Goran Mehkek / CROPIX CROPIX
NOGOMETAŠI NA MINIMALCU

FIFA PROGLAŠAVA IZVANREDNO STANJE Devet klubova HNL-a zajedno traže izlaz iz najteže situacije! Ovo bi trebala biti najveća plaća u ligi...

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. ožujak 2020. 16:56

Veliki dio nogometaša koji igraju u Belgiji proteklih su dana dobili od svojih poslodavaca e-mail poprilično neugodnog sadržaja.

Klupski su ih čelnici tim putem obavijestili da su zbog izvanredne situacije i više sile, koja je spriječila njihov klub da se bavi nogometom, prisiljeni svim svojim zaposlenicima - što uključuje i same igrače - isplaćivati samo minimalac i to sve dok takvo stanje traje.

Obrazložili su u e-mailu igračima da je klub ostao bez većine planiranih financijskih sredstava, jer nema prihoda od TV prava, sponzora i ulaznica, pa su prisiljeni na takav korak kako bi se klub spasio.

TALLINN, ESTONIA - AUGUST 15:  FIFA President, Gianni Infantino in conversation with UEFA President Aleksander Ceferin during the UEFA Super Cup between Real Madrid and Atletico Madrid at Lillekula Stadium on August 15, 2018 in Tallinn, Estonia.  (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)
Alexander Hassenstein Getty Images

Poziv na zakon

Prethodno nije bilo ni razgovora ni pregovora. U e-mailu su se tek pozvali na belgijski zakon koji svakom poslodavcu u takvim okolnostima dopušta da zaposlenike koji ne dolaze na posao drži na zakonski propisanom minimalcu. Tako će većina igrača iz belgijske lige - a vrlo brzo to će provesti svi klubovi - sljedećih tjedana, možda i mjeseci, zarađivati nešto manje od tisuću i sedam stotina eura koliko im iznosi minimalac. I nitko od toga u Belgiji ne pravi nikakvu dramu. Viša sila je viša sila...

Naravno, belgijski klubovi će sa završetkom pandemije sjesti sa svojim igračima i vidjeti kako dalje. Hoće li im novac koji im je ugovorom zajamčen isplaćivati u nekoj boljoj budućnosti, hoće li im ga samo dijelom isplaćivati ili će im možda ponuditi manje ugovore na duže vrijeme. To će vrijeme pokazati.

Ne dvojimo da se neki igrači već pripremaju za tužbe i da će tražiti zaštitu od FIFA-e, čiji ih pravilnik već niz godina maksimalno štiti i koji je u nogometu iznad zakona bilo koje države. Pa tako i Belgije. Međutim, čak i FIFA u svojim pravilnicima ima članak u kojem piše kako sve točke koje štite igrače mogu biti suspendirane kada dođe do izvanredne situacije uzrokovane višom silom. Po svim dostupnim informacijama FIFA će uskoro aktivirati taj članak i proglasiti izvanredno stanje.

ROME, ITALY - FEBRUARY 27:  President of FIFA Gianni Infantino speaks during the FIFA executive football summit press conference on February 27, 2019 in Rome, Italy.  (Photo by Marco Rosi/Getty Images)
Marco Rosi/Getty Images

Priča za sebe

S obzirom na veliku šarolikost nogometnih klubova i njihove financijske moći, a onda i činjenicu da su Zakoni o radu u svakoj državi priča za sebe, realno je vjerovati da će FIFA svojim nacionalnim savezima poslati preporuku da se u ovoj izvanrednoj situaciji prilagode zakonima svoje države kako bi pomogli klubovima koji su preko noći dospjeli u strahovito težak položaj. Što znači da se - barem za sada - neće petljati u odluke belgijskih klubova.

To ipak ne znači da je FIFA riješila svoj problem, jer kad pandemija završi, klubovi neće moći preko noći financijski ozdraviti. Ostanu li aktualni pravni akti FIFA-e po pitanju zaštite igrača na snazi, puno će se klubova doslovno urušiti, a dobar dio njih će jednostavno bankrotirati. Zato je drugi dio FIFA-ina zadatka pronaći model koji će nakon završetka pandemije pomoći klubovima da lakše pronađu način da prilagode aktualne i vrlo skupe ugovore igrača novonastaloj situaciji.

