Bayern
 Reuters / Susana Vera Livepic / REUTERS
HOENESSOVA FILOZOFIJA

FC HOLLYWOOD PRELAZI NA NJEMAČKU PRODUKCIJU Ovaj igrač novi je kamenčić u mozaiku germanizacije bavarskog diva, a to znači oproštaj Robbena i Riberyja

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 04. siječanj 2018. 00:31

Uli Hoeness povratkom na predsjedničku poziciju Bayerna krenuo je u misiju germaniziranja kluba. Njegova je, naime, želja dovesti što više njemačkih igrača u München i kako sada stvari stoje na dobrom je putu. Proteklog ljeta iz Hoffenheima su stigli Süle i Rudy, sada je pak iz istog kluba došao i Sandro Wagner, a pravi bingo, čini se sada tako, tek slijedi. Naime, Marca i SportBild objavili su kako od sljedećeg ljeta novi igrač Bayerna bit će Leon Goretzka, jedan od najpotentnijih mladih njemačkih igrača i čovjeka koji će sigurno u lipnju biti dio Löwove ekspedicije u pohodu na obranu naslov prvaka svijeta.

Prava Goretzkomanija

Prava Goretzkomanija zavladala je proteklih dana, 22-godišnjeg veznjaka Schalkea htjeli su mnogi, Real i Barcelona slali su otvorene signale prema Gelsenkirchenu, Liverpool je čak bio spreman uskočiti ove zime i platiti odštetu za igrača kojem ugovor s Rudarima istječe u lipnju 2018. No, kako se čini, karijeru će ovaj sjajni veznjak nastaviti u njemačkom prvaku i to unatoč nevjerojatnoj ponudi njegova sadašnja kluba. Naime, u Schalkeu su bili spremni probiti granicu i Goretzku učiniti najplaćenijim igračem u povijesti, 12 milijuna eura godišnje plaće plus razni bonusi. U ovom trenutku Konopljanka i Bentaleb su s pet milijuna eura najplaćeniji igrači Schalkea, jedino je Huntelaar bio sa sedam milijuna plaćeniji. No, Nizozemcu je ljeto istekao ugovor i vratio se u Ajax, otvorivši prostor za povećanje plaće Goretzki

Heynckesove pohvale

- Od prvog dana kada sam došao na poziciju sportskog direktora želio sam potpisati novi ugovor s Goretzkom. Sve smo pokušali kako bismo mu pokazali da je od iznimne važnosti za nas, kako bi bilo najbolje i za njega da ostane - rekao je Christian Heidel, menađer Schalkea.

Spomenute brojke najbolje govore na što su bili sve spremni, vjerojatno bi u tom slučaju krenula lančana reakcija dizanja plaća svim igračima jer bi nesrazmjer bio potencijalni problem. Međutim, Goretzka nije pokazivao namjeru produljiti ugovor s klubom u koji je stigao 2013. godine iz Bochuma. Tada su se za njega otimali Schalke i Borussia D., a on se odlučio za Rudare smatrajući kako će imati više prostora za napredak. I bio je u pravu, ubrzo je postao nositelj igre Schalkea, prepoznao je to i izbornik Joachim Löw, a proteklog ljeta Goretzka je odigrao sjajno na Kupu konfederacija, kojeg je Njemačka osvojila s praktički B reprezentacijom.

Već tada je Goretzka prvi puta povezivan s Bayernom, njegov zastupnik bio je na razgovorima u Münchenu stoga ovakav scenarij nije uopće čudan, naprotiv. Bavarci će opet napraviti sjajan posao, prvo dobit će igrača za sljedeće desetljeće i to besplatno, pri tome će oslabiti konkurenta koji je pokazao znakove oporavka.

- On je sjajan dečko, baš mi se sviđa. Napredovao je velikim koracima - jučer je o Goretzki rekao Jupp Heynckes prije odlaska s Bavarcima na pripreme u Katar.

Jasno, ni on nije htio potvrditi da je posao zgotovljen.

- Morat ćete pričekati, ako sam dobro shvatio Goretzkin menađer izjavio je kako se igrač još nije odlučio gdje će nastaviti karijeru. Znam da je on vrlo inteligentan dečko i da će odlučiti mudro što je najbolje za njega.

Ipak, to je samo dimna zavjesa, Schalkeov Heidel će pak morati štošta objasniti navijačima koji mu zamjeraju na odlasku kapetana Höwedesa u Juventus, te nedovoljnog angažmana oko Seada Kolašinca, također besplatno. Nimalo ugodna situacija za menađera Schalkea, dok njegov kolega iz Bayerna Hasan Salihamidžić može zadovoljno trljati ruke.

