REUTERS/Susana Vera
LIGA NACIJA

FOTO: KAKAV KRAJ SUDARA NOGOMETNIH VELESILA! NIZOZEMSKA NAKON DRAME U PRODUŽECIMA IZBORILA FINALE Engleze koštale dvije nevjerojatne pogreške obrane

Nizozemska je u polufinalu Lige nacija svladala Englesku s 3:1 i u nedjeljnom će finalu igrati protiv Portugala. Engleska će se u susretu za treće mjesto boriti protiv reprezentacije Švicarske.
Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 06. lipanj 2019. 21:43

NIZOZEMSKA - ENGLESKA 3:1 (De Ligt 73', Walker 97' ag., Promes 114' / Rashford 32' p.)

NIZOZEMSKA: Cillessen - Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind - De Roon (od 68. De Beek), De Jong (od 114. Strootman), Wijnaldum - Bergwijn (od 91. propper), Depay, Babel (od 68. Promes)

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Chilwell - Rice (od 106. Alli), Delph (od 76. Henderson), Barkley - Sancho (od 60. Lingard), Sterling, Rashford (od 46. Kane)

Portugal i Nizozemska igrat će u finalu prvog izdanja Lige nacija. Naime, u drugom polufinalu Nizozemska je u zanimljivom dvoboju nakon 120 minuta slavila sa 3:1 protiv Engleske.

Obje su reprezentacije krenule u istoj formaciji, Koeman i Southgate optirali su za standardnih 4-3-3. Stoperski par kod Oranja činili su De Ligt i najbolji branič svijeta Van Dijk, koji bi uskoro mogli i u klubu zajedno zaigrati. Na bekovima su bili Blind i Dumfries, dok su u sredini ordinirali De Roon, čudesni De Jong i Wijnaldum. U napadu su prijetili Bergwijn, Depay i Babel.

S druge strane Gordi Albion je krenuo s Pickfordom na golu, a ispred njega Walker, Stones, Maguire i Chilwell. Mjesta u veznoj liniji zauzeli su Rice, Delph I Barkley, a u napadu je djelovao strašan trojac Sancho, Rashford i Sterling.

Bolje je Nizozemska krenula u dvoboj, izgledala je odlučnije, energičnije, visoko je pritisnula Engleze koji se u tom periodu nisu najbolje snašli. Posebno je impresivno izgledali Frankie de Jong, koji je osvojio pregršt lopti, držao je ravnotežu... No, prilika nije bilo, tek smo mogli vidjeti koji pokušaj iz daljine, ali bez konkretnog učinka.

I onda se u 30. minuti dogodila velika pogreška De Ligta, koji je nesmotreno srušio Rashforda u kaznenom prostoru i Turpin je pokazao na bijelu točku. Siguran realizator bio je sam Rashford. Međutim, nije to previše pokolebalo Nizozemce, u nastavak susreta su također krenuli uraganski, odmah je zaprijetio Bergwijn, ali nije bilo preciznosti.

Dobru šansu imao je i Memphis Depay u 55. minuti, ali Pickford je bio na razini zadatka.

I onda se u 73. minuti Matthijs de Ligt iskupio za pogrešku iz prvog dijela, Depay je ubacio iz kornera, a mladi je branič ušao na prvu vratnicu i glavom zakucao loptu u mrežu.

Deset minuta kasnije Lingard je doveo Englesku u novo vodstvo, ali pogodak je nakon upotrebe VAR-a poništen zbog milimetarskog zaleđa.

Pobjednika nakon regularnog dijela nije bilo, a u produžecima je Nizozemska iskoristila pogreške Stonesa i Rossa Barkleyja. Prvo je nakon poigravanja Stonesa Walker u pokušaju da ispravi njegovu grešku zatresao vlastitu mrežu, a posao je završio veoma raspoloženi Quincy Promes.

