Pogledajte, i Pjaca je otišao čak u Njemačku, a ja sam, recimo, dobar dio svoje karijere proveo na posudbama. Tako tu stvari funkcioniraju, bitno je igračima da igraju i napreduju.

​Budan je Ćoriću dao i jedan savjet:

- Što prije nauči jezik, to će mu biti lakše i prije će napredovati, neka živi sportski, radi što mu se kaže i imat će puno veće izglede za uspjeh. Vjerujem da u Romi može napraviti iskorak, da njegov talent može izrasti u pravog igrača kojega će Roma kasnije skupo prodati.

Dobar posao za sve

​Marko Naletilić poznati je menadžer koji najviše radio upravo na talijanskom tržištu, tamošnji nogomet ima u malom prstu i više puta je rekao kako Ante Ćorić može napraviti transfer, kako još nije kasno za njegov iskorak u karijeri. To se sada dogodilo, a Naletilić smatra da su u tom poslu svi profitirali.

- Posao je dobar i za Romu i za Dinamo, to je lijepa svota, a Roma opet jednog dana može na Ćoriću financijski zaraditi. Također, mislim da je talijanska liga idealna za Antu – kaže Naletilić.

Neki će reći da je Ćorić premalo agresivan i defenzivno orijentiran za Serie A.

- Možda se to nekome tako čini, ali talijanska liga je, od svih liga Petice, liga u kojoj se najmanje trči, zato što su igrači najviše taktički uklopljeni, imaju svoju poziciju na terenu i zbog nemaju potrebe jako puno trčati. Opet, igrači su tehnički vrlo jaki, a Ćorić to jest. Na njemu je da usvoji što prije taktičke zahtjeve svoga trenera, prihvati način igre u Italiji, pa vjerujem da vrlo brzo može pozitivno iskočiti.

Posudba nije tragedija

​Naletilić također ne misli da bi čak odlazak na posudbu za Ćorića bila tragedija.

- Ne znam detaljno kakvi su Romini prvi planovi s Ćorićem, no siguran sam da će mu omogućiti da prođe pripreme, da se proba odmah uklopiti u momčad, a vremena za posudbu uvijek ima vremena. Može otići do početka prvenstva, do kraja kolovoza, a moguće je da u prvo vrijeme konkurira za momčad pa tek na zimu ode nekamo na posudbu. Ali, nije to ništa loše, Talijani tako često rade. Osobno vjerujem da Ante ima sve predispozicije da uspije u talijanskom nogometu. Ako ne odmah u Romi, onda možda u sezonama koje dolaze u nekom drugom klubu, bitno je samo da bude profesionalac, da marljivo trenira. Došao je u veliki klub, sjajan grad, ima sve predispozicije za uspjeh.

Linker
18. svibanj 2024 17:09