Ronald Goršić/CROPIX
RAZGLEDNICA S POHORJA

FC HOLLYWOOD Slaven Bilić je karizmatik kojeg igrači gledaju s divljenjem

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 03. srpanj 2012. 16:02

U Sloveniju su sletjeli u nedjelju. Tri sata trajao je čarter let nakon kojeg ništa nije bilo isto.

- Čudo, čudo, kao da smo hollywoodske zvijezde - bio je opčinjen Jurica Rakić, liječnik.

Iako je trener, Bilić je sa svojim 'bandom’ u Sloveniju otputovao kao rock zvijezda. Superluksuzni zrakoplov podijeljen je na dva dijela, dvije trećine zauzima prostor za igrače, dok je trećina uređena za bivši stožer Vatrenih. U njemu - strava. Baš su tu riječ iskoristili... Ogromni salon, naime, nema uobičajene stolce prve klase, već ogromne udobne fotelje presvučene kožom s tri gumba (jedan ti diže noge, drugi te spušta na leđa, a treći te vrti...), ogromnom plazmom, frižiderom, raznim delicijama i pepeljarama. Kao da su Rolling Stonesi, a ne Lokomotiv iz Moskve. Radi se, doduše, o čarteru, no upućeni tvrde da Lokomotivov mlažnjak nimalo ne zaostaje. Dapače...

Niti ne čudi, Lokomotiv, naime, ima 430 zaposlenika, radi se o potpuno profesionalnoj firmi u kojoj se na ljudstvu ne štedi. Sve je podređeno prvoj momčadi, apsolutnim mezimcima kluba, kojima ne smije apsolutno ništa nedostajati, niti se oni imaju pravo opterećivati bilo čime osim travnjakom.

- Kada sam se otišao fotografirati za službenu stranicu, dočekalo me 12 ljudi; to su nemogući uvjeti, nikad ništa slično nisam doživio - prepričava Rakić.

Kamp blizu Moskve također je sjajan, stadion je fantastičan, svlačionice jednake onima s najboljih svjetskih nogometnih zdanja. I to dovoljno govori o veličini kluba kojeg je Bilić preuzeo. Svatko zna svoj posao, nema ovdje svaštarenja, sve je posloženo do posljednjih detalja. Osim, doduše, novinarskih. Na Pohorju, naime, nema niti jednog ruskog novinara, što je podatak koji nas je frapirao. Govorimo o državi koja ima 30-ak dnevnih tiskovina, ali na Pohorju nema - nikoga. Pripreme Dinama ili Hajduka, za ilustraciju, u neko bolje doba novinarstva znalo je pratiti i desetak reportera, a klub poput Lokomotiva ne prati nitko. Ruski mediji velikom većinom informiraju se putem službene klupske stranice, koja pusti infirmaciju ili intervju, a onda većina (ne svi!) prenesu taj materijal. I gotovo. Za nas potpuno nerazumljivo, za Ruse apsolutno normalno. Lokomotiv trenutačno prati više hrvatskih nego ruskih novinara. Premda je nas 4,5, a Rusa 143 milijuna.

Related content

Trening je počeo u deset sati. Ruska komanda koračala je vojnički prema trening centru, koje je već okupalo neugodnih 30-ak stupnjeva. Iako je Pohorje planina, osim plahog vjetra ništa ne spušta opasnu omaru koja se nadvila nad ovim dijelom Europe.

- Gdje ste Hrvati? - nije skrivala osmijeh nova zvijezda ruskog nogometnog sazviježda, Slaven Bilić, dok je stupala prema nama s ogromnim grašcima znoja. - U Rusiji je sada milina, otprilike kao i u Poljskoj, 20-ak stupnjeva, ma divota!

Primijetio je zlobnik 'pitat ćemo te u prosincu’, ali dobro... Temperatura ionako nije bila tema. Ionako ih je cijedio dobrih 90 minuta. A poslijepodne je čekala nova tura. Nema zafrkancije...

- Treninzi su fizički strahovito zahtjevni, no zasad nitko nema apsolutno ništa protiv. Znate, Slaven je zvijezda, karizmatik kojeg igrači gledaju s divljenjem. Svi su oduševljeni, pogotovo odlaskom na pripreme u Sloveniju, sada sve ima neki europski štih - otkriva nam Senijad Ibričić, koji je prvi zagazio pohorsku travu. Očito ima pregršt motiva napokon zauzeti standardno mjesto u momčadi.

Ibro ne lašti rečenice, glasnogovornik Lokomotiva Denis odradio je uslugu sudskog tumača, prevodeći nekoliko rečenica ruskih prvotimaca kluba.

- Ako ćemo igrati kao Hrvatska, bit ćemo sjajni, nepobjedivi - kazao je Renat Janbajev.

Inače, danas se u hotelu Habakuk pojavio i Vedran Ćorluka.

KOMPLETAN ČLANAK PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA

Linker
06. svibanj 2024 09:28