NIZOZEMSKA - ENGLESKA 3:1 (De Ligt 73', Walker 97' ag., Promes 114' / Rashford 32' p.)

Nizozemska: Cillessen - De Ligt, Van Dijk, Bergwijn, Wijnaldum, Babel, Depay, De Roon, Blind, F de Jong, Dumfries

Engleska: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Chilwell, Rice, Delph, Barkley, Sterling, Sancho, Rashford

---------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE! NIZOZEMSKA ĆE U NEDJELJU IGRATI FINALE PROTIV PORTUGALA!

120' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

114' - GOOOL! Tragičar do tragičara... ovog puta je neobjašnjivo pogriješio inače solidni Ross Barkley, praktički je predao loptu u noge Depayu koji odmah pronalazi Promesa, a njemu nije bilo teško poslati loptu u praznu mrežu. Je li u pitanju umor nakon cijele sezone ili dekoncentracija - u svakom slučaju, Englezi su se na ovakav način poprilično izblamirali...

114' - Posljednja zamjena na susretu. Umjesto Frankieja de Jonga koji je odigrao fantastičnu utakmicu u igri je Strootman.

106' - Počinje drugi produžetak. Ušao je Dele Alli umjesto Declana Ricea.

KRAJ PRVOGA PRODUŽETKA!

105' - Završio je prvi produžetak, ali drama još uvijek nije gotova.

99' - Pa je li moguće?! Što je sve skinuo Pickford večeras... sada je Depay opalio glavom iz blizine, silovito kao da je pucao nogom, a fantastični engleski vratar skida i taj zicer!

97' - GOOOL! Stones je nevjerojatno pogriješio i Depay mu je oteo loptu, zatim je pucao po golu, a Pickford po tko zna koji put čudesno obranio. Međutim, lopta se odbila do Proppera koji uz pomoć Kylea Walkera pogodio mrežu za veliki preokret Nizozemaca! Neobjašnjivo je kako branič koji košta 60 milijuna eura po Transfermarketu može napraviti tako banalnu pogrešku...

95' - Prilika za Nizozemce! Depay je izveo slobodnjak s dvadesetak metara iskosa, izgledalo je silovito, a Pickford je kao od šale uhvatio loptu u ruke!

91' - Počeo je prvi produžetak! Koeman je iz igre izvadio Bergwijna, a ušao je Davy Propper.

KRAJ REGULARNOGA DIJELA UTAKMICE! IGRAT ĆE SE PRODUŽECI!

90'+5' - Kakav promašaj! Bergwijn je ukrao jednu loptu neopreznom Stonesu i poslao povratnu do Depaya, a njegov šut s desetak metara odlazi nebu pod oblake! Ovo se nije smjelo promašiti...

90' - Igrat će se čak sedam minuta sudačke nadoknade.

90' - Kakav potez Harryja Kanea! Munjevito je reagirao i šutirao s vrha kaznenog prostora, a udarac je prošao malo pored vratnice!

87' - Još jedno pregledavanje VAR-a! Nizozemci su smatrali da je Maguire igrao rukom u šesnaestercu, no čini se da ga je lopta pogodila u leđa, a ne u ruku. Ništa od jedanaesterca.

83' - GOOOL! Ništa od gola. Francuski je sudac nakon pregledavanja VAR snimke ustanovio da je Lingard bio u zaleđu i poništio pogodak!

78' - Što je sada promašio van de Beek... Odbila mu se jedna lopta na volej otprilike na deset metara, ali njegov je udarac neprecizan i leti visoko iznad grede.

77' - Posljednja zamjena u regularnom dijelu susreta. Ušao je Jordan Henderson umjesto Fabiana Delpha.

73' - GOOOL! Depay je izveo korner, a De Ligt je nadskočio Stonesa i glavom pronašao put do mreže! Iskupio se 19-godišnji branič za prvi pogodak, i to velikom stilu...

69' - Dvostruka zamjena kod Nizozemske. Izašli su Babel i De Roon, u igri su Promes i van de Beek.