Gianni Infantino već se iskazao kao predsjednik koji ima sluha za pravednost i koji će sigurno napraviti sve da složi pravilnik koji će maksimalno zaštititi egzistenciju klubova, a opet ne dopustiti da u novom dijeljenju karata igrači budu ti koji će na svojim leđima iznijeti kompletan teret krize. No, da će iznijeti jako veliki dio, to je praktički neupitno, jer više neće biti zaštićeni kao što su (zasluženo) već niz godina.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX CROPIX

Hrvatska, nažalost, nije Belgija, naše zakonodavstvo nema jasne odredbe za ovako izvanredne situacije. To je jedan problem. Drugi je što igrači u Hrvatskoj nisu zaposlenici svojih klubova, nego su obrtnici koji im ispostavljaju račune. Pa čak i kad Vlada RH sljedećih dana donese uredbu u plaćama u izvanrednim situacijama, igrači će ostati izvan te priče. Što dodatno zagorčava život i klubovima i igračima pa ćemo sljedećih dana svjedočiti vrlo ružnim scenama. Kakve sada proživljavaju Dinamovi igrači zajedno s trenerom Nenadom Bjelicom.

Neumjesno je sada tražiti krivca za medijski “linč” kojem su izloženi igrači i Bjelica. Razumijemo klub koji se bori za ostanak, ali treba razumjeti i igrače, odnosno trenera. Čiji stav, nažalost, ne možemo čuti jer im je klub zabranio govoriti. Što je vrlo ružno sa strane Dinama i ukazuje na to da žele nešto zatajiti.

Dijalog jedini put

Kada nema jasnog zakona - a kod nas ga nema - onda je dijalog jedini put. I u tom dijalogu mora postojati maksimalan respekt i razumijevanje s obje strane. Jer situacija je dramatična i bez ružnih tekstova. Kako god, Dinamo nije smio pustiti u javnost stav igrača i Bjelice sve dok se u pregovorima nisu potrošili i posljednji argumenti bilo koje strane. To je kulturno ponašanje, kao što je kulturan i mail koji je dobio nogometaš u Belgiji. Jer tamo postoje zakonski preduvjeti koji ne traže prostore za pregovore i dogovore.

Osijek, 160318. 
Konferencija za medije NK Osijeka o aktualnostima u klubu. Na fotografiji: Ivan Mestrovic predsjednik Uprave i suvlasnik NK Osijeka. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Osijek je svoju ideju smanjenja plaća proveo u djelo bez većih problema, ali lako bi se moglo dogoditi da to bude tek prvi potez njegova predsjednika Ivana Meštrovića. Devet klubova Prve HNL - Hajduk se za sada drži po strani - već danima surađuje tražeći model štednje s kojim bi izašli pred igrače i javnost. Postoji ideja da za vrijeme pandemije najveća plaća može iznositi pet tisuća eura. Što za većinu klubova nije problem jer samo “velika četvorka” plaća iznad tih iznosa. Razmišlja se, dakako, i o minimalnoj plaći, ali kako je odrediti kad u Interu ili Varaždinu i do sada nitko nije imao više od 15.000 kuna. I to bruto.

Vremena su teška, daleko najteža u povijesti sporta i nogometa. Dinamo je požurio i nije ispalo dobro, ostali zato strpljivije traže rješenje. Iako bi svi zajedno - i klubovi i igrači - morali biti svjesni da najteža vremena tek dolaze...

Prioritet će otići bivšem klubu

FIFA je u internom dokumentu predložila promjenu termina za prijezne rokove koji bi se trebali uskladiti s datumima odigravanja nove sezone, a od klubova i igrača se traži zajednički rad na pronalaženju rješenja vezanog za plaće tijekom prekida natjecanja.

“U slučaju da dođe do preklapanja dviju sezona i/ili razdoblja registracije igrača, prioritet se daje bivšem klubu koji bi trebao završiti sezonu s originalnom postavom kako bi se sačuvao integritet domaćih prvenstava. To ne vrijedi ukoliko se sve zainteresiane strane slože za suprotno rješenje. Isplate transfera između klubova bi također trebale biti odgođene sve do početka nove sezone”, stoji u FIFA-inu dokumentu u kojem se preporučuje korištenje novoformiranog “Fonda za profesionalne igrače” kako bi se pomoglo klubovima koji se nađu u financijskim problemima.

Ugovori traju do kraja natjecanja

FIFA je u svom internom dokumentu na kojemu je radila posebna radna skupina zadužena za koronavirus, a koja je oformljena 18. ožujka, donijela odluku prema kojoj bi se trenutačno važeći ugovori klubova s igračima i trenerskim osobljem trebali produžiti sve do završetaka natjecanja koja su proteklih tjedana prekinuta.

Linker
19. travanj 2024 18:37