Rijeka
 Matija Djanjesic / Hanza Media / CROPIX
HRVATSKI KUP

FOTO: RIJEKA OSTALA U UTRCI ZA OBRANU RABUZINOVOG SUNCA Nakon Milana na Rujevici pao i Inter: Kekova vojska sve riješila već u prvom poluvremenu

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 13. prosinac 2017. 20:12

RIJEKA - INTER 2:1 (Puljić 31', Gavranović 39' / Blažević 30')

INTER (4-1-4-1): Mrmić - Bosec, Grgić, Komorski, Mamić (od 80. Zulim) - Mazalović - Rak, Postonjski, Šarić (od 83. Regan), Blažević (od 46. Haramustek) - Andrić. Trener: Samir Toplak.

RIJEKA (4-2-3-1): Sluga - Vešović, Župarić, Punčec, Zuta - Maleš, Mišić - Kvržić, Puljić (od 90. Elez), Črnic (od 70. Mavrias) - Gavranović (od 87. Jelić). Trener: Matjaž Kek.

-----------------------------------------------------------------

Rijeka ostaje u utrci za obranu Rabuzinovog sunca! Bijeli su iskoristili velikodušnu ponudu Intera koji je zatražio da se utakmica umjesto u blatu Zaprešića (pitanje bi li se danas uopće igrala) odigra na tepihu Rujevice, pa blitzkriegom u završnici prvog poluvremena režirali preokret dostatan petog uzastopnog plasmana u polufinale Hrvatskog kupa. Bila je to zrela predstava Riječana u kojoj su gosti iskoristili jedinu priliku koju su imali na utakmici i iz jedinog udarca na okvir gola pokazali da mogu iznenaditi.

Ipak, bilo je to sve od Intera, Puljić i Gavranović brzo su donijeli preokret Riječanima koji su propustili riješiti utakmicu prije kraja posljednjeg Jovićevog zvižduka.

Prvih 30-ak minuta pokazalo je da nije Inter bez razloga inicirao igranje na Rujevici umjesto blata u Zaprešiću. Iako je Rijeka imala inicijativu, momčad Samira Toplaka pokazala je da nije na Kvarner došla bez ambicija. Igrali su Zaprešićani dobro, dvostruki blok se ocrtavao kao i za svakog dolaska na Rujevicu, ali napadačke ambicije bile su kudikamo konkretnije nego prije 20-ak dana kada su ovdje gostovali u HNL-u. Svejedno, Rijeka je imala prve dvije prilike, ali kako je utakmica odmicala Inteove napadačke akcije sve su više rasle.

Na kraju i rezultirale vodećim pogotkom Intera. Rak i Bosec su u 30. minuti zatvorili su trokut na lijevoj strani obrane Rijeke gdje su jako izigrali Zutu što je desnom braniču Intera dalo dovoljno vremena za prizemni ubačaj prema Blaževiću koji je probio Slugu.

I tko zna kako bi se rasplela priča da je Inter izdržao nalet Riječana koji je uslijedio do poluvremena. Momčad Matjaža Keka kao da je nakon pogotka ubacila u višu brzinu, pa do poluvremena usmjerila utakmicu prema plasmanu u polufinale Hrvatskog kupa.

Najzaslužniji za to je Jakov Puljić koji je iz svog repertoara prekrasnih golova izvukao još jednu majstoriju i prekrasnim udarcem s ruba kaznenog prostora, nepunu minutu nakon vodstva Intera, vratio rezultat u egal.

Rijeka je tu “namirisala krv“, podigla količinu trke i agresije točno koliko je bilo potrebno da igrači Intera počnu kasniti u duelima. Brzo su požutjeli Mazalović i Šarić, dva važna Toplakova aduta u defanzivnoj koncepciji (požutjeli su brzo i kod Rijeke Mišić i Maleš), a Riječani dočekali priliku za preokret nakon prekida. Mišić je ubacio a Gavranović lijepim trzajem glavom pogodio vodstvo Rijeke na poluvremenu.

Ni s rezultatskim deficitom Inter nije previše odstupio od plana s početka utakmice. Doduše, Toplak je malo više podignuo zadnju liniju, što je samo Riječanima otvorilo koridore prema Mrmiću. U 48. minuti Črnic nije uspio polukontru završiti udarcem, Puljić je nakon kornera pucao preko gola, a minutu kasnije Maleš ravno u Mrmića. Najbliže pogotku Riječani su bili u 59. minuti kada je Kvržić prošao po desnoj strani, ali na prizemni ubačaj i Gavranović i Mišić su malo zakasnili.

Inter s druge strane nije imao prave prilike iako je u nekoliko situacija uspio doći s loptom u opasnu zonu pred Slugom. Ipak, nekoliko ubačaja iz kuta ili s poludistance nisu bili opasnost za riječka vrata koliko su to s druge strane bile prilike Kvržića (74', 81') ili Župarića (85'). Strepili su tako Riječani do posljednje minute od nekog zalutalog metka, ali na kraju dočekali najvažniju pobjedu u ovoj završnici nogometne jeseni.

Linker
09. svibanj 2024 02:17