66' - Prilika za Nizozemce! Wijnaldum se odvažio na šut, ali Pickford je večeras jednostavno nesavladiv.

61' - I drugu zamjenu radi Gareth Southgate. U igri je Jesse Lingard umjesto Jadona Sancha.

55' - Novo uzbuđenje, ali na drugoj strani! Depay je oteo jednu loptu i šutirao s vrha šesnaesterca, ali - treba li naglašavati - Pickford još jednom fenomenalno skida i taj udarac!

54' - Što je sada obranio Cillessen! Delph je fantastično centrirao i pronašao Sancha na pet metara, a njegov udarac glavom čudesno brani nizozemski vratar!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Southgate je ostavio Rashforda u svlačionici, a ušao je Harry Kane i odmah preuzeo kapetansku vrpcu od Sterlinga.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nizozemci su igrali, a Englezi vode. Tako bi se mogla zaokružiti priča prvoga dijela. Pickford je spašavao sve što je mogao i održao Englesku u igri, a najveću pogrešku napravio je De Ligt kada je izgubio loptu i zatim u šesnaestercu srušio Rashforda. Englezi su poveli s 'bijele točke', a zatim ih opet nije bilo nigdje. Nogometaši Ronalda Koemana svim su silama nastojali izjednačiti, no bezuspješno.

45'+3' - De Ligt se zamalo iskupio za pogrešku, ali njegov udarac glavom prohujao je pored vratnice!

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

41' - Uzvraćaju i Englezi! Delph je izvrsno pucao iz voleja, a Cillessen uz manje poteškoće zaustavio taj udarac.

36' - Neće pa neće! Sada je Babel pucao iz okreta, ali čudesni Pickford opet spašava Engleze!

32' - GOOOL! Rashford je siguran realizator i Englezi, ni krivi ni dužni, vode 1:0!

30' - JEDANAESTERAC ZA ENGLESKU! Strašno je pogriješio De Ligt i, praktički ni iz čega, Englezi do prilike za pogodak! De Ligt je izgubio loptu, Rashford je došao u izglednu poziciju, Nizozemac ga ruši i francuski sudac pokazuje na 'bijelu točku'. Usput je De Ligtu dao i žuti karton iako se možda očekivao i crveni.

25' - Nizozemci u potpunosti dominiraju susretom, Englezi zasad nisu pokazali onu razinu koja se od njih očekuje. Moglo je već biti nekoliko lopti u mreži da nije bilo Pickforda.

20' - I još jednom prijeti Depay! Nizozemski napadač je najraspoloženiji igrač večeras, no Pickford je u sjajnoj formi, imao je već nekoliko izvrsnih intervencija.

11' - Ovo je izgledalo obećavajuće, ali spetljali su se Nizozemci... Wijnaldum i Depay su išli u kontru, ali loše su kombinirali, Depay spetljao i izgubio loptu. Bila je to najveća prilika u dosadašnjem tijeku susreta.

7' - Šansa za Nizozemce! Depay je isprobao svoj udarac s vrha šesnaesterca, ali Pickford se nije dao iznenaditi.

1' - Počela je utakmica u Guimarãesu!

---------------------------------------------

20.45: Igrači su istrčali na travnjak stadiona D. Afonso Henriques u Guimarãesu. Glavni sudac je Francuz Clément Turpin. Izvedene su himne obiju momčadi i sve je spremno za početak!

Soccer Football - UEFA Nations League Semi Final - Netherlands v England - Estadio D. Afonso Henriques, Guimaraes, Portugal - June 6, 2019  General view of players from both teams and officials lined up before the match   REUTERS/Susana Vera
REUTERS/Susana Vera

19.45 - Potvrđeni su sastavi! Engleska ima novog kapetana - Raheema Sterlinga, Harry Kane ostao je na klupi!

Linker
22. travanj 2024 19:49