Desetorica za Elf

Bayern će opet biti obojan njemačkim, baš kao što to želi Uli Hoeness, pa bi u Rusiji Bavarci mogli imati čak 10 igrača u dresu Elfa. To će biti i presudno u izboru novog trenera koji će naslijediti Heynckesa sljedećeg ljeta, premda nije više ni isključena opcija da 72-godišnjak ostane još jednu sezonu na klupi Bavaraca. Hoeness je već pokazao kako zna nagovoriti svog prijatelja za pomoć. Uostalom Heynckes trenutačno radi bez ugovora. No, ne bude li nastavio svoju misiju, novi će trener sigurno biti s njemačkog govornog područja. Jedan od najvećih problema u Ancelottijevoj eri bio je nedostatak direktne komunikacije, Talijan nije mogao doslovno prenijeti igračima ono što želi od njih.

Soccer Football - Chile v Germany - FIFA Confederations Cup Russia 2017 - Final - Saint Petersburg Stadium, St. Petersburg, Russia - July 2, 2017   Germany’s Leon Goretzka reacts   REUTERS/Carl Recine
REUTERS

Novi trener dakle imat će momčad sazdanu od deset njemačkih reprezentativaca, Neuer, Kimmich, Boateng, Hummels, Süle, Rudy, Müller, Wagner, te povratnik Gnabry i novak Goretzka. Bayern još uvijek nije spreman ući u suludu utrku s ostalim nogometnih teškašima, davanje 80-ak milijuna eura za stopera, pa koliko god on dobar bio, Hoenessu i društvu ne pada na pamet. Zato su i uložili velik novac u novi trening kamp za školu nogometa od koje očekuju puno. Nakon Davida Alabe i Thomasa Müllera nijedan igrač u prvoj momčadi nije izvorni proizvod, povratkom Sandra Wagnera sada će ih biti trojica. Donedavni napadač Hoffenheima zoran je primjer kako se upornost isplati, prošao je sve kategorije u Bayernu, no u prvoj postavi odigrao je tek četiri utakmice. U ljeto 2008. morao je otići, igrao je za Duisburg, Werder, Kaiserlautern, Herthu, Darmstadt i Hoffenheim, u međuvremenu je izborio i dres reprezentacije. Dobar proljetni dio mogao bi mu osigurati put u Rusiju, jer će Löw osim Wernera koji je neupitan, birati između Wagnera i Gomeza drugog putnika koji može odigrati napadačku rolu. Obojica su promijenili klubove, Gomez se vratio u Stuttgart gdje će biti prva opcija, dok će Wagneru biti puno teže, jer ispred njega je jedan od najboljih napadača na svijetu - Robert Lewandowski.

Wagnerova uloga

- Mislim da je Sandro svjestan svoje uloge, da je ispred njega svjetska klasa poput Lewandowskog. Ali Wagner će naći svoje mjesto, posljednih godina napredovao je velikim koracima, postao je čak i reprezentativac. Smatram da bi mogao pomoći u Rusiji - zaključio je Heynckes.

U svakom slučaju Bayern je opet u ofenzivi, barem što se njemačkog tržišta tiče, na inozemnom će i dalje tražiti igrače poput Tolissa koji imaju potencijala, a njihova cijena još uvijek je u razumnim granicama.

Germanizacija znači oproštaj Robbena, Ribberyja i Vidala

Na tragu germanizacije Bayerna je i vijest kako bi ovih dana Joshua Kimmich trebao produljiti ugovor s klubom, a sljedećeg ljeta s posudbe iz Hoffenheima vraća Serge Gnabry. Uz dolazak Goretzke vidljivo je da će u svlačionici nastati gužva, pa se nagađa kako će Bayern prodati Artura Vidala, Čileanac ionako ima ugovor do 2019. pa bi se na njemu moglo nešto zaraditi, što nije posve neznačajno s obzirom da je Vidalu četvrtom desetljeću života.

Vrlo vjerojatno će otići i dvojac koji je bio prepoznajnica Bavaraca posljednjeg desetljeća Ribery i Robben, obojici ugovor istječe, Nizozemac čak razmišlja o kraju karijere, a Francuz bi mogao u Kinu ili Katar gdje bi mogao još zaraditi lijep novac na kraju karijere.

Linker
02. svibanj 2024 00:37